Ga naar de inhoud

Mijn 3 gouden opvoedingsregels

speelgoed, spelen, kind, opvoeding
Ik vond een artikel in het archief dat nog niet gepubliceerd was, maar toch de moeite waard is voor de ouders onder mijn lezers. Mijn 3 gouden opvoedingsregels.

Ik heb op zich niet zoveel regels, maar deze drie blijven belangrijk en hebben nog steeds prioriteit. Als je een beetje bewust leeft, zoals ik en velen van jullie dan kan het niet anders of je denkt na over wat je wilt doorgeven en wat voor ouder je wilt zijn. Nou, dit is dus mijn versie van het ‘bewust’ ouderschap. En vooral die laatste regel maakt het leven ook gewoon een beetje leuker 🙂

1. Als het met papa en mama maar goed gaat

Dit was de enige regel die ik had voordat Anna er was. Voor de rest dacht ik altijd; eerst maar een afwachten wat voor kind eruit komt, dan bekijk ik wel welke regels gaan werken. Kinderen voelen namelijk altijd feilloos aan als het niet goed gaat met de ouders. En je bent een voorbeeld, dus doe ik er alles aan een góed voorbeeld te zijn. Ook bij die nanny-programma’s op tv zie je vaak dat 9 van de 10 opvoedingsproblemen te maken hebben met het feit dat het met één van de ouders niet goed gaat. Héél belangrijk dus als je het mij vraagt! Wij blij, kind blij.

Lees ook: Ook zeven duurt maar even….

2. Alles mag, tenzij het pijn veroorzaakt

3 gouden opvoedingsregels
Deel dit artikel op Pinterest
Toen Anna nog heel klein was betrapte ik mezelf erop dat ik soms dingen verbood zonder goede reden. “Waarom mag dat niet?” vroeg Yuri dan. “Euh, omdat ik dat vroeger ook niet mocht?” Maar eigenlijk kon ik geen goede reden bedenken. Daardoor ontstond al snel de gouden regel: Alles mag, tenzij het pijn veroorzaakt. En die pijn is heel breed; van eraf vallen, tot mensen kwetsen, van overgewicht en rotte tanden tot splinters in je billen (my life…). Dat is heel helder en je hebt altijd een goed excuus om iets te verbieden. De dooddoener:
“Waarom mag dat niet?”
– “Omdat mama het zegt”, zul je hier in huis dan ook niet snel horen.

3. Met vrolijkheid bereik je meer

Deze wijsheid leerde ik meteen toen ik Anna dingen wilde leren. Toen ik haar bijvoorbeeld uit de keuken wilde weren als dreumes (waar toen geen deur voor zat), ging ik met haar een denkbeeldige kasteelmuur bouwen. Toen ze niet wilde tandenpoetsen ging ik er een spelletje van maken. Als ze boos of onredelijk is, dan maak ik haar aan het lachen. En als ze nu niet opschiet, dan doen we een wedstrijdje. Deze opvoedingstip draagt overigens ook bij aan de eerste tip; want ik word er ook blijer van.

Wat zijn jouw ‘gouden’ opvoedingsregels?

Lees ook: Smartphones? Wij werden vroeger ook gewoon genegeerd door onze ouders
…en: Zo word je een relaxte moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *