Afvallen zonder dieet

appel gezond

Mocht je nou in 2016 willen afvallen zonder dieet, want heb je niet veel zin in ‘gedoe’, lees dan mijn ‘afvalmethode’, afvallen zonder dieet. Wie weet helpt het!

Tijdens mijn zwangerschap kwam ik bijna 20 kilo aan. Een tijdje daarvoor was ik gestopt met roken en ook 10 kilo aangekomen. Ik woog dus op mijn hoogtepunt 30 kilo zwaarder dan normaal! En dat is voor mij opmerkelijk, aangezien ik normaal gesproken wel aardig op gewicht blijf.

Ik woog op mijn hoogtepunt 30 kilo zwaarder!

Het grootste deel van die 30 kilo ging er gelukkig snel af, we gingen die eerste weken veel wandelen met de baby, ik at weer gewoon en ik ging hardlopen. Ik had alleen last van een aantal hardnekkige kilo’s.

Diëten was niks voor mij, wist ik al. Diëten staat voor mij synoniem voor héél veel moeite, voedingsstoffen schrappen, dure dieetproducten en anders eten dan de rest van het gezin. Allemaal dingen die ik niet ga doen. Dus volgde ik mijn eigen strategie, eentje die werkte!

Diëten was niks voor mij, wist ik al.

1. Ik veranderde mijn dagelijkse eetpatroon

Ik begon ermee om kritisch te kijken naar wat ik nou eigenlijk precies at elke dag en werd me er van bewust dat daar best veel suiker in zat. Dus paste ik dat aan. Zo verving ik tijdens mijn ontbijt cruesli door muesli (met fruit), tijdens mijn lunch sprak ik met mezelf af dat ik doordeweeks geen zoet broodbeleg meer mocht. En ’s avonds lette ik ook wat meer op; minder pakjes en zakjes, eerder gekookte aardappelen dan gebakken, minder (varkens-)vlees, minder grote porties en verse groente in plaats van blikgroente. Dat kost echt bijna geen moeite en heeft een groot effect.

Minder pakjes en zakjes, gekookte aardappelen ipv gebakken, minder (varkens-)vlees, minder grote porties en verse groente

2. Ik ging uitzoeken wat ik nou precies in mijn mond stopte

Ook ging ik aan de hand van de eetmeter van het voedingscentrum eens onderzoeken wat voor ‘tussendoortjes’ ik nou eigenlijk precies at. Zo kwam ik erachter dat een vette koek net zoveel calorieën bevat als 6 biscuits! En ik ben nogal een snoepert, dus ik eet liever 6 biscuitjes op drie verschillende tijdstippen. Dan heb ik de hele dag wat te eten. Ook begon ik met tussendoortjes als rijstewafels en roggebrood. Ik ging namelijk ook eens checken hoeveel calorieën er in een Mars zitten, die ik nog wel eens kocht als ik net voor etenstijd erge trek had. En ik zweer je; sindsdien heb ik nooit meer een Mars gegeten. Om deze reden drink ik overigens ook zelden cola. Voor een energieboost kun je beter een kop koffie (zonder suiker) drinken.

Sinds ik weet hoeveel calorieën er in een Mars zitten heb ik nooit meer één gegeten

3. Ik ging beweging meer inpassen in mijn dagelijks leven

Ook ging ik meer bewegen. En dan niet sporten, want dat vind ik onhandig inplannen en teveel tijd kosten. Dus deed ik het anders. Elke morgen doe ik twintig minuten oefeningen. Rugoefeningen, aangevuld met stretch en yoga-oefeningen. Dat is sowieso nuttig als je – zoals ik – een zittend beroep hebt.

Daarnaast stap ik echt zelden in een auto. In het dorp doe ik alles per fiets en alles wat binnen een kwartier lopen ligt, loop ik. Ook loop ik regelmatig (minimaal 4 x per week) een ommetje van 20 minuten. Dat doe ik soms terwijl ik naar de winkel of naar Anna’s school loop en soms ’s avonds als ik even een momentje voor mezelf wil. (lees ook: De stappenteller: review)

Elke morgen doe ik een half uur oefeningen.

Ik verloor in een paar weken bijna 10 kilo. En dat is nog relatief weinig, als je meer weegt is het effect nog groter. Sindsdien ben ik eigenlijk altijd op gewicht. Behalve na de feestdagen natuurlijk 😉 Maar straks – als het gewone leven weer begint en ik mijn eigen strategie weer volg – dan zit ik zo weer op een goed gewicht.

Het hoeft dus echt niet moeilijk te zijn: afvallen zonder dieet.

Lees ook:

Hoe versla jij je teveel aan kilo’s?

3 thoughts on “Afvallen zonder dieet”

Geef een reactie