Ga naar de inhoud

De 40 dagen vasten zijn voorbij!

vastenperiode, halfvol,
Het is Pasen en dat betekent ook dat de Vastenperiode voorbij is! Jippie, eindelijk weer: koffie, thee, wijn, chips, koek & snoep! Grote bergen! Of niet? 😉

De veertig dagen zijn voorbij, maar hoe is het bevallen? En heb ik het volgehouden?

De veertig dagen waren… lang! Na ongeveer twintig dagen had ik het wel een beetje gehad. Toen ik over de helft was heb ik met mezelf afgesproken dat ik wel weer heel af en toe koffie mocht, en een koek in de avond. Verder heb ik me streng aan m’n dieet gehouden en de laatste week heb ik zelfs helemaal niks meer gegeten in de avond.

Dus ja, ik vind dat ik ben geslaagd. 🙂

40 dagen vasten, leverde het nog wat op?

Nou, zeker wel! In bepaalde zin was het wel een beetje life-changing zelfs. Ik heb namelijk een aantal inzichten opgedaan waar ik écht heel veel aan heb. Ik zal over sommige nog een keer apart wat schrijven, maar dit zijn ze:

  ‘Ik heb een aantal inzichten opgedaan waar ik écht veel aan heb’
 • Ik ben dus helemaal GEEN opgever!
 • Ik heb veel minder keuzestress: wel of geen snoepje/wijn etc?
 • Ik weeg drie kilo lichter zonder die ongezonde dingen
 • Ik hoef ’s avonds niet per se iets te eten
 • Ik heb nog nooit zó genoten van een glas wijn (op de zondagen)
 • Ik heb een ongezonde relatie met snoep & koek
 • En die ongezonde relatie is slecht voor mijn zelfbeeld

Dat zijn allemaal erg positieve dingen dus.

Hoe een paasei je zelfvertrouwen verpest

Wat ik het schrikbarende vond, is eigenlijk dat al die snoepjes, paaseitjes & hapjes chips die ik door de dag heen naar binnen werk, enorm slecht werken voor mijn zelfvertrouwen. Elke keer als ik een paaseitje teveel eet, ben ik namelijk teleurgesteld in mezelf en krijg ik het gevoel dat zwak ben. Dat klinkt heel dramatisch en ik was het me ook echt nooit bewust, maar zo werkt het wel. Ik las laatst ergens in een boek dat je je soms moet realiseren dat iets meer gevolgen heeft dan je in de eerste instantie denkt (wat hé, wat is nou 1 paasei?) Maar hierbij is dat zeker het geval. Het is niet ‘maar’ een paasei dat je naar binnen werkt, het is een negatiever zelfbeeld dat je daar opeet. Sinds ik me dat realiseerde had ik er weinig moeite meer mee om niks te eten. Sterker nog, misschien schrap ik het wel definitief uit mijn leven.

Allergisch voor chocola?

Want ik merkte ook dat ik op de zondagen vaker buikpijn had of me minder lekker voelde, omdat ik dan wel snoep & koek at. Ik heb me al eens eerder stiekem afgevraagd of ik niet eigenlijk allergisch ben voor chocola, maar dat suiker en mijn buik niet zo goed combineren is wel zeker. Helemaal na dit experiment.

Maar wat het vooral opleverde: zelfvertrouwen!

Maar wat de vastenperiode vooral opleverde is een goed gevoel over mezelf. Omdat ik het heb volgehouden en mezelf dus – vanwege die paaseieren -minder teleurstelde op een dag. Ik ben de laatste weken echt gefocust en positief en ik ga als een speer. Ik heb meer vertrouwen in mijn eigen kunnen.

Wat ga ik nu anders doen?

Ik ga sowieso overdag niet meer snoepen. Overdag zal er niet veel meer veranderen, behalve dat ik weer thee ga drinken. Wat ik wél ga doen is lekker wijn drinken op vrijdagmiddag om het weekend te vieren, want dát heb ik echt gemist! Of een wijntje en toastje bij een leuke voetbalwedstrijd. Maar ik hou het wel echt op speciale gelegenheden, want zonder al die lekkernijen ben ik ook gewoon gezond en gelukkig.

Lees ook: Ik ben 40 dagen aan het vasten
…en: De vastenperiode: Hoe gaat het? (1)

Tags:

4 reacties op “De 40 dagen vasten zijn voorbij!”

 1. Ik vind het heel knap van je! En zelfs als rasechte Bourgondiër moet ik bekennen dat ik ook een beetje genoeg heb van al dat ge(vr)eet. Ik heb ook zo’n buik die heftig reageert op allerlei voedingsmiddelen en ik heb met mezelf afgesproken dat ik vanaf morgen echt meer aandacht ga besteden aan of ik mezelf voed of een behoefte naar iets probeer te stillen. Wat kilo’s kwijtraken zou mooi zijn, maar bewustwording en nieuwe eetgewoontes aanleren vind ik belangrijker.

 2. Ik vind het heel knap dat je dit hebt volgehouden! Mooie inzichten. Ik kan me zo goed voorstellen dat dit je meer zelfvertrouwen geeft. Ik herken dat gevoel wanneer ik mezelf verbaas met een doel vasthouden wat ik moeilijk vind, dat geeft echt een heel fijn gevoel! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *