Ga naar de inhoud

Ik ben 40 dagen aan het vasten

vastenperiode, halfvol,
Ik ben veertig dagen aan het vasten. De veertig dagen tussen Carnaval & Pasen. Anna is hier door school (vastenactie) mee bezig en elk jaar dacht ik: “Hier wil ik ook een keer iets mee doen”. Nou, dat doe ik dus.
‘Zoals met meer religies,
zijn er soms interessante tradities die geen
kwaad kunnen’

Zoals sommigen weten heb ik geen religieuze achtergrond, vandaar dat ik amper weet had van de vastenperiode totdat Anna naar een katholieke school ging. Zoals alleen met meer religies, zijn er soms interessante tradities die sowieso geen kwaad kunnen (denk aan het boeddhistische mediteren). En vasten, dat spreekt me wel aan. Vooral om even stil te staan bij wat voor luxe we allemaal hebben en in wat voor krankzinnige maatschappij we eigenlijk leven vol prikkels, keuzes en reclame.

☆ Lees meer: Aswoensdag, begin van de Veertigdagentijd

Hoe gaat dat vasten in z’n werk?

Ik geef mijn eigen draai aan het vasten en heb er goed over nagedacht wat ik wil gaan doen. Geen vlees eten, zoals in de traditie, is geen optie. Dat zou namelijk betekenen dat er continu dubbel gekookt moeten worden en dat gaat me te ver. Ik vind niet dat iemand last moet hebben van mijn gevast. Dus bedacht ik twee andere dingen die me ‘helderder’ zou maken en minder beïnvloedbaar. Dat leek me een goed streven. Dit zijn de ‘regels’ tijdens mijn vastenperiode:

  • Ik mag alleen water drinken. Geen thee, koffie of wijn (ook geen frisdrank, maar dat drink ik nooit). Als ik veel water drink, voel ik me gezonder (goed ‘doorgespoeld’) en in alle bovenstaande dranken zitten toch stoffen die je geest vertroebelen (al is het bij thee maar weinig).
  • Ik eet geen koek, snoep & chips. Omdat ik hiermee niet bloot word gesteld aan ‘verleidingen’ en niet onbewust eten naar binnen kan proppen.

40 dagen vasten
Deel dit artikel op Pinterest
Zoals je kunt lezen zijn de drie grote maaltijden gewoon net als anders, want dat is ook gewoon gezond & nodig. Weinig eten over de hele dag, daar word ik chagrijnig van. Dus dat had ik alleen kunnen doen als ik ook veertig dagen in een klooster zou gaan zitten en dat gaat me wat te ver…

De ‘secret escape’: zondag!

‘Op zondag wordt
er niet gevast’

Het leuke aan de vastperiode is dat het wel 40 dagen duurt, maar dat deze veertig dagen niet aaneengesloten zijn. Op zondag wordt er namelijk niet gevast. En dat is erg fijn! Ik heb mijn tijdlijn iets aangepast, ik hoef 24 uur niet te vasten tussen zaterdag 16.30 & zondag 16.30 uur. Dit betekent dat ik op zaterdagavond wijn met wat lekkers kan eten en drinken met mijn Lief en dat ik bij het zondagsontbijt gewoon een kopje koffie kan drinken. En zo is het goed vol te houden. Het fijne is ook dat ik jarig ben tijdens de vastenperiode en net op… zondag! 🙂

Lees verder: De vastenperiode: Hoe gaat het?
… en: De 40 dagen vasten zijn voorbij!

Heb jij wel eens gevast?

1 reactie op “Ik ben 40 dagen aan het vasten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *