Mocht je nou willen afvallen zonder dieet, want heb je niet veel zin in ‘gedoe’? Lees dan mijn ‘afvalmethode’ na mijn zwangerschap, afvallen zonder dieet. Wie weet helpt het!
Tijdens mijn zwangerschap kwam ik bijna 20 kilo aan. Een tijdje daarvoor was ik gestopt met roken en ook 10 kilo aangekomen. Ik woog dus op mijn hoogtepunt 30 kilo zwaarder dan normaal! En dat is voor mij opmerkelijk, aangezien ik normaal gesproken wel aardig op gewicht blijf.
Het grootste deel van die 30 kilo ging er gelukkig snel af, we gingen die eerste weken veel wandelen met de kinderwagen, ik at weer gewoon en ik ging hardlopen. Ik had alleen last van een aantal hardnekkige kilo’s.
Diëten was niks voor mij, wist ik al. Diëten staat voor mij synoniem voor héél veel moeite, voedingsstoffen schrappen, dure dieetproducten en anders eten dan de rest van het gezin. Allemaal dingen die ik niet ga doen. Dus volgde ik mijn eigen strategie, eentje die werkte!
1. Ik veranderde mijn dagelijkse eetpatroon
Ik begon ermee om kritisch te kijken naar wat ik nou eigenlijk precies at elke dag en werd me er van bewust dat daar best veel suiker in zat. Dus paste ik dat aan. Zo verving ik tijdens mijn ontbijt cruesli door muesli (met fruit), tijdens mijn lunch sprak ik met mezelf af dat ik doordeweeks geen zoet broodbeleg meer mocht. En ’s avonds lette ik ook wat meer op; minder pakjes en zakjes, eerder gekookte aardappelen dan gebakken, minder (varkens-)vlees, minder grote porties en verse groente in plaats van blikgroente. Dat kost echt bijna geen moeite en heeft een groot effect.
Lees ook: 15 x minder suiker eten
2. Ik ging uitzoeken wat ik nou precies in mijn mond stopte
Ook ging ik aan de hand van de eetmeter van het voedingscentrum eens onderzoeken wat voor ’tussendoortjes’ ik nou eigenlijk precies at. Zo kwam ik erachter dat een vette koek net zoveel calorieën bevat als 6 biscuits! En ik ben nogal een snoepert, dus ik eet liever 6 biscuitjes op drie verschillende tijdstippen. Dan heb ik de hele dag wat te eten. Ook begon ik met tussendoortjes als rijstewafels en roggebrood. Ik ging namelijk ook eens checken hoeveel calorieën er in een Mars zitten, die ik nog wel eens kocht als ik net voor etenstijd erge trek had. En ik zweer je; sindsdien heb ik nooit meer een Mars gegeten. Om deze reden drink ik overigens ook zelden cola of andere frisdrank. Voor een energieboost kun je beter een kop koffie (zonder suiker) drinken.
3. Ik ging beweging meer inpassen in mijn dagelijks leven
Ook ging ik meer dagelijks bewegen. Elke morgen deed ik twintig minuten oefeningen. Rugoefeningen, aangevuld met stretch en yoga-oefeningen. Later ging ik in de ochtend wandelen. Daarnaast stap ik echt zelden in een auto. In het dorp doe ik alles per fiets en alles wat binnen een kwartier lopen ligt, loop ik.
Lees ook: 8 redenen om de auto èn de fiets te laten staan
Ik verloor in een paar weken bijna 10 kilo. En dat is nog relatief weinig, als je meer weegt is het effect nog groter. Sindsdien ben ik eigenlijk altijd op gewicht.
Na mijn vastenperiode afgelopen jaar ben ik nog iets minder gaan snoepen, wat me nog drie kilo heeft opgeleverd.
Het hoeft dus echt niet moeilijk te zijn: afvallen zonder dieet.
Hoe versla jij je teveel aan kilo’s?
Lees ook: 6 simpele tips voor een gezonder leven
…en: De 40 dagen vasten zijn voorbij!
Ik heb tegenwoordig een haat-liefdeverhouding met mijn gewicht. Ik ben door de stress van afgelopen jaren een aantal kilo’s bijgekomen en nu ik een nieuwe job heb, mij langzaam beter in mijn vel voel lijkt het wel beter te gaan. Doch ik wellicht ook wat meer op mijn voeding zou moeten letten, maar ik vind het al een hele prestatie dat ik meer water dan voorheen drink (ik kan ook niet anders, wegens té droge lucht in het gebouw en ik constant dorst heb). Ik denk, als ik op deze manier, verder doe ik ooit terug op mijn gewicht kom. Misschien iets trager dan de gemiddelde mens, maar als het resultaat er op een dag is zal ik des te blijer zijn 😉 Zonder speciale dieet of dergelijke vermageringskuren 😉
Je kunt sowieso beter geleidelijk afvallen volgens mij, je lichaam moet ook de tijd hebben om te wennen aan je nieuwe eetpatroon. Succes met jouw stappen.