5 redenen om minder met jezelf bezig te zijn

lenzen, foto, jezelf, spiegel

Soms heb ik wel eens het idee dat heel veel mensen teveel met zichzelf bezig zijn. En dat vind ik niet zo gek, zo was ik een paar jaar geleden ook. Maar daar word je volgens mij hélemaal niet gelukkig van.

Eén van de belangrijkste lessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat een dip of slechte periode 9 van de 10 komt omdat ik teveel met mezelf bezig bent. Begrijp me goed, rekening houden met jezelf is heel erg goed. En voor sommige mensen is het therapeutisch gezien wellicht heilzaam om met zichzelf bezig te zijn. Maar voor een groot aantal van ons werkt het alleen maar negatief. Als ik me teveel ‘binnensluit’ word ik daar echt nooit beter van.

Hier komen mijn 5 redenen om minder met jezelf bezig te zijn.

1. Een vergelijking van jezelf met anderen gaat altijd mank

Ik vergelijk mezelf ook te vaak met anderen (volgens mij kun je dat ook niet helemaal vermijden), maar ik probeer om dit zo min mogelijk te doen. De vergelijking met anderen gaat namelijk altijd mank, je komt er altijd slecht af. Wanneer ik mij bijvoorbeeld vergelijk met mijn gezelligste vriendin, dan vind ik dat ik niet gezellig genoeg ben. Wat ik bij deze vergelijking niet meeneem is dat ik op andere punten weer beter ben dan zij. Waarschijnlijk is zij daar weer onzeker over als ze zich met mij vergelijkt. En aangezien je niemand zo goed kent als jezelf, kun je dus nooit op alle punten vergelijken en kom je er altijd bekaaid af. Niet meer mee bezig zijn dus.

2. Je leert pas als je met anderen bezig bent

En dit lijkt dan een beetje haaks te staan op het eerste punt, maar dit is de positieve kant van het jezelf vergelijken met anderen. Van veel mensen kun je namelijk ook een hoop leren. Door mensen echt te leren kennen, je in ze te verdiepen, door boeken te lezen of door anderen te observeren kun je heel veel leren. Dus ik plaats van mezelf te bekritiseren omdat die vriendin gezelliger is dan ik, kan ik ook van haar leren. Kijken waarom ze zo gezellig is en proberen daarvan te leren.

3. Je hebt veel makkelijker goede gesprekken

pretty-351884_1280Ik ben altijd heel verlegen geweest, durfde echt heel slecht met mensen te praten. Ik was dan tijdens zo’n gesprek alleen maar met mezelf bezig: ‘zit ik niet raar? ben ik wel geïnteresseerd genoeg?’ Met als gevolg dat ik daardoor soms de helft van het gesprek mistte en dus helemaal geen leuke gesprekspartner was. Nu ben ik niet met mezelf bezig, maar met die ander. Ik stel vragen, geef complimenten, probeer diegene een heel leuk gesprek te laten hebben. En dat heb ik daardoor dus zelf ook! Ik heb nu echt in gesprek mét iemand in plaats van dat ik ‘bij’ een gesprek zit.

4. Je beleeft veel meer

In plaats van piekeren over mezelf maak ik nu to-do lijsten, die ik vervolgens ook uitvoer. In plaats van mezelf te bekritiseren stel ik mezelf doelen. In plaats van een avond zelfanalyse ga ik nu leuke plannen bedenken of kijk ik gewoon een leuke film en daarvan krijg ik dan heel veel energie. En in plaats van aan het begin van de dag te denken: ‘wat ga ik vandaag eens doen’, denk ik: ‘Wie is er vandaag jarig? Terug van vakantie? Wie heb ik al een tijdje niet gezien?’ Of nou ja, dat lukt niet helemaal, maar dat is mijn streven 😉

5. Je wordt niet gelukkig

Dat is niet alleen mijn eigen ervaring, maar dat zie ik ook bij anderen. De mensen die heel veel met zichzelf bezig zijn, die zijn vaak niet gelukkig. Soms heb je zo’n fase overigens even nodig, ik heb het dus ook gehad. Maar waak er alsjeblieft voor dat het je leven niet teveel overheerst.

In een zoektocht naar jezelf is het volgens mij het allerbelangrijkste dat je kijkt naar wie jij wilt zijn in de wereld, voor je vrienden & familie, voor je collega’s, voor mensen die het minder hebben. Voor die mensen die je om wat voor reden dan ook lief hebt. Zíj zijn degenen die je leven de moeite waard maken.

Geef een reactie