Ga naar de inhoud

Waarom vrijwilligerswerk de oplossing is voor al je problemen

Mensen uit de jaren ’80, ’90 en de millennials hebben het niet altijd makkelijk. De maatschappij is harder, leger en… minder maatschappij. Gelukkig is er een oplossing: vrijwilligerswerk.

Het zit er voorlopig weer op, mijn vrijwilligersklus bij de plaatselijke speeltuin / kanovijver. Om de simpele reden dat hij alleen in de zomer open is. Mede door deze – en andere klussen – realiseerde ik me dat vrijwilligerswerk eigenlijk de oplossing is voor alle problemen waar mijn generatie-genoten mee kampen.

Veel dingen die spelen bij onze generatie worden opgelost door vrijwilligerswerk. Het jammere is alleen dat er vrij weinig mensen zijn van onze leeftijd die vrijwilligerswerk doen. Want we zijn allemaal te druk.

Misschien dat je na onderstaande lijst je prioriteiten verandert.

Onze problemen (en de oplossingen)

Ik denk dat de meeste van onderstaande problemen erg herkenbaar zijn bij de generatie van de jaren ’80, 90 en de millennials.

‘Ik heb niet echt een doel in het leven’
Nu religie steeds minder belangrijk wordt en ook familiebanden vervagen omdat mensen steeds verder uit elkaar wonen en te druk zijn met online activiteiten, moeten we helemaal op eigen houtje een doel gaan bedenken voor ons leven. Want tja, je wilt je toch ook niet kapot gewerkt hebben voor niks. Nou, ík denk dat ons doel is dat we de wereld beter moeten achterlaten dan we hem aantroffen. En dat doe je met vrijwilligerswerk.

‘Ze vinden het bijzonder wat je doet en zijn blij met je’

‘Ik word niet gezien’
Het kan soms behoorlijk eenzaam voelen als je net een beetje persoonlijk verhaal op social media knalt en niemand reageert. Terwijl je ziet dat al die extraverten en brutalen wél alle aandacht krijgen. Nou, bij vrijwilligerswerk hoef je daar niet bang voor te zijn. Helemaal als je jong bent, dan maken mensen snel een praatje, vinden ze het bijzonder wat je doet en zijn ze blij met je. En ook de organisaties waar je voor werkt zijn ontzettend attent. Vaak krijg je een bericht met je verjaardag, soms zelfs een kerstpakket en altijd waardering.

‘Ik ben niet belangrijk’
Hiervoor gelden een hoop van de argumenten hierboven en nog één extra. We weten dat een hoop mensen die nu vrijwilligers zijn, het binnenkort niet meer kunnen in verband met hun gezondheid. Er staan wel wat nieuwe mensen klaar, maar dat zijn er veel minder. Dus het is echt heel erg belangrijk dat mensen van onze generatie ook vrijwilligerswerk doen.

Gelukkig blij liefde

‘Ik voel geen echte verbinding met mensen’
We weten wat onze leeftijdgenoten eten, wat ze poepen (bijna) en hoeveel vrienden ze hebben, maar wat er echt in ze omgaat? Geen idee! Zelfs na een openhartig gesprek kan het maar zo zijn dat ze daarna weer in de ‘met mij gaat alles goed’-modus schieten en het plaatje weer belangrijker is dan het hart. Met vrijwilligerswerk voel je veel sneller verbinding omdat je mensen soms treft op een moeilijk moment en omdat je iets heel belangrijks gemeenschappelijk hebt, namelijk dat je je oprecht zorgen maakt en inzet voor het doel van je vrijwilligerswerk.

Lees ook: Over eenzaamheid (en waarom ik er ook last van heb)

‘Ik kan niks’
Ik las ergens dat met name millennials zo zijn opgehemeld in hun jeugd dat ze eigenlijk niks kunnen. Nou, ga dan vrijwilligerswerk doen, want dan kom je er snel achter dat je de gekste dingen blijkt te kunnen. Want door vrijwilligerswerk kun je ook gewoon dingen doen waar je geen (lange) opleiding voor hoeft te doen en wat totaal iets anders is dan wat je eerder deed. Vrijwilligerswerk is sowieso ontzettend goed voor je zelfvertrouwen.

‘Iedereen om me heen is met zichzelf bezig’

‘Allemaal mensen die NIET met zichzelf bezig zijn’

Dan zoek je gewoon een vrijwilligersbaantje waarbij je ook in contact komt met andere vrijwilligers. En zelfs als je bij het werk zelf weinig collega-vrijwilligers tegenkomt, dan word er wel een vrijwilligersavond of – dag georganiseerd waarbij je ze ontmoet: allemaal mensen die NIET alleen met zichzelf bezig zijn.

‘Ik moet altijd maar presteren’
Tegenwoordig moet je bij bijna alle functies targets halen en word er nauwkeurig gemeten of je alles wel op je allerbest doet. Want voor jou staan er 10 anderen klaar. Bij vrijwilligerswerk is dat natuurlijk totaal anders, want er zijn er veel te weinig van dus ze zijn altijd super blij met je! Ook als je een fout maakt of als het wat langer duurt voordat je bent ingewerkt.

Lees ook: 6 carrière-adviezen die je echt moet negeren

‘Ik heb nergens tijd voor’
Als je werkt met mensen die ziek zijn of bijvoorbeeld bij natuurorganisaties dan relativeert dat behoorlijk. Vrijwilligerswerk zorgt dat je prioriteiten verplaatsen. Dat je ineens heel veel dingen niet meer ‘hoeft’, omdat je bijvoorbeeld al belangrijk bent en gezien wordt. Maar ook omdat je ziet dat je tijd maar beperkt is of omdat natuur gewoon heel erg mindful en rustgevend is. Door – ondanks je drukke agenda- toch vrijwilligerswerk te gaan doen, leer je wat echt belangrijk is en wat niet. En vaak levert het daardoor meer tijd op dan dat het kost.

Waarom vrijwilligerswerk de oplossing is voor al je problemen
Deel dit artikel op Pinterest
‘Ik heb geen energie’
Steeds meer jonge mensen kampen met een burnout, omdat ze letterlijk zijn opgebrand. Dat komt omdat ze met bovenstaande problemen kampen én dingen doen waar ze weinig energie van krijgen: werken voor een bedrijf zonder ziel, scrollen op social media, een lat proberen te bereiken die door de vooruitgang elk jaar hoger ligt. Bij vrijwilligerswerk heb je al deze factoren niet en je krijgt er ontzettend veel energie van om alle bovenstaande redenen.

Dus, ben je overtuigd? Vrijwilligerswerk biedt ook nog een Niet Goed Geen Gezeik Geld Terug Garantie: Als het toch niks voor je blijkt te zijn, dan mag je er gewoon – zonder opzegtermijn – mee stoppen. Want het moet wel leuk blijven.

Je kunt je ergens aan committeren, maar ook een dagje meehelpen bij een evenement of opruimactie heeft al effect. Wil je vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet wat? Mail me gerust, dan denk ik met je mee. Of kijk gewoon op de lokale vrijwilligersbank, als je zoekt op ‘vrijwilligers’ en je woonplaats, kom je een heel eind.

Doe jij al vrijwilligerswerk?

Lees ook: Waar ik écht gelukkig van word

6 reacties op “Waarom vrijwilligerswerk de oplossing is voor al je problemen”

  1. Bedankt voor dit artikel! 😀 Voor mij (geboren in ’88) is het doen van vrijwilligerswerk heel vanzelfsprekend – met als absoluut hoogtepunt negen maanden ‘European Voluntary Service’ in Polen. En ik snap gewoonweg niet dat het merendeel van mijn vrienden / generatiegenootjes daar helemaal niks mee doet. Maar misschien heb ik het nog nooit op de juiste manier uitgelegd. 🙂

  2. Ik ben van 1990 en ik doe regelmatig vrijwilligerswerk! Helpen bij evenementen, bloed doneren en mijn hond is knuffelvrijwilliger in de zorg. Over dat laatste heb ik ook een blogpost in de planning staan 🙂

  3. Dag Lilian,
    Mooie vraag! Ik heb altijd gewerkt en ik ben dit jaar 60 geworden. Dan ga je nadenken over het naderen van het pensioen. Wel bijzonder te bedenken dat de generatie voor mij met 57.5 met de VUT ging. Ik kan het mij niet voorstellen dat ik niets meer doe. Misschien omdat ik. Of altijd met veel plezier werk. Ik begin nu wel al wat te denken wat ik moet gaan doen na mijn pensionering. Daarbij vind ik Wim Post een mooi voorbeeld. Die liet mensen delen in zijn kennis. Een inspirerend voorbeeld! Ik ga ook zeker vrijwilligerswerk doen, als mijn gezondheid het toelaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *