Ga naar de inhoud

Hoeveel keuzes maak jij op een dag?

De lange(re) gevolgen van ‘verkeerde’ keuzes

We kennen het allemaal: keuzestress. En hoewel ik lange tijd dacht dat het een beetje aanstelleritus was, blijkt dat het maken van veel keuzes toch negatieve gevolgen heeft.

Daarom leek het me geen kwaad kunnen om eens kritisch te kijken naar hoe vaak ik keuzes maak op een dag. Het schijnt namelijk dat je vermogen om keuzes te maken naarmate de dag vordert, afneemt. Zit je dus te lang te piekeren over wat je aantrekt en welke make-up je opdoet in de ochtend, dan mis je deze ‘keuze-energie’ later op de dag. Mensen blijken maar liefst 35.000 beslissingen per dag te nemen. Eigenlijk is bijna elke gedachte een beslissing, omdat je 1) moet bepalen wat je denkt en 2) moet bepalen hóe je er over denkt.

‘In vergelijking met vroeger moeten we natuurlijk tegenwoordig meer keuzes maken omdat er meer aanbod is’

Maar laat ik daar niet te diep op ingaan, teveel keuzes zijn in ieder geval niet goed voor je.

Een voorbeeld van iemand die zo om deze reden zo min mogelijk keuzes wil maken, is Steve Jobs. Daarom droeg hij elke dag hetzelfde, zodat hij hier ’s morgens niet meer over na hoefde te denken. En dus ‘verspilde’ hij minder energie. Energie die hij later op de dag kon gebruiken voor belangrijke beslissingen in zijn werk.

Het nadeel van teveel keuzes

In vergelijking met vroeger moeten we natuurlijk tegenwoordig veel meer keuzes maken om de simpele reden dat er veel meer aanbod is. Als je alleen al in de supermarkt kijkt hoeveel verschillende soorten broodbeleg er zijn. En vaak kies je hier meerdere soorten uit, waardoor je elke ochtend weer moet besluiten wat je vandaag op brood doet. Ondertussen heb je ook nog vijf social media die je wilt volgen, heb je 25 nieuwsberichten en 15 e-mails die je kunt lezen of kunt plaatsen onder de 25 to-do’s die al op je lijstje staan. Keuzes, keuzes…

Het nadeel van al deze keuzes legt Barry Schwartz uit in deze video:

Kort samengevat worden mensen ontevreden van teveel keuzes en kunnen ze verlamd raken (d.w.z. dat ze helemaal niet meer kiezen). In de marketing weten ze ook dat teveel keuze niet goed is voor mensen. Zo kun je beter niet teveel producten verkopen, maar willen mensen wel keuze hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld je klanten laten kiezen tussen twee producten, ééntje die overduidelijk heel beroerd is en ééntje die duidelijk wél fijn is. Zo hebben mensen het gevoel dat ze vrijheid hebben om te kiezen, maar hebben ze geen keuzestress.

Maar goed, daar gaat het eigenlijk verder niet om (maar vond het gewoon interessant om te delen). Het punt is dus dat je veel keuzes hebt op een dag en dat dit veel invloed heeft op hoe je je voelt. Keuzestress veroorzaakt… de naam zegt het al, stress.

Hoeveel keuzes maak jij op een dag?

Deel dit artikel op Pinterest
Omdat keuzes maken nou echt iets is dat je vaak onbewust doet, ben ik er eens op gaan letten, hoeveel keuzes ik maak. Zo begint een dag meestal al met de vraag: ‘Ga ik er nu uit of blijf ik nog even liggen?’ En als ik ga douchen kan ik meestal kiezen uit meer dan één douchegel. Daarna komen de vragen: Wat trek ik vandaag aan? Hoe doe ik mijn haar en welke kleur oopgpotlood doe ik op (da’s eigenlijk het enige dat bij mij wisselt. Maar meestal zoek ik de kleur die past bij m’n trui, dus dat scheelt weer een keuze :-). Bij het thee maken heb ik ook meerdere keuzes qua smaakje en dan heb ik nog dat ik in de ochtend talloze keren denk: Zal ik nu thee of fruit maken of eerst even dit afmaken?

Mijn probleem is dat ik veel twijfel. En elke twijfel is een extra keuze.

Helemaal geen keuzes maken is natuurlijk niet te doen, maar het is wel goed om hier eens over na te denken. Ik merk dat ik hierdoor minder keuzes maak. Zo probeer ik bijvoorbeeld op de twee broodjes die ik in de middag eet hetzelfde beleg te doen. Zodat ik maar één in plaats van twee keuzes hoef te maken. En besluit ik aan het begin van de week welke taken ik op welk moment doe. Zodat ik hier de rest van de week niet continu mee bezig hoef te zijn.

Ben jij goed in keuzes maken?

Lees ook: Keuzestress: verminder de verleidingen
…en: De lange(re) gevolgen van een verkeerde keuze

3 gedachten over “Hoeveel keuzes maak jij op een dag?”

  1. Ik ben echt keuze-verslaafd. Complete zwart-wit denker, dus hoe meer keuzes hoe beter. Dat is immers de perfectie manier om eigen gebied af te bakenen. Maar ik vind organiseren en prioritiseren ook geweldig, dus dan past dat daar ook weer bij.

    Het hoeft dan ook niet persé energie te kosten, wanneer je niet het type piekeraar bent die dan blijft hangen in de juistheid van keuzes. Die energie laat ik dan weer opvreten door andere valkuilen :X

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *