Ga naar de inhoud

De lange(re) gevolgen van een verkeerde keuze

De lange(re) gevolgen van ‘verkeerde’ keuzes

Als ik het verschil tussen gelukkige en niet-gelukkige mensen zou moeten uitleggen, dan zou dat zijn: hoe ver denk je vooruit? Denk je alleen aan vandaag of hoogstens volgende week en investeer je niet in de toekomst? Dan lijkt het me een helse opgave om gelukkig te zijn.

Maar hé, dat rijmt toch niet met het ‘leven in het nu’, zoals mindfulness voorschrijft? Nou, je kunt ook nú leven en bij je keuzes rekening houden met de toekomst.

Laat het me uitleggen.

‘Ik werd in mijn hoofd een totaal ander persoon’

Mijn grootste succes van 2019 is mijn vastenmaand. Ik at veertig dagen geen snoepjes en koekjes en dronk geen alcohol. Als ik heel eerlijk ben, dacht ik aanvankelijk niet dat ik het vol zou houden. Maar naarmate de tijd vorderde hield ik het vol. En ik realiseerde me dat als ik nu – in week 1, week 2 enzovoorts – op zou geven, dan zou al mijn werk in de eerste dagen en weken teniet worden gedaan. De gevolgen voor het overtreden van mijn regels werden hierdoor steeds groter. Mijn teleurstelling zou elke dag groter worden en dat had ik er steeds minder voor over. Aan het eind van de maand besloot ik om het nooit meer te doen en dat was voldoende om het tóch nog vol te houden die laatste dagen.

vastenperiode

Keuze: Van snaaierd zonder discipline naar doorzetter

Pas achteraf realiseerde ik me wat voor geweldig inzicht de vastenactie me had gegeven. Ik werd namelijk – in mijn hoofd – een totaal ander persoon. Van een snaaierd zonder discipline was ik ineens een doorzetter geworden. En ik realiseerde mij ook dat ik bij elk snoepje dat ik ‘stiekem’ pak uit de kast, ik mezelf weer een snaaierd zonder discipline maak. Het is niet alleen een snoepje dat je pakt, het is een zelfbeeld dat je schept of in stand houdt. En elke keer dat ik het snoepje NIET pak, zeg ik daarmee dat ik een doorzetter ben. En die keuze werkt héél ver door.

Van luie snoozer naar sportief ochtendmens

Bij mij werkte het feit dat ik een snoepje liet liggen en een wijntje liet staan zover door dat ik zelfs denk dat 2019 voor mij een soort sleuteljaar is geworden. Omdat ik hierdoor ervoer hoe je je zelfbeeld relatief eenvoudig kunt ombuigen. Eind 2019 begon ik plompverloren elke ochtend tien minuten te sporten en hé, binnen drie dagen veranderde ik mezelf van luie snoozer in sportief ochtendmens. Dat ik nog steeds ben.

Van vergeetachtige planner tot organisatietalent

En doordat ik – met het zelfvertrouwen dat ik opdeed bij de vastenmaand – een surprise-party organiseerde voor m’n man, werd ik van vergeetachtige, lakse, slechte planner een perfecte gastvrouw met organisatietalent. Al moet ik zeggen dat deze keuze wel íets meer stress kostte dan het opgeven van een wijntje of een keer minder snoozen… 😉

De lange(re) gevolgen van een verkeerde keuze
Deel dit artikel op Pinterest
Mijn punt is, als je weer eens iets doet wat je eigenlijk niet wilt, realiseer je dan dat de gevolgen groter zijn dan je misschien op dat moment kunt overzien. De gevolgen van je keuze kunnen heel lang doorwerken. Ze kunnen je zelfbeeld beïnvloeden.

Daar staat tegenover dat je de (negatieve) gevolgen ook heel eenvoudig weer kunt wegpoetsen door het dan wél te doen. Op het moment dat ik dit typ moet ik eigenlijk nog een werkklusje doen. Maar het is avond, niemand werkt meer, ik ben al aan de wijn, ik verdien toch ook een avondje rustig bloggen… Maar als ik het wél doe, dan heb ik én rustig geblogd en m’n verantwoordelijkheid genomen voor mijn werk. Win-win.

Dus ik ga lekker aan de slag en ga jij dan even heel goed nadenken over welke actie jij NU kunt doen, zodat je volgende week iets bent dat jij niet had verwacht (maar wel graag wilt zijn) 🙂

Lees ook: De 40 dagen vasten zijn voorbij!
…en: #24 • Surprise Party • Duolingo • Instagram

8 gedachten over “De lange(re) gevolgen van een verkeerde keuze”

  1. Interessant artikel om te lezen! Alcohol drinken ben ik vrij accuut mee gestopt (ik dronk überhaupt max 2 biertjes per maand dus zo moeilijk was het niet) toen bleek dat het totaal niet goed samenging met mijn medicatie. En ik eet sinds 9 maanden vegetarisch en probeer tegelijkertijd gezonder te eten. Door langzaam dingen te veranderen, zo’n challenge lijkt bij mij alleen maar averechts te werken.

    1. Goed bezig, Ilona. Die challenge was voor mij meer de aanleiding, ik kan me ook voorstellen dat het juist averechts werkt, helemaal als je hem niet haalt. Maar eigenlijk maakte mij het er vooral van bewust dat ik maar kleine stapjes hoef te maken voor een goed gevoel, zoals dat ene snoepje laten liggen. En zoals jij gezonder bent gaan eten. Dat geeft ook aan dat je jezelf (en je lichaam) belangrijk vindt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *