Ga naar de inhoud

Keuzestress: verminder de verleidingen

Bron: pixabay / Daria-Yakovleva

Vorige week kocht ik een zak snoep, omdat ik het aan Anna had beloofd. Hij bleef dicht totdat Anna thuis kwam. En toen kreeg ik dus spontaan keuzestress: wel of geen snoepje? Mijn leven was ineens heel ingewikkeld.

Vroeger, toen ik me nog wel eens aan dikke mensen moest verantwoorden voor het feit dat ik niet dik was (ja echt), zei ik wel eens: ‘Mijn geheim is, dat ik niet zoveel lekkere dingen in huis haal, dan kan ik het ook niet opeten. Je gaat ’s avonds niet voor een zak chips naar de winkel, maar als je hem in huis hebt, eet je hem leeg.’ En ik denk dat dit een belangrijke reden is, waarom ik nu vijf kilo zwaarder ben dan toen (wat overigens prima gezond is hoor, ik had toen wat ondergewicht): ik heb nu namelijk wél chips in huis.

Toen ik studeerde, was mijn koelkast bijna leeg. Er stond een pak yoghurt in voor mijn ontbijt, een kuipje boter voor mijn lunch, fritesaus voor mijn gebakken aardappelen en heel af en toe een pak in plakjes gesneden kaas. Verder had ik weinig voorraad in huis. Geen frisdrank, augurken, vleeswaren, bier, witte wijn, melk, vijftien sauzen, kruidenkaas, eiersalade en dikke blokken kaas, zoals nu. Ik had het nooit in huis, zodat ik het ook niet op ging eten. Soms kocht ik een kuipje kruidenboter en dat was het.

En dat is natuurlijk ideaal voor de lijn. Neem bijvoorbeeld kaas. Als ik nu kaas gebruik gaan er zo een stuk of drie plakken los in m’n mond, gewoon omdat het kan. Omdat de verleiding er is. Bij mijn kant-en-klaar gesneden pakjes vroeger, hàd je maar drie plakken, dus die bewaarde je. Voor op brood. Scheelt toch weer keuzestress.

Nog meer verleidingen

Deel dit artikel op <a href="https://nl.pinterest.com/MindStones/">Pinterest</a>
Deel dit artikel op Pinterest
Maar goed, terug naar de snoepjes. Sinds de zak open is, denk ik elke keer als de de deur open doe van de kast om iets te pakken: “Zal ik?” Wat een kwelling, de hele dag door! Waarom? Hetzelfde geldt voor chocola, we kopen steeds een paar reepjes tegelijk, waardoor ik echt wekenlang elke keer als ik de koelkast open doe, denk: “Zal ik?”

Het is dezelfde kwelling die je hebt als je op Pinterest zit en al die leuke tuinideeën ziet. Of als je gaan winkelen. Vóórdat je het deed had je geen ambitie en niks nodig, maar ineens…!

Sterk zijn

En ik weet, je kunt sterk zijn. Je hoeft niet te zwichten voor elke verleiding, maar je kunt het jezelf ook gewoon wat gemakkelijker maken. Door bijvoorbeeld drop te kopen ipv snoep (want dat lust ik niet) of iets minder op voorraad te hebben. Iets minder te Pinteresten en te winkelen.

Het leven wordt dan ineens een oase van rust, vermoed ik.

Kun jij ook zo slecht omgaan met verleiding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *