Ga naar de inhoud

Vijf tips voor instant happiness

Gelukkig blij liefde

Tijdens mijn dagelijkse meditatie ging het over het feit dat een goede gezondheid een belangrijke voorwaarde is om gelukkig te zijn. Niet alleen word je ongelukkig van ziek zijn, ook een verwaarloosde gezondheid maakt erg veel verschil in je geluksgevoel. Zo krijg je instant happiness!

Het klinkt allemaal zo logisch als wat, toch wordt er door heel veel mensen aan deze voorwaarde niet voldaan: de voorwaarde om goed voor je lichaam te zorgen. Tamara Lewit, mijn meditatiecoach noemde een aantal belangrijke zaken waaruit blijkt hoeveel verschil je gezondheid kan maken in je geluksgevoel. Ik neem enkele punten maar even schaamteloos over, aangezien ik toch een flinke promotor ben van de app. 😉 Maar dan aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen.

Van lekker (gezond) eten word je blij

Je herkent het vast: je hebt de hele dag hard gewerkt, je bent helemaal gaar en je verlangt naar een lekkere avondmaaltijd. Maar het mislukt finaal en je zit half verbrande aardappels zonder vlees te eten. Daar kan ik zó chagrijnig van worden!

Imagine: een lekkere bloemkoolschotel met gehakt en aardappelen versus en diepvriespizza. Of een lekkere frisse salade met sla, komkommer, verse tomaten en basilicum versus een bord patat. Echt, dat eerste word je blijer van! Het enige dat lekker is aan die laatste gerechten is dat je niet hoeft te koken. En daar kan je ook van genieten hoor, doe ik ook. Maar niet te vaak, want dan ga je het merken in je lichaam.

Je wordt futloos en chagrijnig van slaapgebrek

Wij slapen best wel genoeg, maar dat lukt niet altijd. We kletsen te lang door of ik kom gewoon niet in slaap of er is iets anders aan de hand. Meestal als ik dan wakker word, denk ik één ding: deze dag kan ik wel afstrepen. Ik kan dat gewoon niet zo goed: moe leven. Ik ben daar heel slecht in. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik één slechte nacht nog wel trek, maar bij de tweede is het gewoon tijd uitzitten en wachten tot ik weer naar bed mag. Ik kan niet nadenken, vind alles moeilijk en vervelend en ik haat mezelf als ik m’n verlepte hoofd in de spiegel zie.

Ik weet dat er veel mensen zijn met chronisch slaapgebrek en ik kan me niet voorstellen dat die er zoveel last van hebben als ik, want dan zaten ze allang in een depressie. Echt, zorg voor jezelf! Je dag is zoveel mooier als je uitgeslapen bent! En die ene dag komt nooit meer terug.

Teveel suiker maakt ongelukkig

Als ik dan te weinig heb geslapen, wil ik nog wel eens een mini blikje cola nemen. Of teveel chocola. Nou dat zorgt voor een kleine oppepper en de rest van de dag ben je alsnog van de wereld en nog ellendiger. Nee echt, wat doen we onszelf aan met die suikershots? Je voelt gewoon aan alles dat het niet goed is voor je, ik krijg er soms zelfs een soort zenuwpijn van.

Je wordt blij van sporten

Nee, als ik echt slaapgebrek heb, zijn er twee dingen die er tegen helpen: het huishouden (want daar hoef je niet bij na te denken en val je niet van in slaap) en sporten. En na het sporten voel ik me ook weer langer fit. Het is natuurlijk ook gewoon bewezen dat je gelukkig wordt van sporten. Dan is het toch raar om te bedenken dat heel veel mensen ‘geen tijd’ hebben voor sport. Want wat is er belangrijker dan tijd besteden aan iets waar je per direct én op de langere termijn (want langer een fit lichaam) gelukkiger van wordt? Ik zou niks weten.

Van mindfulness wordt je hoofd leeg

Bij gezondheid gaat het natuurlijk niet puur om je fysieke gezondheid, maar ook over je mentale. Een leeg hoofd. Daardoor vóel je bovendien je lichaam beter en kun je er beter naar luisteren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, sinds ik mediteer, ben gaan sporten en veel gezonder leef. Puur omdat ik beter naar mijn lichaam luister en dus actie onderneemt als hij me waarschuwt. Maar los daarvan, kun je met mindfulness ook instant gelukkig worden.

Doe je even mee?

Leg je telefoon weg, klap je laptop dicht en sluit je ogen, terwijl je je mondhoeken omhoog doet voor een tevreden glimlach. Adem drie tellen heel diep in, hou het drie tellen vast en adem drie tellen alles weer uit. Stel je dan bij het inademen voor dat je lucht, vrijheid en rust inademt en bij het uitademen dat je stress, angst en boosheid uitademt (en gooi álles eruit!). En bedenk je dat het verleden voorbij is en de toekomst onbekend is. Je hebt alleen het nu. Adem nog een paar keer en doe je ogen weer open. En? Het werkt hè!

Dus hup, iets beter zorgen voor jezelf. Je kunt wel duizenden zelfhulpboeken gaan lezen, dure trainingen volgen en je leven totaal omgooien, maar deze tips werken vandaag nog 🙂

Instant happiness: Leef jij gezond?

1 reactie op “Vijf tips voor instant happiness”

  1. Goeie tips! Je grijpt inderdaad makkelijk naar de verkeerde dingen als je moe bent, maar wordt blijer van gezonde dingen en sporten. Dat laatste gaat mij gelukkig al steeds beter af. Vooral sporten als je moe bent geeft verassend veel nieuwe energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *