Zoals ik hier liet weten, besloot ik – na het lezen van deze eyeopener – tot digitaal minimalisme. Voor digitaal minimalisme kun je in principe zelf je regels instellen. Dit zijn de mijne.
Volgens het boek dat ik las zou je eigenlijk eerst een 30 dagen challenge moeten volgen, waarbij je alle apps verwijderd die hebt, behalve als je daardoor je werk niet kunt doen. Ik heb dat niet gedaan. Wel heb ik zoveel mogelijk apps verwijderd en van de apps die ik heb gehouden heb ik regels opgesteld voor het gebruik. Dit zijn mijn smartphone regels. (Ik heb ook regels voor de laptop, deze lees je maandag.)
Deze apps heb ik NIET
Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk apps van mijn telefoon te halen, vooral apps die veel tijd kosten, zoals ik kon zien bij Screen Time. Overigens had ik van veel apps al altijd de meldingen uitgezet en staat mijn telefoon standaard op ‘niet storen’. Hier komen maar een paar mensen (waaronder Yuri natuurlijk) doorheen.
Facebook, Twitter, Pinterest | Die eerst twee had ik al niet op m’n smartphone, die derde doet wel een beetje pijn. Maar tegelijkertijd moet ik toegeven dat ik Pinterest toch vooral gebruik om tijd mee te vullen. En dat is dus wat ik vooral NIET wil.
Spelletjes | Ik heb geen enkel spel op mijn telefoon. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er maar één spel op had, schaken, en dat ik dat nooit deed. Soms download ik een spel, dat speel ik dan drie dagen non-stop en dan ben ik er zo ziek van dat er hem verwijder. Dit doe ik dus nu niet meer.
Chrome-browser | De browser gebruikte ik vooral om nieuws, facebook en twitter te checken. En dan kan ik ook prima op de chromebook doen, dus heb ik de browser inactief gezet (verwijderen kan niet). Ook omdat ik weet dat ik er anders te vaak op zit. Ook om dingen te checken (als ik een tenniswedstrijd kijk wil ik alles over de spelers weten). Als ik Historiek nodig heb, dan kan ik mijn google zoek-app gebruiken. Maar dat doe ik alleen voor werkdoeleinden, weetjes checken mag ik niet meer. Want die vergeet ik toch weer 😉
Zo ga ik om met de resterende apps
Maar dan blijven er natuurlijk wel wat apps over, waarbij ik goed moest nadenken hoe ik er ‘verantwoord’ mee om kan gaan.
Whatsapp | Ik zie de berichten als ze binnenkomen en ik toevallig op mijn smartphone zie. Maar ik doe er pas iets mee in de avond, na mijn meditatie. Dan heb ik een tijdje ‘social time’.
Instagram | Instagram probeer ik twee keer per dag te gebruiken. In de ochtend voor de geschiedeniswinkel (updaten van nieuwe boeken). En in de avond voor mijn privé account. Tijdens het hierboven genoemde ‘social time’ probeer ik dan wel echt contact te zoeken (het voordeel benutten van Instagram) in plaats van alleen maar scrollen en liken. Soms ben ik iets te lang bezig, maar ik heb gelukkig via Screen Time een limiet ingesteld op deze apps, ik mag er maar 30 minuten op. Met mijn tempo van Instagram updaten is die ‘ruime’ tijd helaas nodig 😉
E-books | Ebooks lees ik allen ’s avonds, als Anna naar bed is. Zo ziet Anna mij niet met mijn smartphone, maar kan ik wel genieten van het gemak om te kunnen lezen met slecht licht (of in bed).
Luisterboeken & podcasts | Waar ik deze vroeger gebruikte tijdens het wandelen, afwassen en de was opvouwen, gebruik ik ze nu alleen tijdens mijn ochtendwandeling én mijn wekelijkse wandeling naar de badminton. Op de andere momenten gebruik ik ze niet meer, om drie redenen:
- Zodat Anna mij niet meer ziet mijn smartphone
- Om te voorkomen dat Yuri en Anna zich buitengesloten voelen als ik luister
- Ter voorkoming van mijn afzonderingstekort (lees hier meer en komende week schrijf ik daar nog uitgebreid over).
E-mail | Wat betreft e-mail heb ik mijn widget verwijderd. Als je een widget op je scherm hebt, ben je namelijk sneller geneigd om te kijken of je nog mail hebt. Alleen de klantenmail van de winkel komt binnen op een widget, maar dat is niet zoveel en daar moet ik ook meestal meteen op reageren. Voor mijn werk en privé-account moet ik de app openen. En dat doe ik eigenlijk zelden. Meestal behandel ik mijn mail één keer per dag op mijn laptop. Hierover vertel ik volgende week meer als ik mijn regels voor de laptop deel.
Ik hou mijn smartphone uit Anna’s zicht
Met het oog op mijn motivatie om digitaal minimalist te worden, wil ik niet dat Anna mij ziet scrollen. Nou kan ik dat dus ook niet meer, maar ik wil ook niet dat ze mij ziet ‘checken’. In principe probeer ik mijn smartphone dus de hele tijd uit haar zicht te houden. Zelfs e-books probeer ik niet te lezen zolang zij wakker is. Die lees ik ’s avonds. Als ik Anna ’s morgens naar school breng ga ik altijd een stuk wandelen terwijl ik podcasts luister. Zelfs daarbij wacht ik nu met het pakken van mijn smartphone totdat ik de hoek om ben.
Binnenkort schrijf ik hier nog wat uitgebreider over, omdat dit misschien sowieso het proberen waard is, ook als je geen digitaal minimalist wil worden. Ik heb mijn smartphone overdag in mijn jaszak (in de gang), zodat ik hem wel even kan checken op het moment dat Anna niet in de buurt is.
Nou, dit zijn de manieren waardoor ik van ruim vier uur per dag, hoogstens een uur per dag op mijn smartphone zit. En die tijd besteed ik vooral aan Duolingo en e-books. Mijn ‘social’ tijd is nu drie kwartier en die moet eigenlijk terug naar een half uur.
Lees ook deze artikelen die ik onlangs schreef over digitaal minimalisme:
Ik kan me heel erg vinden in je minimalistisch smartphone-gebruik. Toen bleek, dat ik de widget voor mijn mail niet kon uitzetten, ging die er meteen af. Facebook mag mijn telefoonnummer niet hebben dus die komt er ook niet op. Ik heb één guilty pleasure en dat is angry birds spelen. Ideaal tegen de verveling als je vliegtuig vertraging heeft.
Haha, Angry Birds komt volgens mij nog uit het Nokia-tijdperk, dus dat mag 😉