Ga naar de inhoud

Digitaal minimalisme | Laptop regels

Digitaal minimalisme | Laptop regels
Ik ben bezig met digitaal minimalisme, wat inhoudt dat je kritisch bent over de smartphonegebruik en (social) media. Eerder al deelde ik mijn regels met betrekking tot mijn smartphone, dit zijn ze voor de laptop.

Aangezien mijn smartphone inmiddels aardig leeg is, is het natuurlijk aanlokkelijk om op de laptop veel media te gaan gebruiken. Vandaar dat ik ook hier regels voor heb. In mijn geval is overigens mijn laptop, de Chromebook (een aanrader ;-)).

Regels voor (social) mediagebruik op de laptop

Dit zijn de regels die ik voor mezelf heb gesteld.

Geen nieuwsfeed op Facebook | Ik heb al een hele tijd de chrome-extensie News Feed Eradicator for Facebook. Dit betekent dat ik wel gewoon op facebook kan, maar dat de newsfeed niet te zien is. Aangezien ik nu ook geen facebook meer heb op mijn smartphone, heb ik dus nergens meer een timeline, waardoor ik niet scrollend en likend m’n tijd kan verdoen. Maar als ik even wil gluren dan kan dat natuurlijk wel. Doordat ik zo bewust bezig ben met Facebook kijk ik ook sneller op sites die ik écht zelf interessant vind.

Lees ook: Zo krijg je meer digitale rust

Geen nieuwssites | Ik keek maar op twee nieuwssites en die heb ik geblockt, via deze extensie: Nu.nl en NOS.nl. Als ik per se nieuws wil kijken, dan heb ik de teletekst app op mijn smartphone.

Digitaal minimalisme | Laptop regels
Deel dit artikel op Pinterest
Twitter altijd uitgelogd | Ik probeer Twitter altijd weer uit te loggen als ik er op heb gekeken. Dit lukt niet altijd, zeg ik eerlijk. Maar hierdoor voorkom ik dat ik er ‘per ongeluk’ op terecht kom en blijf scrollen. Vaak als ik er toch op ga, dan doe ik dat in mijn ‘pomodoro-pauze’ (lees hier meer over pomodoro techniek). Na vijf minuten krijg ik dat automatisch een reminder dat ik weer aan het werk moet.

Nooit m’n mail open | Wat ook goed is als het gaat om focus, is om je mail niet open te houden. Ik heb één a twee momenten per dag dat ik mijn e-mail check en de rest van de dag kijk ik er niet naar. Alleen de klantenmail van onze winkel kan ik iets beter volgen via de widget op m’n smartphone. Maar daarop moet ik soms ook snel reageren. Mijn andere werk- en privémail kan wel even een half dagje wachten.

Lees ook: Zo organiseer je je e-mail

Nou, dit waren ze wat betreft mijn chromebook. Lees via deze artikelen meer over digitaal minimalisme:

7 reacties op “Digitaal minimalisme | Laptop regels”

  1. Klinkt goed! Ik heb momenteel mijn mail uitstaan op mijn telefoon, zodat ik mijn mail dingen alleen op mijn computer kan bekijken. Dat geeft ook wel rust. Ik wil eigenlijk ook privé en werk dingen van elkaar gaan scheiden op mijn computer want dan kan ik wat makkelijker volledig switchen.

  2. Goeie tips!
    Ik kijk ook minder op Facebook en andere sites als ik aan de slag moet. De uren vliegen al scrollend zo voorbij… En ik heb bewust ook geen meldingen van social media sites op mijn computer (op mijn telefoon ook maar heel weinig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *