Ga naar de inhoud

Zo krijg je meer digitale rust

Zo krijg je meer digitale rust
In dit tijdperk van overload en 1001 digitale mogelijkheden, kun je soms wat overspoeld worden. En waar ik dan vaak last van krijg: schuldgevoel. Omdat ik niet op tijd reageer op iemand of weer iets ben vergeten.

Het is ook gewoon ontzettend moeilijk om alles goed bij te houden. Heb ik mijn mail netjes bijgewerkt, is er weer een bericht via facebook blijven liggen of heb een Whatsappbericht achteloos weggeklikt.

Maar gelukkig heb ik een gouden tip om dit leed een beetje te verzachten.

Check je kanalen als je tijd hebt om te antwoorden

‘Oh shit ja, die mail moet ik nog op reageren’

Zo simpel is het. Ik ben gewend om – terwijl ik ergens wacht of me even verveel – de hele tijd door mijn mail en social media te scrollen. Maar vaak is dan net een was klaar, gaan we hort op of gebeurt er iets anders waardoor ik mijn apparaat en de boodschap die ik net heb gekregen even aan de kant schuif. Ik denk er de hele dag niet meer aan, totdat het te laat is. Of nee, eigenlijk denk ik er best vaak aan op momenten dat ik ook niet kan reageren. Het is kortom een doorlopende stressfactor: “Oh shit ja, die mail moet ik nog op reageren.”

Lees ook: Mijn social media dilemma

Maar wat als ik nou één of meerdere momenten – bijvoorbeeld in pauzes – inplan om mijn kanalen te checken en meteen te reageren? Bij mij geldt dat ik via mijn smartphone reageren vaak onhandig vind. Ik typ niet snel en ik vind het gewoon overzichtelijker op mijn chromebook. Ik kan dus beter mijn berichten checken als er een laptop bij de hand is, zodat ik ze meteen kan verwerken.

E-mailterreur vs. digitale rust

Zo krijg je meer digitale rust
Deel dit artikel op Pinterest
Hoewel ik qua social media en whatsapp nog weinig verplichtingen voel, vond ik vooral mijn e-mail vaak als een molensteen om m’n nek hangen. Ik had een widget op mijn smartphone, dus elke keer als ik de telefoon opende, zag ik die mailtjes die er om riepen om beantwoord te worden. Totdat ik me realiseerde dat ik mijn werk- en privé email niet binnen een paar uur hoef te beantwoorden en ik ze dus prima op mijn chromebook kan lezen. Alleen de mail van klanten in onze winkel staat in een widget, omdat we hiervoor natuurlijk wel goed bereikbaar moeten zijn. Hier máák ik tijd voor.

Dus plan gewoon één of twee momenten per dag in om al je sociale activiteiten af te werken. Je kunt het ook apart doen, check bijvoorbeeld je whatsapp na het eten en je e-mail voor de lunch. En kijk er de rest van de dag niet naar. Zo heb je minder stress en druk om te antwoorden op de momenten dat het je echt niet uitkomt en krijg je meer digitale rust.

Hoe ga jij om met die digitale drukte?

Lees ook: Het ‘lege leven’ zonder social media
…en: Zo organiseer je je e-mail
Boekentip: Digitaal minimalisme – Cal Newport

1 reactie op “Zo krijg je meer digitale rust”

  1. Ik vind het zelf dus ook altijd fijn er even de tijd voor te nemen. Niet snel tussen andere dingen door even een berichtje sturen, maar er echt even voor gaan zitten. Ik merk dat dat voor mijzelf vaak ook fijnere gesprekken oplevert en het geeft me veel meer rust in mijn hoofd.
    En tja, mijn social media check ik amper nog, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *