Ga naar de inhoud

Vrij? Dat is niet zo goed voor mij

Bron: pixabay/g3gg0
Kortgeleden vroeg iemand hoe het was met m’n rug. En ik realiseerde me dat ik daar geen last meer van had. Tot de vakantie aanbrak en ik mezelf verwaarloosde. Want, vrij? Dat is niet goed voor mij.

M’n rugpijn heeft namelijk twee oorzaken, 1) te weinig beweging en 2) werken aan de eettafel. En hoewel ik normaal gesproken twee keer per week sport én minimaal vier keer per week wandel, staat dit stil in de zomer. Niet alleen heeft badminton een zomerstop, ook sport ik op zaterdagochtend niet meer. Want de dagen lopen een beetje door elkaar. En ik heb weinig ritme.

Lees ook: Zo overleef je de zomervakantie mindful

Eigenlijk loopt er heel veel in het honderd als ik geen verplichtingen heb. Als dingen kunnen wachten tot morgen. Dan doe ik ze namelijk morgen. Die beruchte morgen die nooit komt. Ik heb een lopende agenda nodig om mezelf aan te sporen. Want anders heb ik teveel hobby’s en doe ik alleen maar dingen die leuk zijn.

Mijn ‘luie’ jaren

Toen ik studeerde was ik ook veel vrij. Althans, ik nam veel vrij. En ook toen was het niet goed voor mij. Ik deed nooit zo weinig als toen. Ik photoshopte tot diep ik de nacht, ik blogte en ik rookte. Heel veel. En uiteindelijk werden alle inspanningen een gevecht. Want als je kunt kiezen, dan moet je dus een ijzeren discipline hebben om de dingen te doen die je moet doen, maar niet wilt.

Lees ook: Wat zou jij doen als je alle tijd van de wereld had?

vrij zijn, ontspannen
Deel dit artikel op Pinterest
Als ik vijf dagen in de week werk en ’s avonds niet kan stofzuigen om Anna niet wakker te maken, dan móet ik dat wel aan het eind van de dag doen als Anna uit school komt. Als ik zaterdag bezoek heb (omdat ze op de andere dagen niet kunnen komen), dan móet ik mijn was wel opruimen op vrijdagmiddag. En dan hoef ik er niet over na te denken, ik hoef er niet voor te strijden en raak niet teleurgesteld in mezelf als ik het niet doe.

Dus, ik geef toe: als ik niet werk, dan ben 1678% minder nuttig. Niet omdat ik dat leuk vind, maar omdat dat gewoon zo werkt. Zo werk ik.

Gelukkig ging m’n rugpijn over door de actieve vakantie en heb ik komende weken iets meer tijd voor werk = verplichting. En we gaan veel wandelen samen. En zwemmen. Dus het komt goed.

Hoe gaat het met jou als je vrij bent?

Lees ook: Leren niks doen (als je niet anders kan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *