Ga naar de inhoud

Mindful zijn op vakantie – 4 tips

vakantie mindful
Vakantie, je ziet er weken of maanden naar uit en als het dan zover is, is het altijd ingewikkelder dan gedacht. Je moet allemaal wennen, je gaat je irriteren en je denkt: Hoe word ik weer mindful? Nou zo.

Ik ben nu op vakantie en ik blog. Dat alleen al komt door tip 1. Het zijn zijn allemaal tips die ik zelf heb ervaren in de afgelopen dagen. Vaak is het sowieso het geval dat je na een tijdje ben ‘ingespeeld’ op elkaar en gewend bent aan de vakantie en dat is vaak het moment dat je weer naar huis gaat. Maar goed, moet je nog gaan of zit je op de camping met je handen in het haar, dan hoop ik dat deze tips je helpen.

1. Neem je ruimte

‘Neem de ‘ruimte’ om gewoon niet te antwoorden als iemand tegen je praat ;-)’

Vakantie is het moment van ’tijd voor elkaar’ en daarom ligt er meer druk op dan normaal om tijd samen door te brengen. En dat is erg leuk, helemaal als je elkaar op werkweken (en weekenden) niet zoveel ziet als je zou willen. Maar 24/7 bij elkaar in de buurt zijn wil niet zeggen dat je al die tijd met elkaar wilt doorbrengen. Je hebt individueel ook vakantie nodig. Dus neem ook ruimte voor jezelf en zet je kids aan de afwas terwijl je zelf yoga-oefeningen doet. Of ga lekker in je uppie wandelen met een mooi luisterboek. Of ga lezen en neem de ‘ruimte’ om gewoon niet te antwoorden als iemand tegen je praat (dat verwijt krijg ik nogal eens ;-)). Ik vind het sowieso ook erg rustgevend om te zien hoe mijn huisgenoten tot rust komen.

2. Niets hoeft te worden opgelost

Normaal gesproken ben ik erg oplossingsgericht. Ook in mijn relaties met Yuri & Anna. Dus als er iets niet goed loopt, dan moet daar meteen een oplossing voor gevonden worden. Zo was het de eerste dagen van de vakantie ook. Elke kleine irritatie moest worden opgelost. Totdat ik me realiseerde dat vakantie een ‘ongewone’ situatie is, waar iedereen ‘ongewoon’ op reageert. Er hoeft dus niets te worden opgelost, want veel dingen worden automatisch opgelost als de vakantie voorbij is. En is dat niet het geval dan kan het dán altijd nog worden opgelost. Nu is het gewoon genieten en we zien wel.

Lees ook: Mindful met problemen omgaan

3. Geniet van het moment, niet van de foto’s

Mindful zijn op vakantie
Deel dit artikel op Pinterest
Ik heb het geluk dat ik niet zo goed ben in dingen vastleggen. Op foto’s ziet het er nooit zo mooi uit als in het echt en dus maak ik maar een beperkt aantal foto’s. Als je dat geluk niet hebt, dan ben je natuurlijk snel geneigd om al dat natuurschoon en die karakteristieke dorpsgezichten vast te leggen voor Instagram. Maar doe het met mate. Want elke keer dat je een foto maakt, geniet je er minder mindful van dan wanneer je het gewoon in je opneemt. Ik vind de gedachte dat ik al die mooie uitzichten hier straks niet meer zie, zelfs wel fijn, want omdat het tijdelijk is, probeer ik er extra van te genieten.

4. Denk in liefde

Op vakantie leer je soms vreemde eigenschappen van gezinsleden of heb je irritaties omdat er geen leven meer buiten het gezin is. Wat mij helpt bij irritaties is: Denk in liefde. Dat las ik ooit eens in een boek (ik weet echt niet meer welk boek, anders had ik het er natuurlijk bij gezet. Dat betekent dat ik geen strijd hoef aan te gaan, mezelf niet hoef te verdedigen. Ik hoef dingen niet te analyseren. Ik weet dat ik op vakantie ben met de mensen waar ik het meest van houdt van iedereen en zij houden van mij. Dus geen ingewikkeldheid, maar alleen liefde. That’s it.

Ik wou dat ik dat laatste altijd kon opbrengen bij iedereen, maar helaas ;-). Maar zo een paar dagen is het goed (en leuk!) om te doen.

Wij hebben door deze tips een heerlijke vakantie, ik hoop jij ook.

Is of was jouw vakantie mindful?

Lees ook: Zo overleef je de zomervakantie mindful
… en: Mindfulness | Wat is dat nu eigenlijk?

5 reacties op “Mindful zijn op vakantie – 4 tips”

  1. Wat mij vooral opvalt is de tip: geniet niet via je camera/ telefoon. Dan ben je weer bezig met het aan anderen laten zien hoe mooi/ spannend/ bijzonder je vakantie is.
    Fijn dat je gewoon lekker geniet met je gezin. Mooie uitgangspositie: Denk in liefde
    Na 36 jaar samen weten Herman en ik wel hoe wel onze vakanties samen willen doorbrengen. Ik ben op het werk de hele dag op anderen gericht, daar heb ik in de vakantie geen behoefte aan. Wij hoeven ook geen vrienden te maken of interessante mensen te ontmoeten. We hebben 3 heerlijke weken genoeg aan elkaar en de rust. Meestal kiezen we voor een huisje in Frankrijk. Veel zwemmen, veel lezen, veel slapen, lekker eten en ook vooral: lekker drinken. Bourgondisch dus. Dit jaar hebben we voor meer actie gekozen. We gaan naar Australie. Weinig ZEN, maar wel veel mooie, nieuwe dingen.

  2. Fijne mindful tips weer! Ik vind het zo knap van je dat het je gelukt is om te bloggen op vakantie. Die gedachten van denken in liefde vind ik echt eentje om op te schrijven. Ik ben ook zo iemand die zich snel irriteert. Maar als je dit in gedachten houdt valt er weinig te ergeren.

  3. Goeie tips! Ik vergat op vakantie nog al eens mindful te zijn en alleen maar volop te genieten. Ik heb mij voorgenomen om het deze vakantie (over twee weken) lekker anders te doen. Jouw komen daarbij goed van pas.

    1. Wat lekker dat je vakantie nog moet komen. Ik hoop dat je de tips goed kan toepassen, En mocht het niet lukken, dan is dat ook niet erg. Want dat niet erg vinden is óók heel mindful 😉 Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *