Ga naar de inhoud

Een zomer lang (gratis) lezen…

Een zomer lang (gratis) lezen…
Ik lees graag. En vooral nu het warme weer èn de zomervakantie van Anna, mij op een ‘werkdieet’ zetten, lees ik meer dan ooit. Een zonnetje, een jurkje, een wijntje en een boek en ik ben volmaakt gelukkig.

En ik dacht: Hé dit jaar hoef ik geen stapels boeken mee te nemen op vakantie, want ik kan e-books lezen. Gaandeweg realiseerde ik me echter dat we het hier niet mee gaan redden. De online bibliotheek heeft namelijk de vervelende gewoonte dat je boeken niet kunt deleten als je ze uit hebt. Je moet drie weken wachten tot het boek automatisch verdwijnt. En je mag maar tien boeken lenen. En Yuri leest ook. En onze opgroeiende dochter hebben we de toegang tot de online bibliotheek ontzegt, want anders is het helemaal niet te doen. Tien boeken in drie weken. Hoe bedenk je het?

Lees ook: Leren niks doen (als je niet anders kan)

‘Voor maar €54 per jaar, kun je onbeperkt lezen’

Met de vakantie in Duitsland aanstaande moest ik dus op zoek naar een creatieve oplossing om toch altijd voldoende boeken te hebben. Digitaal. En ik dacht, ik deel het hier, zodat jij ook geen stapels boeken hoeft mee te nemen op vakantie. Of als je toch graag ‘iets vasthoudt’, dan heb je in ieder geval genoeg keuze.

Ik had al eens eerder verteld over mijn tijdelijke kobo-abonnement. Maar ik heb toch een voorkeur voor de ‘ouderwetse’ bibliotheek, waar ik voor maar €54 euro per jaar (€42 voor ebooks only) onbeperkt boeken kan lenen. Of nou ja, niet helemaal onbeperkt dus. Dit zijn de mogelijkheden via de bibliotheek. En voor een aantal heb je geen abonnement nodig!

Vakantiebieb

Mama is hierHeb je nou geen abonnement, dan kun je óók gratis lezen deze zomer. Elke zomer is er de vakantiebieb, een ebook app waar je ruim 50 boeken gratis kunt lenen. Er staan een aantal leuke tussen, ook voor kinderen. Dus daar zou ik sowieso gebruik van maken als ik jou was. Ik ben momenteel Mama is hier (Mariëtte Zweers) aan het lezen. Erg spannend! En voor de kinderen zijn de boeken netjes gerangschikt qua leeftijd.

Luisterbieb

Ook voor de luisterbieb heb je niet per se een bibliotheekabonnement nodig. Er zijn een aantal boeken gratis te beluisteren. Als je wel een abonnement hebt, is de keuze enorm! Behalve romans heb je ook informatie- en kinderboeken. Ik luister graag boeken tijdens het afwassen, de was opvouwen of het wandelen. Nadeel van deze boeken – op vakantie – is dat het natuurlijk niet erg social is als je de hele tijd oordoppen in hebt. Wat wel heerlijk is, is dat je lekker kunt luisteren terwijl je aan het zonnen bent, zodat je geen boek vast hoeft te houden en lekker egaal bruin wordt. In de luisterbieb kun je boeken na het luisteren gewoon verwijderen en heb je dus geen beperkingen. We gebruiken de kinderboeken ook voor lange ritten.

Lees ook: 5 voordelen van luisterboeken

Online bibliotheek

Een zomer lang (gratis) lezen…
Deel dit artikel op Pinterest
Hier vind je dus de ebooks van de bibliotheek. Hoewel je er maar tien kunt lenen, is de keuze enorm! Yuri en ik doen samen, dus we hebben vijf boeken per persoon, maar we lezen ook wel eens allebei hetzelfde boek, (dat scheelt ruimte ;-)). Een stuk groter dan de vakantiebieb. Je raakt kortom nooit uitgelezen. Maar dat je ze niet kunt verwijderen is dus erg jammer, want soms blijkt een boek toch ook gewoon niet zo leuk en dan moet je drie weken wachten totdat hij is verwijderd.

De ‘gewone’ bibliotheek

En mocht je toch met de caravan weggaan of gewoon genoeg ruimte hebben, dan kun je natuurlijk ook legio papieren boeken lenen. Zowel wij als Anna hebben een abonnement, dus we kunnen er twintig tegelijk lenen als we willen. Ik heb net een aantal reisgidsen meegenomen die we mooi kunnen gebruiken op vakantie, mét kaart zelfs. Denk daar ook eens aan als je op reis gaat.

Genoeg te lezen dus in de vakantie! Omdat ik zoveel lees momenteel, zal ik mijn ‘slapende’ Instagram account wat meer gaan inzetten om te laten zien wat ik allemaal lees. Volg me daar dus als je van lezen houdt, of hou Facebook in de gaten, want de berichten worden daar doorgeplaatst.

Lezen jullie veel in de vakantie? En hoe?

Lees ook: Geen tijd om te lezen? Je hebt een goed boek nodig!
…en: 7 tips om meer te gaan lezen
Boekentips: 29 boeken over zelfontwikkeling, mindfulness, timemanagement & geluk

11 reacties op “Een zomer lang (gratis) lezen…”

 1. Ik vind het ook zo irritant dat ik uitgelezen /tegenvallende boeken niet kan deleten bij de online bibliotheek! Dus ik ben nu onvrijwillig op een leesdieet totdat er weer leesruimte is.

  De VakantieBieb probeer ik met mate te lezen, maar vind ik een geweldig initiatief.

  1. Misschien moeten we een actie gaan houden, dat ze dit snel oplossen. Het is ook niet zo dat je een extra abonnement kunt afsluiten voor meer ebookruimte ofzo. Dus volgens mij is het gewoon een technisch ongemak.

 2. Ik vind de E reader en lezen op de tablet DE uitvinding van de eeuw. Heerlijk veel boeken mee zonder te sjouwen.
  Toen ik vroeger op rugzak vakantie ging kocht ik Engelse pockets. Die kon je dan onderweg ruilen met andere reizigers. Zo had ik altijd weer iets te lezen.
  Tip voor de lees veelvraat: heb je al gehoord van het KOBO abonnement bij Bolcom? Dan kun je voor 9.95 euro per maand onbeperkt boeken downloaden. Misschien een idee voor de zomermaanden?

  En anders heb ik een hoop ( +/- 8000) titels op een stickje staan. Ik kan dit voor je kopiëren en opsturen. Het is een paar jaar oud, dus er staan niet de nieuwste boeken op. Daarnaast ook een hoop bagger. Maar ik heb er al een paar jaar plezier van. Er staan namelijk ook veel goede boeken op.

  1. Wat leuk dat je zoveel boeken hebt verzameld. We hebben nu het boek Max, Mischa & het Tet-offensief gedownload, het gewone boek daarvan is 1229 pagina’s, dus ik denk dat we het wel gaan redden 😉 Overigens vond ik het met de e-reader tijdens mijn kobo-abonnement wel handig dat je ook kon zien hoe lang je nog moest lezen. Maar misschien wil ik dat bij dit boek niet weten 😉

 3. Ja de vakantiebieb is super handig! Ik heb zelf geen bibliotheek abo maar koop altijd een stapel boeken voor we op vakantie gaan die ik dan het hele jaar doorlees (ik lees te weinig vind ik zelf) maar dit vind ik echt een leuke vrijblijvende manier, ook voor de kinderen.

 4. Ik vind het echt super de online bibliotheek, de luisterbibliotheek en de vakantiebibliotheek. Heb al een aantal boeken gelezen/geluisterd.
  Maar wat je zegt, reuze irritant dat je geen boeken kunt deleten uit de online bibliotheek als je hem uit hebt, óf na een paar bladzijdes niet leuk blijkt te vinden. Dan neemt hij de rest van de drie weken de plek in het rijtje van 10 boeken in beslag. Dat maakt het onoverzichtelijk en jammer dat je moet wachten tot ze eruit zijn voor je nieuwe kan lezen.
  Maar verder vind ik het echt een mooie aanvulling op ons gewone bibliotheek abonnement!

  1. Ik heb dankzij alle andere biebmogelijkheden inderdaad ook nog volop keuze. Ben nu een e-book van ruim 2000 slides (meer dan 1000 pagina’s in boekversie) aan het lezen, dus ik ik heb even ruimte genoeg 😉

 5. Misschien kun je de app verwijderen en opnieuw installeren en daarna weer inloggen. Meestal wordt dan ook de informatie verwijderd en daardoor ook de boeken!

  1. Dank je voor de tip. Alleen moet je voor deze app ingelogd zijn met je bibliotheek gegevens en daar haalt hij de informatie uit. Ik heb ook al geprobeerd om via het bieb-abonnement van m’n dochter in te loggen, maar dat werkte niet 😉

 6. Ik hou van gratis! Dit lijkt mij een goede manier om eens in de boeken te kunnen duiken. Laatst een E-reader gekocht en dankzij jouw tips ga ik er maar eens mee aan de slag.
  De lokale bieb lijkt vrij goedkoop op hun website dus ik denk dat ik het daar maar eens probeer.
  Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *