Meteen naar de inhoud

5 voordelen van luisterboeken

Bron: pixabay

Mensen die mij langer volgen weten dat ik ze graag op heb: luisterboeken. Sinds ik erachter ben dat je met een abonnement op de bibliotheek gratis luisterboeken kunt downloaden, is er een wereld voor me open gegaan!

Vijf redenen om te gaan beginnen aan luisterboeken.

1. Altijd tijd om te lezen

Ik ben één van de miljoenen mensen die vindt dat ze wat meer moet gaan lezen, maar er nooit de tijd voor vindt. Of néémt, beter gezegd. Ik heb een soort ideaalbeeld dat ik dan heel knus en uitgebalanceerd met een boek en een kop thee op de bank ga zitten na een lange werkdag. In de praktijk is het werk niet af, ben ik te druk met één van mijn andere 101 hobby’s óf ben ik te gaar om een boek te lezen.

Met luisterboeken is dat anders. Daar hoef je namelijk geen tijd voor je maken, maar die kun je gewoon luisteren tijdens de rotklussen. Zoals de was opvouwen of afwassen. Of tijdens mijn dagelijkse wandelingen. Lekker lezen zonder schuldgevoel dus. Hoe heerlijk is dat!

2. Een extra dimensie

Daarnaast biedt een luisterboek een extra dimensie. Zo las ik onlangs bijvoorbeeld ‘Daglicht’ van Marion Pauw, waarbij de verteller heel goed de toon van het gezegde uitsprak, waardoor je een gesprek goed kan volgen, maar ook net iets meer informatie krijgt over de situatie. Je hoort dingen die je in een boek niet kunt lezen. Er zijn zelfs boeken met een titelsong, waardoor de sfeer nog beter wordt neergezet.

Daar tegenover staat dat er ook best veel boeken zijn die ik schrap, omdat de stem me niet aanstaan. Wat best jammer is, als het onderwerp op zich wel heel aansprekend is. Vooral stemmen van BN’ers zijn soms irritant, omdat je daar een bepaalde associatie bij hebt. In sommige gevallen is die stem ook juist een pre, zoals bij Babette van Veen & Claudia de Breij, die ik luisterde.

3. Je hebt geen lom rechthoekig ding

Of je nou in bed ligt te lezen en je schouders worden zwaar of je ligt op het strand, een gewoon boek en zelfs een tablet of e-reader is toch een lomp in de weg staand apparaat. Met een luisterboek kun je je smartphone gewoon neerleggen waar je wilt en je hebt niks meer omhanden. Zo kun je elk plekje bruin zonnen wat je maar wilt en heb je nooit meer last van moeie of koude bovenarmen in bed.

4. Altijd twee ogen open

Wat ook fijn is bij het luisteren van een luisterboek is dat je je ogen nog kunt gebruiken. Zo vond ik het bijvoorbeeld ideaal toen ik met Anna naar het strand was, ik kan de hele tijd m’n oog op haar houden. Echt ideaal als je jonge kinderen hebt.

5. …of ze vallen bijna dicht

Wat voor mij een belangrijke reden is dat ik ’s avonds laat niet meer lees, is dat mijn ogen tegen die tijd te moe zijn en dan dichtvallen. Met een luisterboek maakt dat niks uit, die je kun je gewoon met je ogen dicht luisteren. En dat is sowieso erg relaxt.

Wat wel een nadeel van een luisterboek is – en de belangrijkste reden dat ik ook gewone boeken lees – het is een beetje ongezellig. Er wordt hier regelmatig gezucht als er iemand de keuken binnenloopt om iets te vertellen en ik weer ‘onbereikbaar’ ben. En met een half oog een voetbalwedstrijd kijken, terwijl ik een boek luister is ook niet echt leuk in gezelschap. Zonder gezelschap is dat overigens wel weer ideaal als de voetbalwedstrijd saai wordt, maar je hem toch graag wilt zien.

Luister jij ook zo graag boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *