Ga naar de inhoud

Zo overleef je de zomervakantie mindful

Bron: Pixabay
De zomervakantie, de tijd om te genieten van het gezin en toch ook het moment om man en kind(eren) regelmatig achter het behang te plakken. Tips om de zomervakantie mindful door te brengen.

Waar werkweken gestructureerd verlopen is de vakantieperiode chaos hier.Toch zijn er best een aantal manieren om ervoor te zorgen dat de zomervakantie wat mindfuller en met minder stress verloopt en je straks kunt terugkijken op een mooie tijd.

‘Elk jaar wordt het makkelijker en genieten we meer.’

Toegegeven, ik vond de zomervakantie best een dingetje toen hij zich voor het eerst aandiende. Maar meestal kijk ik meer op tegen die lange weken (die we hier grotendeels thuis doorbrengen) dan nodig. Want elk jaar valt het weer mee. En elk jaar wordt het makkelijker en genieten we meer. Dit zijn een aantal tips die mij ontzettend helpen om de zomer zonder structuur door te komen.

Vraag niet teveel van jezelf

Het werk gaat hier natuurlijk gewoon door in de vakantie, maar in afgeslankte vorm. Ik kan niet al mijn mail goed bijhouden of projecten gaan beginnen, ik doe alleen het hoognodige. Er is geen andere optie als je 24/7 een kind thuis hebt rondlopen. Ook niet als ze al zeven is, want voor haar is het ook vakantie.

Maar ook fysiek vraag ik niet teveel van mezelf. Zo komt er rond die hittegolven gewoon minder uit je handen en is het geen drama dat het huishouden een beetje achterloopt.

Het is tijdelijk

Dingen die niet helemaal volgens plan verlopen zijn een stuk makkelijker te verdragen als je je realiseert dat het tijdelijk is. Na zes weken heb je weer tijd om de scherven op te ruimen. En voor zes weken hóef ik niet per se een heel nieuw dagritme op te gaan zetten. En dat we zes weken amper fruit eten (omdat ik het vergeet te maken en het fruitvliegjes aantrekt) is ook geen drama. Dat overleven we wel.

Lees ook: Alles gaat voorbij

Hou een beetje structuur

Ik hou wel een beetje structuur, zoals tijdens de werkweken. Zo zorg ik dat Anna’s ochtendritueel nog wel een beetje in stand blijft, zij op een iets lager tempo. En oké, ze is al minstens drie keer met ongekamd haar de straat op gegaan (sterker nog, ik kwam er pas bij de avondwandeling achter), maar dat is dan maar zo. Ook proberen we het avondritueel een beetje hetzelfde te houden, maar dan wat later.

Hou zelf ook vakantie

zomervakantie mindful
Deel dit artikel op Pinterest
Wat ik deze vakantie heel goed doe, is dat ik het ook een beetje leuk hou voor mezelf. Ik lees veel boeken en knutsel veel (met Anna). En als Anna dan wil spelen moet ze soms even wachten tot ik ook zin heb. Ze heeft genoeg speelgoed en tekenspullen om zichzelf te vermaken. Ik probeer er dus ook zelf een beetje van te genieten. Op deze manier heb ik een beter humeur en kan ik het beter verdragen als er een keer iemand een baaldag heeft of moe is.

Lees ook: Wachtend op de vloed

Geniet van kleine uitstapjes

Hoewel we best veel plannen, zijn kleine uitstapjes ook leuk. Zo hebben we een abonnement op de kanovijver en kunnen we ook gewoon een half uurtje kanoën ipv meteen een hele dag. Of we wandelen even naar het dorp. Of naar de bibliotheek. Zo ben je toch even het huis uit en heeft Anna genoeg tijd om al haar avonturen na de spelen in de tuin, haar tekening af te maken en weet ik het wat ze allemaal aan het doen is.

Deze tips helpen mij enorm om van de zomervakantie een gezellige, relaxte tijd te maken. En tot nu toe lukt dat zelfs zonder speeldates (want al Anna’s vriendjes en vriendinnetjes zijn op vakantie…)

Hoe houden jullie het gezellig in de zomervakantie?

Lees ook: Mindfulness | Wat is dat nu eigenlijk?
…en: Elke dag een avontuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *