Ga naar de inhoud

Hoeveel uren per dag ben jij online?

Zo krijg je meer digitale rust
Ergens las ik dat jonge mensen gemiddeld vier uur per dag online zijn met hun smartphone. Dat vond ik absurd veel en ‘gelukkig deed ik dat zeker niet’. Totdat ik de app Screen Time downloadde.

En ik bleek – in het weekend – zelfs méér dan 4 uur online. Daar schrok ik natuurlijk van. Het was geen normaal weekend, ik had weinig gepland en moest een aantal keren wachten op de rest van het gezin. Ook was ik net begonnen met het ‘ontdekken’ van Instagram, waardoor ik daar meer tijd doorbracht dan normaal. Maar toch.

Die vier uur krijg ik nooit meer terug.

De app Screen Time

Screen Time
Screenshot van de app (niet van mij)
Er zijn verschillende apps waarmee je kunt meten hoe lang je online bezig bent. Wat ik met de app Screen Time fijn vond, is dat ik precies kon zien aan welke programma’s ik mijn tijd kwijt was. En dat is prettig, want als ik op een dag 4 uur een ebook lees, dan voel ik mij minder bezwaard dan wanneer ik 4 uur op Instagram rondhang.

Dit zijn de apps die ik het meest gebruik:

Social (Instagram, Chrome, Whatsapp, etc. (Facebook, Twitter & Pinterest staan niet op m’n telefoon))
Boeken en referentie (e-books, luisterbieb, etc.)
Onderwijs (Duolingo)

Vooral die eerste categorie wil ik niet te lang gebruiken, die andere twee vind ik prima. Al probeer ik vanwege deze motivatie overdag niet veel ebooks te lezen, maar papieren boeken. Ebooks zijn toch vooral handig als het donker wordt. 😉

Deel dit artikel op <a href="https://nl.pinterest.com/MindStones/">Pinterest</a>
Deel dit artikel op Pinterest
Toen ik begon met meten besteedde ik ruim 3 uur (van de 4 dus) aan Social. Dat waren vooral Instagram, Facebook en Twitter in de browser, nieuwssites & informatie opzoeken. Nu is dat iets minder dan een uur. En dat is ook de limiet, want als ik er langer mee bezig ben, dan krijg ik een waarschuwing dat mijn limiet is bereikt. Overigens kan ik deze waarschuwing ook gewoon negeren. En dat is wel fijn, want soms heb ik ook gewoon iets nodig. En als je dan zo’n app helemaal moet deïnstalleren, dan voel je jezelf toch wel een beetje een loser (dat je zo’n babysitter nodig hebt). Mijn streven is om Social minder dan een half uur per dag te gebruiken.

Het gaat dus al een stuk beter, vooral omdat ik mezelf – in het kader van Digitaal minimalisme – enorm veel spelregels heb opgelegd. Deze ‘regels’ deel ik vrijdag met je, misschien dat het inspireert.

Download Screen Time
Lees ook: Waarom ik digitaal minimalist word
…en: Zo krijg je meer digitale rust
Alle artikelen over Digitaal Minimalisme
Boekentip: Digitaal minimalisme – Cal Newport

6 reacties op “Hoeveel uren per dag ben jij online?”

  1. Volgens mij ben ik meer online dan ik zou willen. Eerlijk gezegd houd ik niet bij, maar ik probeer wel in de avond na 21.00 mijn telefoon en laptop te weren. Iets wat knap lastig is als je als freelancer werkt.

    1. Op de laptop ‘minimaliseer’ ik niet veel, want anders heb ik ’s avonds niks meer te doen (ik hou niet van tv en van veel de deur uit ;-)). Heb alleen social media deels geblockt. Maar ik merk dat het veel scheelt als je dingen op je laptop doet i.p.v. op je mobiel, omdat je dan minder multitaskt.

  2. Sinds een tijdje probeer ik veel bewuster met mijn telefoon bezig te zijn. Maximaal drie kwartier Instagram op een dag, en bij voorkeur niet langer dan een uur bezig zijn met andere dingen, als reageren op berichten, mails lezen en reageren op reacties. Ik vind het zoveel fijner om af en toe bewust wat aandacht te besteden aan mijn telefoon, om me vervolgens weer op het hier en nu te focussen, zonder steeds afgeleid te worden door berichtjes etc.

    1. Als je er bewust mee bezig bent, dan scheelt dat al zoveel. En ik heb bijvoorbeeld mijn email-widget ook weggehaald van mijn telefoon, waardoor ik het vaak gewoon ‘vergeet’ te checken (deze en andere tips deel ik vrijdag).

    1. Haha, nou die opslagruimte is ook al erg minimalistisch. Ik had dat bij mijn vorige smartphone ook en dat scheelde veel energieslurpende apps! (waaronder Instagram, die heb ik nu wel helaas haha).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *