Meteen naar de inhoud

Afleiding vind je tóch wel

We leven in een wereld vol afleiding, dus is het makkelijk om ‘de wereld waarin we leven’ de schuld te geven van ons verlies aan concentratie. Maar ook met weinig prikkels vind je afleiding.

Weken geleden werd ik digitaal minimalist, wat inhoudt dat mijn smartphonegebruik ‘bewust’ is en vooral een stuk minder. Ook achter mijn laptop heb ik digitale regels, waardoor ik minder afleiding heb. Het hele idee van minimalisme is zorgen dat je minder afleiding hebt, zodat je je beter kunt concentreren op de dingen die écht belangrijk zijn.

Lees ook: Digitaal minimalisme | Mijn ervaringen

Vaak geven we de schuld van onze afleiding aan de grote hoeveelheid prikkels om ons heen, de vele keuzes en afleidingsmogelijkheden. Maar ik kom er steeds meer achter dat dit eigenlijk niet zo heel relevant is. Want afleiding, die vind je toch wel. Als je wilt.

Roken, drinken, plassen

‘Pff, ik heb écht even
pauze nodig.’

Lang voordat internet bereikbaar was voor particulieren, zocht ik al afleiding. Door uit het raam te kijken. Later zorgde ik ervoor dat ik bij saaie lessen minimaal één keer naar de wc kon. Toen ik begon met werken dronk ik tussen die wc-momenten door ook nog koffie. En dan heb ik het nog niet eens over de periode dat ik rookte en dat ik de hele dag op mijn horloge zat te kijken of het alweer geoorloofd was om te gaan roken. Onder het mom: “Pff, ik heb écht even pauze nodig.”

Wat ik eigenlijk bedoelde is: “Ik vind werken en concentreren saai en ik mis prikkels, please save me!”

Duolingo, snoep & boeken

Nu ik dus veel minder afleiding heb dan voorheen, merk ik dat ik tóch wel de afleiding vind. Zo lees ik ineens een stuk meer boeken, soms ook gewoon tussen het werken door. En met het leren van een nieuwe taal via Duolingo ga ik ook als een speer. Plus een hele vervelende afleiding die ik ook maar meteen weer een half heb geroepen: pepernoten en snoep. Als ik (hard) heb gewerkt, zeg ik heel moederlijk tegen mezelf: “Je hebt nu wel even een afleiding verdiend.”

Lees ook: Waarom ik digitaal minimalist word

En dus maakt het eigenlijk geen reet uit of je nou veel of weinig afleidingsmogelijkheden hebt, je vindt ze altijd wel. Zo zat mijn school vroeger aan een tamelijk saaie weg, maar ik zag toch altijd een hoop dingen voorbij komen.

Wat wél werkt tegen afleiding

Afleiding vind je tóch wel

Deel dit artikel op Pinterest

Maar ik schrijf meestal pas over problemen als ik ze heb opgelost, dus ook nu. 😉 Als je telefoon bijna leeg is, je niet rookt of veel koffie drinkt en de wc te koud is om voor je plezier naartoe te gaan?

Dan besluit je dat je minder afleiding wilt. Dan zeg je elke keer als je bent afgeleid tegen jezelf: “Niet nu.” Dan neem je verantwoordelijkheid en stop je er gewoon mee. Net zoals ik tien jaar geleden stopte met roken. Gewoon zeggen: ik wil niet meer. Zo simpel.

Is het dan zo simpel? Ja eigenlijk wel. Als je echt wilt dat je werk snel afkomt, dan lukt dat gewoon. Als je zelf denkt dat het lukt tenminste.

En natuurlijk is het slim om je telefoon niet te dichtbij te leggen en en geen pot snoep binnen handbereik, maar ook dan vind je altijd wel afleiding.

Totdat je besluit dat je dat niet meer wilt.

Heb jij nog trucs voor minder afleiding?

Lees ook: Zo krijg je meer digitale rust

2 reacties op “Afleiding vind je tóch wel”

  1. Zo onwijs interessant! En ik merk zelf, dat ik mijn telefoon tegenwoordig veel bewuster gebruik. Ik neem echt even de tijd om een berichtje te sturen, en check mijn social media eigenlijk pas als ik klaar ben met werken. Ik merkte dat ik anders veel te veel afgeleid werd, want omdat ik als freelancer werk is er niemand die je controleert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *