Ga naar de inhoud

Planning | Friends & Family First

Ik verbaas me soms over deze gesprekken: “We moeten snel weer iets afspreken, ik heb alleen nu geen tijd.” De vraag is natuurlijk wáár maak je dan wél tijd voor, dat belangrijker is?
‘Elke 80-plusser zal beamen dat goede relaties essentieel zijn voor een goed leven’

Als ik een nieuwe maand plan, dan kijk ik altijd als eerste of er wel genoeg afspraken buiten de deur zijn de komende maand. Als thuiswerker moet je daar iets meer moeite voor doen, dan wanneer je elke dag al buiten de deur werkt. Ondanks dat begrijp ik niet altijd hoe werk en andere verplichtingen bij veel mensen een hogere prioriteit hebben dan het onderhouden van sociale contacten.

Terwijl elke geluksonderzoek én elke 80-plusser zal beamen dat goede relaties essentieel zijn voor een goed leven. Als je alles af pelt, is dit waar het om draait: dat je het leuk hebt met elkaar. Toch leven we in een maatschappij waarbij familie en vrienden vaak als laatste aan de beurt komen.

Gelukkig kan het anders.

Friends & Family First

Wat nu als je elke maand begint met het inplannen van (leuke!) sociale dingen die je zelf graag wilt?

Het is niet voor niks dat ik éérst vrienden noem en dan pas familie. Je eigen gezin valt overigens onder vrienden, want daar heb je zelf voor gekozen. Als je geluk hebt, zijn je overige familieleden je vrienden, maar vaak zijn vrienden de leukste mensen waarmee je rondhangt en voelt familie (ook als ze leuk zijn) toch íets meer als verplichting. Ze gaan vaak ook sneller mopperen als je te lang niks van je laat horen. Onze alltime favorite mensen – vrienden – nemen er tegelijkertijd vaak genoegen mee als je ze niet zo vaak ziet. En dat is natuurlijk zonde! Niet meer doen dus.

Lees ook: De beste agenda die er is!

Friends & Family FirstDeze week begint een nieuwe maand, dus pas je planning aan (op deze volgorde):

  1. Plan één of meerdere dates met vrienden | Je kunt kiezen voor een privé-date of met het hele gezin, net wat je wilt. Maar vergeet ook vooral de één op één dates niet, die zijn goed voor je. Onthoud dat het niet openbaar wordt gemaakt welke vrienden je NIET mee afspreekt, dus voel geen verplichting. Wees eerlijk naar jezelf: met wie zou je komende maand het liefst iets doen?
  2. Plan een familiedate. Dat kan een koffiebezoek zijn, maar je kunt ook iets leuks gaan doen, een dagje weg. Of een heel weekend. Of spreek gewoon af om eens een uur samen te bellen. En vergeet buiten je eigen kindgezin ook die leuke neef of nicht niet die je al veel te lang niet hebt gezien. Echt, doe het nu (aan het begin van de maand), want je hebt NU nog tijd.
  3. Schrap verjaardagen. Pfff, je mag het natuurlijk niet zeggen, maar ik verbaas me er soms over dat veel mensen hun vrienden alleen nog zien op verjaardagen. Als er heel veel andere mensen bij zijn en je elkaar dus eigenlijk helemaal niet spreekt. Als jullie old time favorite hobby is ‘wie eet het snelst taart op’, dan ga je gang, maar anders is het écht goed om eens kritisch na te denken over verjaardagen. Als de verjaardagen mooi verdeelt zijn over het jaar, dan kan dat zo betekenen dat je elkaar verder nooit meer zien, want ‘je hebt elkaar toch net gezien’. Zo zonde!
  4. Wees attent | Kijk even wie er wanneer jarig is, of misschien is er iemand ziek, zit iemand in een moeilijke fase of is er een trouwdag? Plan dan wat tijd in om een kaartje te sturen, even te bellen of een berichtje te sturen.

Ben je klaar en is je planning nog niet vol? Niet getreurd, er komt voldoende op je pad door collega’s, klanten, school van de kinderen of andere mensen die graag een beroep doen op je tijd. Maar dat maakt nu niet meer uit, want je belangrijkste tijd is al gevuld!

Doe je mee, met Friends & Familie First?

Lees ook: Als je oud bent, wát is dan echt belangrijk geweest in het leven?
Zoek een planner op bol.com

2 reacties op “Planning | Friends & Family First”

  1. Oef, hier heb je best wel heel erg gelijk in! Het is alleen wel zo dat mijn twee beste vriendinnen helaas niet naast de deur wonen, dus die kan ik helaas niet maandelijks zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *