Meteen naar de inhoud

Wat mediteren mij heeft opgeleverd

Bron: Pixabay

Laatst las ik een boek over focus. Meer hierover lees je in dit artikel. Door het boek realiseerde ik me hoe goed ik me eigenlijk kan focussen, als ik het vergelijk met een paar jaar geleden. En welke andere dingen ik leerde van meditatie.

Ik herinner me een aflevering van De Wereld Draait Door met een ondernemer in Rusland, Derk Sauer. Ik zou ooit in Moskou bij hem op bezoek gaan, maar hij was verhinderd en we spraken zijn vrouw (wat ook heel interessant was). Maar goed, hij was erg enthousiast over meditatie. Net als talloze ‘grote’ leiders, van Oprah Winfrey tot Steve Jobs.

En op een dag besloot ik het toch ook eens te gaan proberen. Dat werd niks. En ik probeerde het nog een keer en het werd weer niks. Totdat ik een app downloadde, Calm, waardoor ik precies leerde hoe het ‘moest’, alweer zo’n vijf jaar geleden. En nog steeds ga ik netjes elke avond minimaal 10 minuten rustig zitten, ik sla zelden een avond over.

Zie ook: Calm: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-app

Een belangrijke reden dat ik het zelden oversla, is omdat het me zoveel gebracht heeft in de afgelopen jaren. Allemaal dingen waar ik dagelijks profijt van heb. Een overzicht:

Ik kan me beter concentreren

Eigenlijk realiseerde ik me pas toen ik ging mediteren dat iedereen afleidende gedachtes heeft en dat je concentratie kan trainen. Voor die tijd dacht ik dat ik dat ik nu eenmaal een dromer was en dat ik me daarom niet kon concentreren. Sinds ik weet dat concentratie een soort spier is, die je kunt trainen, heeft het dagelijks leven ineens veel meer mogelijkheden. En mede door de meditatie train ik het dus nu dagelijks.

Zie ook: Tips om je concentratie te verbeteren

Ik maak de dag bewuster mee

Dat ’trainen’ doe ik ook op momenten dat ik even uit mijn hoofd ben en in het moment. Dit heb ik nu veel vaker dan vroeger. Het zijn ook momenten dat het me bijvoorbeeld opvalt dat ik snel adem of gespannen zit. Of dat ik negatief denk of niet doorwerk. Op al deze momenten besluit ik doelgericht om dingen te veranderen of juist extra te genieten van het moment. Hierdoor beleef ik de dag veel bewuster.

Ik maak me minder druk om dingen die ‘mis’ kunnen gaan

Wat mediteren mij heeft opgeleverd

Deel dit artikel op Pinterest

Eén van de principes die je leert met mindfulness en dus meditatie, is dat alles tijdelijk is en voorbij gaat. Dus ook vervelende dingen gaan voorbij en dus zijn de gevolgen als iets ‘mis’ gaat veel minder groot. Tuurlijk kun je wel even balen, maar een uur later ben je het meestal al weer vergeten. Hierdoor ben ik minder bang en doe ik dingen makkelijker.

Lees ook: Alles gaat voorbij

Ik kan m’n mindset makkelijker aanpassen

In die bewuste momenten die ik hierboven noemde, kan ik mijn mindset ook meteen aanpassen. Soms hoef ik alleen maar even mijn mondhoeken omhoog te doen om blijer te worden. Soms adem ik diep in of probeer ik mezelf niet te veroordelen om mijn mindset. Ik denk bewust na over dingen die wél goed gaan of ik zet muziek aan waar ik blij van word. Allemaal dingen waardoor een negatieve mindset wordt veranderd.

Ik kan beter tegen ongenoegen

Dát ik die negatieve mindset heb, vind ik nu ook minder erg, omdat je door meditatie leert om dingen niet te veroordelen, maar alleen te bekijken en observeren. Maar ook met bijvoorbeeld pijn of kou kan ik beter omgaan door er mindful na te kijken en er niet te grote etiketten aan te hangen.

Ik heb veel meer zelfvertrouwen

En eigenlijk door alle bovenstaande dingen, krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen. Je ontwikkelt zelfliefde, je hebt meer het gevoel dat je dingen zelf onder controle hebt (zelfs als je de situatie niet onder controle hebt, heb je je kijk erop wel onder controle) en je hebt meer ruimte om te groeien. Al deze dingen hebben mijn zelfvertrouwen enorm laten groeien.

Gebruik een jaar lang Meditation Moments voor €15

Wil je proberen of mediteren ook iets voor jou is? Ik ben zo stom geweest om mijn abonnement op de Meditation Moment app niet op te zeggen, waardoor hij een jaar langer doorloopt. Ik betaalde er €30 voor, maar je mag hem voor een jaar hebben voor €15. Mail me als je interesse hebt. De app was niet echt iets voor mij en ik ben weer teruggegaan naar mijn oude app, maar er zijn heel veel mensen die er erg positief over zijn.

Lees ook: Mediteren voor beginners: 3 tips
Alle artikelen over mindfulness

Tags:

5 reacties op “Wat mediteren mij heeft opgeleverd”

  1. Mooi om te lezen wat mediteren jou brengt. Sinds ik meer dan een jaar geleden een abonnement op Headspace genomen heb, mediteer ik elke dag. Soms kort, soms wat langer, maar dat momentje rust vind ik erg fijn iedere dag.

    1. Ik probeerde het ook een paar keer tevergeefs voordat het werkte 😉 Ik weet natuurlijk niet of het voor iedereen werkt, maar ik denk dat het meestal niet werkt omdat mensen het te serieus nemen (begin met 2 minuten per dag) of omdat ze niet weten wat je in die tijd moeten doen (en daarvoor is een app weer handig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *