Ga naar de inhoud

Tips om je concentratie te verbeteren

concentreren, werken, studeren, leren

Als kind was ik al een dromer en ik wist het eigenlijk zeker: dit was wie ik was, concentratie was niet echt aan mij besteedt. Totdat ik deze belangrijke inzichten kreeg.

Het bleek namelijk toch anders te liggen dan ik dacht en er is hoop!

1. Concentratie is voor iedereen moeilijk

Ik had mezelf nooit echt afgevraagd hoe andere mensen dat deden met hun concentratie. Omdat ik altijd opmerkingen kreeg dat ik een dromer was, ‘als je kont niet vastzat vergat je die nog’ dacht ik dat ik één van de weinige mensen was die de hele dag in de wolken leefde, in gedachten. Pas toen ik drie jaar geleden (!) begon met meditatie hoorde ik dat het heel normaal is dat iedereen altijd gedachtes heeft. Ik ben dus niet de enige die moeite heeft om zich te concentreren. Echt een openbaring.

2. Je kunt jezelf trainen om je beter te kunnen concenteren

Bij diezelfde meditatie-app leerde ik ook dat je je concentratie kunt trainen en dat ik er dus veel beter in kon worden. Dit kan op deze twee manieren.

Door mindfulness | Door dagelijks te mediteren kun je je ‘concentratie-spieren’ trainen. En door ook momenten op de dag op te zoeken om mindful bezig te zijn. Want dat is concentreren, alert en mindful zijn. Net als je hardlopen moet opbouwen, kun je ook mindfulness opbouwen. En uiteindelijk wordt het steeds makkelijker om je te concentreren

Deel dit artikel op Pinterest
Door afleiding te beperken | In onze wereld worden we natuurlijk voortdurend afgeleid en dat is heel slecht voor onze concentratie. Door je te realiseren hoe slecht dit is voor je concentratie, kun je besluiten tot digitaal minimalisme. Of je kunt in ieder geval besluiten om je telefoon wat vaker weg te leggen, zodat je concentratie-spier op peil blijft.

3. Doe dingen waar je je in kunt verliezen

Tot dit inzicht kwam ik onlangs. Je kunt je beter concentreren bij dingen die je leuk vindt. Ik heb dat bijvoorbeeld met het schrijven van mijn roman. Dan tik ik maar door, zonder onderbreking en heb ik totaal geen last van afleiding. Dit komt doordat je in een flow zit. Terwijl, toen ik als student hersenloze bijbaantjes had, was het echt een crime om me te concentreren. Zorg dus dat je dingen doet waar je jezelf in kunt verliezen.

En bij alle tips geldt, het is een proces. Concentratie moet je blijven trainen. Het is net als bij spieren, als je lange tijd op de bank blijft zitten, moet je je spierkracht weer helemaal opnieuw gaan opbouwen. Het is kortom een voortdurend proces.

Hoe kun jij je beter concentreren?

Lees ook: Binaural beats, de succesformule voor meer focus
..en: 5 tips voor orde & focus

4 reacties op “Tips om je concentratie te verbeteren”

  1. Wat een fijn artikel! Sowieso heel mooi dat je je bent gaan realiseren dat concentratie niet alleen iets is waar jij moeite mee hebt. Iedereen heeft zo zijn stoorzenders of afleidende factoren. Ik heb zelf ook gemerkt dat concentratie beter gaat als je iets doet waar je echt blij van wordt. Nu ik voor mezelf werk, kan ik me al zo veel beter concentreren dan toen ik in loondienst vaak klussen oppakte waar ik eigenlijk niet echt energie van kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *