Ga naar de inhoud

20minuteswalk | Elke dag 20 minuten wandelen

Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet: dagelijks voldoende bewegen. Helemaal als je – zoals ik – een ‘zittende’ baan hebt. Het punt is dat ik van mijzelf MOET bewegen, omdat niet bewegen gewoon niet gezond is en niet bij mij past.

Dus begon ik met hardlopen. Maar dat verwatert letterlijk bij teveel regen of figuurlijk bij teveel zon. En als je één training mist, is het al demotiverend. Bij een sportvereniging zit je meteen weer aan de wekelijkse verplichting vast en daar hou ik niet van. Dus hoe kom ik aan mijn beweging?

20minuteswalk

Toen ging ik ter ontspanning nadat ik dochterlief op bed had gebracht een stukje wandelen. Gewoon, een rondje. Zonder druk, zonder doelstellingen, gewoon even uit het huis, tijd voor mezelf en genieten van de mensen, geiten en paarden die ik op mijn weg tegenkwam. Het werd een ommetje van twintig minuten: de 20minuteswalk. Dat is net genoeg om het gevoel te krijgen dat je iets gedaan hebt en je houdt genoeg tijd over om andere dingen te doen, waardoor je er (bijna) elke dag tijd voor kan vinden.

Lees ook: Vijf gezonde dagelijkse gewoontes

Endomondo

Als je het leuk vindt om bij te houden hoelang je precies hebt gelopen, hoeveel kilometer per uur je liep en hoeveel calorieën je daarbij hebt verbrandt, kun je gebruik maken van Endomondo, een app waarbij je 20minuteswalk aan de hand van gps wordt geregistreerd. Aanmelden is gratis. En je kunt je totale kilometers meten, dus eventueel kun je ook een dag extra lopen om je ‘wekelijkse’ kilometers te halen.

Inmiddels gaat Anna naar school en wandel ik vooral ’s morgens, als ik haar naar school heb gebracht net voor ik ga werken. Met wat inspirerende podcasts of luisterboeken.

Lees ook: Wandelen: m’n dagelijkse dosis educatie

Ik probeert tenminste vier keer per week de 20minuteswalk te doen, om mezelf ook geen extra druk op te leggen. En als ik een keer geen zin heb om te lopen, dan ga ik gewoon twintig minuten fietsen. Oh ja, had ik al gezegd dat je het óók gewoon kunt doen als het regent? Met een paraplu. Alleen hagel+wind is een goed excuus 😉

Loop je mee met de #20minuteswalk?

Download: Endomondo
Lees ook: Van het bos word je écht een ander mens

7 reacties op “20minuteswalk | Elke dag 20 minuten wandelen”

 1. Leuk he? Ik ben daarom ook zo blij dat ik een hond heb, die 20 minuten lopen te weinig vindt. De hond moet vier keer op een dag uit en dat is per loopje echt niet minder dan 10 minuten. Ik loop in de middag ruim 20 minuten en in de ochtend ook 15 minuten. Het is wel een beetje high intensity lopen: soms loopt de hond heel hard te trekken en dan staat hij plotseling stil. Met alleen de hond uitlaten kom ik dus al aan ruim een half uur (mijn gozer doet de vroege avond en late avond wandelingen).
  We hebben geen auto, dus we lopen sowieso veel. Wandelen is een perfecte manier om makkelijk meer beweging in je dag op te nemen.

  1. Ja met een hond is het helemaal makkelijk te doen. En ik snap wat je bedoelt met high intensity, dat heb ik met m’n dochter haha (‘kijk mama, hier is… wacht even, ik ben een straaljager’) Ik heb ook wel eens gedacht om een hond te nemen, puur omdat je dan van die lekkere lange wandelingen op de hei kan maken enzo. Maar ja, dat kan ook zonder hond (al doe ik het niet zo snel) en verder vind ik een hond niet zo handig 😉

   1. Nee, een hond heeft zeker ook nadelen. Je moet vaak je plannen er op aanpassen, bijvoorbeeld met vakanties. Maar ik ben zo gek op mijn hondje, voor mij wegen de voordelen zwaarder. Daarom moet je ook echt alleen een hond nemen als je méér wil dan een wandelmaatje. Want alleen daarvoor is het niet aan te raden 😛

 2. Heerlijk om elke dag even een korte wandeling te maken! Ik heb een tijdje gehad dat ik elke dag hetzelfde rondje van inderdaad precies 20 minuten wandelde, puur om aan wat beweging toe te komen. Tegenwoordig wandel ik zo’n 10 minuten vanaf mijn werk en 10 minuten weer terug naar de bushalte. Dat vind ik ook altijd wel fijn om te doen. Frisse lucht doet een mens goed! 🙂

 3. m.koopman253@gmail.com

  Hallo, ik ben Maartje, 61 jaar en wandel vaak een rondje van meestal een half uurtje. Verder heb ik been baan in een supermarkt waarbij ik veel loop en ik ben mantelzorger dus al met al beweging genoeg. Toch vind ik altijd wel een half uurtje voor de wandeling omdat het zo ontspant. En vergeet de gezonde voeding niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *