Het Pareto principe (de 80/20-regel)

Het Pareto principe (de 80/20-regel)

Als je houdt van timemanagement, economie of ondernemen dan ben je hem vast wel eens tegen gekomen: het Pareto Principe, ofwel de 80/20 regel. Deze regel zegt onder meer dat 80% van je resultaat wordt veroorzaakt door 20% van je taken.

De regel is bedacht door de Italiaanse econoom, Vilfredo Pareto. Hij ontdekte dat 80% van de economie in Italië in handen was van 20% van de Italianen. Een bedrijfsdviseur, Joseph Juran kwam er later achter, dat dit principe op héél veel gebieden kan worden toegepast:

80% van het resultaat wordt bereikt met 20% van de input

Ze blijkt het vaak zo te zijn dat 20% van je klanten zorgen voor 80% van je winst. En 80% van je tijd draag je 20% van de kleding in je kledingkast.

Het Pareto principe en timemanagement

In timemanagement werkt het principe, ook wel de Wet van Pareto genoemd, ook erg goed. Zo blijkt dus dat 80% van je resultaat wordt bereikt met 20% van je handelingen. Wil je dus efficiënter werken, dan is het van belang om goed na te gaan wélke taken nou precies bijdragen aan die 80%. Welke handelingen leveren het meeste op?

Om dit na te gaan, vond ik het voorbeeld van een schuurtje dat ik ergens tegenkwam wel een goede. Als je een schuurtje bouwt dan staat hij voor 80% na 20% van het werk. Die laatste 20% ben je vooral bezig met het afwerken, schuren, bijwerken. Zo betrap ik mezelf er bijvoorbeeld wel eens op dat ik in 20 tellen een mail schrijf, vervolgens check ik of de woordvolgorde wel klopt, of er geen fouten in staan, of alles wat ik beweer klopt, of het ordernummer en het e-mailadres goed is… en ga zo maar door. Je kunt je dan natuurlijk afvragen of het niet efficiënter is om de mail na 20% van de tijd te sturen met het risico dat er een fout in staat.

Het Pareto principe (de 80/20-regel)

Deel dit artikel op Pinterest

Vaak is de 20% (die bij 80% bijdraagt) het moeilijkste werk wat je doet op een dag en die 80% is de ‘afwerking’. Het zijn dingen die je wel moet doen (wil je 100% van het resultaat halen), maar die minder prioriteit hebben dan de 20%.

Het principe is natuurlijk geen wetmatigheid. Soms zal het 30/70 zijn en soms 10/90. Maar ik vind het een goede reminder om te kijken of je je tijd besteedt aan de nuttigste dingen door na te gaan wat de ‘output’ is van je acties. En als je dat weet, kun je ook bijvoorbeeld die belangrijkste 20% inplannen op de momenten dat je veel energie hebt en de 80% op de lage energie momenten.

Kende jij het Pareto principe?

Lees ook: De wet van Parkinson: Waarom ons ochtendritueel altijd in de laatste 10 minuten af komt
…en: Timemanagement | Hoe doe je dat en wat heb je er aan?

1 reactie op “Het Pareto principe (de 80/20-regel)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge