Ga naar de inhoud

Happy Money – word een blije geldmagneet :-)

Happy Money – word een blije geldmagneet :-)

Een tijdje terug luisterde ik een podcast waarin Ken Honda geïnterviewd werd, een Japanse zakenman en geldgoeroe. Honda is in mijn ogen totaal anders dan andere geldgoeroes, hij is vooral een blij ei, dat dankbaar is voor alles dat op zijn pad komt.

Ik werd zelf ook blij van hem en zocht meteen bij de bibliotheek of zijn boek hier verkrijgbaar is met de titel, hoe kan het ook anders: Happy Money. De Japanse megabestseller voor financieel geluk. En zijn boek is bij de online én de gewone bieb verkrijgbaar, zonder wachtlijst! Wat vreemd is aangezien zo’n positief boek toch veel gelezen zou moeten worden. Maar goed, misschien na mijn recensie. 😉

Wat is ‘happy money’

‘Blij geld’ is geld waar je blij van wordt. Omdat je er een prachtig bankstel van koopt, waar je echt van geniet. Omdat je als ondernemer je klant waarde hebt gegeven waar deze ook erg blij van wordt. Omdat je goed je best hebt gedaan op je werk en hebt bijgedragen aan de doelstelling van het bedrijf. Of omdat je veel belasting mag betalen, want je verdient genoeg geld (en je mag meebetalen aan goed onderwijs, wetenschap etc.). Honda leert de lezer hoe je – in zijn woorden – leeft als een ‘kleine blije miljonair’

Lees ook: Zo ontwikkel je je money mindset

Als je ‘blij’ naar geld kijkt is het ineens een stuk aantrekkelijker om te hebben. Anders dan hoe we normaalgesproken vaak over geld denken: iets waar je altijd een tekort aan hebt, een risico op miskopen waar je je dan weer schuldig over voelt (welcome to my life) of een reden om elke dag oninspirerend werk te móeten doen.

Financieel IQ en EQ

Volgens Honda zijn er twee aspecten aan geld verdienen, het financieële IQ en EQ. Die eerste is makkelijk te leren (ik raad ook vooral het boek ‘Rijke pa, arme pa‘ hiervoor aan).

 • Geld verdienen
 • Geld uitgeven
 • Geld beschermen
 • Geld laten groeien.

Maar dan ben je er dus nog niet, want minstens zo belangrijk is je geld EQ, je mindset. Dit is dus waar het boek vooral over gaat.

Hoe krijg je Happy Money?

Bron: pixabayHet boek is qua persoonlijke ontwikkeling al erg fijn om te lezen, omdat je onherroepelijk blij wordt van deze auteur. Maar – ongeduldig als ik ben – wil ik toch ook wel graag weten wat nou hét geheim is voor meer money en dan is het boek best lastig opgebouwd. Ik moest het drie keer lezen voordat ik nu echt door had wát de stappen zijn die je moet nemen voor meer financiële vrijheid. Terwijl het tegelijkertijd de hele tijd wordt uitgelegd. De clue is: word de beste vriend van geld en geld wil dolgraag bij je zijn. Dat klinkt wel weer erg Japans natuurlijk, want net zoals die andere Japanse goeroe Marie Kondo haar sokken bedankt, zo bedankt Ken Honda zijn geld voor de goede vriendschap. En dat klinkt nogal zweverig, maar het is tegelijkertijd ook heel logisch: als je een hekel hebt aan geld, wordt je nooit rijk. Ik hoor je denken: ‘maar ik hóef ook niet rijk te worden’, maar dat is dus ook een belemmerende overtuiging.

Wees een dankbaar en blij ei

Maar goed, dat dankbaar zijn is dus erg belangrijk in het boek. Het Japanse woord arigato (bedankt) wordt dan ook veel genuttigd in het boek. En juist daarom vind ik het denk ik zo’n fijn boek om te lezen. Eén van de belangrijkse regels in het boek is dat lekker met geld moet gaan strooien om anderen te helpen. Eén belangrijke mythe die alle money mind goeroes doorbreken is namelijk: de mythe van schaarste. Er is namelijk geld genoeg. Maar de angst dat er niet genoeg geld is (nu of in de toekomst) verlamt mensen in het uitgeven van geld. Oké, het verhaal zit wat ingewikkelder dan dat, lees het boek zou ik zeggen. We hebben vooral veel belemmerende overtuigingen over geld, waardoor we er liever niet mee bezig willen zijn. En dan worden we dus nooit rijk!

Lees ook: Waarom je je Money Mindset zou moeten veranderen

Maak een geldflow van gelukkig geld

Deel dit artikel op Pinterest
Om meer geld te verdienen moet je – volgens Honda – een positieve geldflow creëren. Dit doe je – nadat je je mindset heb veranderd zodat je dol wordt op geld (en geld op jou) – door de volgende stappen te zetten (p.203 e.v.):

 1. Doneer geld
 2. Geef geld aan je vrienden
 3. Stuur je vriend of vriendin een geschenk
 4. Geef altijd iets extra
 5. Betaal meer dan ze vragen
 6. Stuur je klant of baas een cadeau of een kaart
 7. Wees blij als je geld ontvangt
 8. Bid om geluk als je geld uitgeeft
 9. Koop bij iemand die je graag mag
 10. Wees dankbaar voor alles!

Je leest het, deze stappen zijn natuurlijk heerlijk om te doen, je wordt altijd blij van dingen voor anderen doen. Al betrapte ik mezelf erop dat ik vooral heel slecht ben in ‘wees blij als je geld ontvangt’, want ik blijk sowieso erg slecht in het ontvangen van dingen, ik voel me snel schuldig, zelfs bij het ontvangen van een compliment of als iemand iets voor me doet. Dit is dus voor mij zeker een ‘moneyblock’ waar ik beter in wil worden.

Maar zoals gezegd, de basis van dit boek gaat over dankbaarheid. Blij zijn met wat je hebt en niet jaloers zijn op anderen (met meer geld). En dat alleen is al een goede reden om het boek te gaan lezen. Ik weet (bijna) zeker dat je ook van deze man gaat houden en anders gaat kijken naar het Westerse idee van competitie en vergelijking. Terwijl, kijk om je heen, we hebben alles. Ook als we geen geld hebben.

Praat/lees jij graag over geld?

Lees ook: Waarom je je Money Mindset zou moeten veranderen
… en: Zo ontwikkel je je money mindset
Boek: Happy Money – Ken Honda

2 reacties op “Happy Money – word een blije geldmagneet :-)”

 1. Dit klinkt als een prettig boek. Het aspect van dankbaarheid spreekt me in ieder geval erg aan. Dankjewel voor de tip.

  (Dank ook voor je reactie op mijn blog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *