Ga naar de inhoud

Dingen die ik meeneem van de vakantie

Onze vakantie zit er al weer een tijdje op. En hoe fijn het dan ook weer is om thuis te zijn, er zijn toch een aantal dingen die ik graag meeneem van de vakantie.

Meedoen aan de minimaal-een-uur-buiten-challenge?

Vakantie is namelijk het ideale moment om je leven buiten de vakantie te analyseren. Vanaf een (letterlijk) afstandje kun je soms anders naar de dingen kijken. Bovendien heb je meer tijd om na te denken, helemaal als je – zoals ik – vaak slecht in slaap komt in een vreemd bed. Maar ook de vakantie zelf is een mooie gelegenheid voor experimenten. Zo besloot ik om in de vakantie geen paal en perk te stellen aan ongezond eten en wijn, onder het mom ‘de boog kan niet altijd gespannen zijn’. En kwam ik er na een paar dagen achter dat ik zoveel suiker niet trek en dat ik mijn positieve gewoontes toch niet voor niks heb. Ik wíl ook gewoon gezond en blij leven met tijd voor de dingen die ik belangrijk vind. Ik heb ze niet voor niks verwerkt in dagelijkse gewoontes.

Los van dit inzicht zijn er aantal dingen die anders waren in de vakantie en die ik ook graag wil doortrekken ná de vakantie. Want net als met bovengenoemde gewoontes ben ik meer voorstander van een leuk dagelijks leven dan het hele jaar reikhalzend uitzien naar de vakantie. Ofwel:

‘Choose a job you love and you will never have to work a day in your life’ (Confusius)

Dus probeer ik een aantal fijne dingen uit de vakantie te integreren in mijn dagelijks leven.

Dingen die meeneem van de vakantie

Meer genieten van het buitenleven

Ons huisje stond midden in het bos en had openstaande deuren, waardoor het nogal aantrekkelijk was om in de tuin te gaan zitten en te genieten van eekhoorntjes, spechten en ander gevogelte. Of gewoon te ruiken aan de geur van het bos. Daarnaast hebben we veel gefietst en gewandeld en dan merk je toch meteen hoe goed het buitenleven is voor je algemene gemoedstoestand. Dit is dus iets wat ik meer wil integreren in mijn leven.

Minimaal-een-uur-buiten-challenge

Om te beginnen ben ik samen met Anna in gestart augustus met een challenge om elke dag minstens een uur buiten te zijn. Dit kan zijn dat ik ga wandelen, de tuin aanpak (dat stond al op de planning) of een boek lees in de tuin. Ik probeer ook taken die ik sowieso al had over te hevelen naar de tuin of straat, zoals bijvoorbeeld meditatie. Natuurlijk zal ik deze challenge met jullie delen. En doe ook vooral mee, leuk! Stuur me dan een mail of deel het op instagram of twitter via de hashtag #eenuurbuiten

Vaker wandel- en fietsroutes volgen

‘Ik ben meer voorstander van een leuk dagelijks leven dan het hele jaar reikhalzend uitzien naar de vakantie’

Tijdens de vakantie hebben we veel gebruik gemaakt van de gratis wandel- en fietsroutes die her en der lopen. Je komt op prachtige plekken met afwisselend landschap en je hebt iets om je op te richten tijdens de tocht. Nou wonen wij zelf ook in een nogal toeristisch gebied met heel veel routes. Het punt is dat al die wandelroutes een andere ‘opdrachtgever’ hebben, dus we weten niet hoe die routes lopen en hoe lang ze zijn. Dus dacht ik: misschien moeten we gewoon eens naar de lokale VVV en dat gaan uitzoeken! Zodat we ook hier kunnen genieten van de prachtigste routes.

Vaker dingen maken (van rommel?)

Heel vaak als ik iets maak denk ik daarna: ik moet vaker dingen maken, daar word ik blij van. Het komt echter bij mij nogal nauw wát ik doe. Zo hou ik niet van priegel-dingen omdat mijn vingers te dik zijn en mijn kleine motoriek te slecht is. En vind ik creatieve kant-en-klaar dingen kopen getuigen van weinig creativiteit en hou ik er sowieso niet van om dingen te kopen (ik ben graag zo minimalistisch mogelijk). Ook vind ik het belangrijk dat dingen ‘nut’ hebben. Kortom, ik heb in dit opzicht nogal wat eisen. Nadat ik hier even over heb nagedacht, heb ik besloten om me eens te gaan specialiseren in het maken van zelfgemaakte cadeau’s. Notitieblokken met een persoonlijke touch, oude glazen potten met een lintje erom, zelfgemaakte kaarsen, spullen van natuurlijke materialen… Ik maak nu al graag kaarten, omdat je hiervoor niet hoeft te priegelen, het kost niet veel geld (met gratis behangvellen van de Gamma en dingen van de kringloop) en je maakt er mensen blij mee.

Daarnaast zijn er wat maak-projectjes in de tuin waar ik aandacht aan wil schenken. Een beetje onder het mom, hoe laat ik mijn houten rommel opgaan in de tuin. Dingen maken van rommel staat overigens ook hoog op mijn lijstje.

Meer tijd tussendoor nemen voor ontspanning

Dingen die ik meeneem van de vakantieTijdens de vakantie heb ik wel veel ontspannen. Ik zat in bad, las veel en installeerde zelfs (tijdelijk) een spel op mijn smartphone (ik heb behalve schaken nooit spellen op mijn smartphone omdat ik dit zonde van m’n tijd… en m’n leven vind). En laten we wel wezen, normaal gesproken ontspan ik ook best veel, maar eigenlijk vooral aan het begin (Miracle Morning) en het eind van de dag. Ik neem me voor om wat makkelijker te zeggen om bijvoorbeeld twee uur, ik ga even niks doen. Tijdens de vakantie heb ik ook de waarde ervaren van de powernap (20 minuten slapen tussen 13 en 15u) iets dat ik ook echt vaker moet doen, zodat mijn tankje niet halverwege de middag leeg is.

Nou, inmiddels zit de vakantie er dus alweer twee weken op en vooral het buitenleven gaat al goed met onze challenge. Ik moet eerlijk zeggen dat we niet altijd de timer aanzetten, maar ik kom wel een stuk vaker buiten dan voorheen. Ook heb ik al geknutseld (meestal doe ik dat vooral in de winter) en probeer ik door de dag heen wat meer tijd te nemen voor ontspanning. Al ben ik nog niet aan het powernappen geweest, maar ik slaap thuis ook een stuk beter en dus is het minder nodig 😉

Heb jij een fijne vakantie gehad en wat neem jij mee van de vakantie?

Lees ook: Mindful zijn op vakantie – 4 tips
…en: Zo overleef je de zomervakantie mindful

5 reacties op “Dingen die ik meeneem van de vakantie”

    1. Ik vind verandering van omgeving af en toe wel fijn, anders blijft het leven altijd maar hetzelfde, maar ben ook altijd wel weer blij om thuis te zijn. ‘Normaa’ is uiteindelijk toch ook wat waard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *