Ga naar de inhoud

Geschreven en geleerd in februari 2021

Elke maand deel ik een overzicht met de dingen die ik heb geschreven, of het nou aan m’n roman is of iets anders en wat ik heb geleerd. Want zoals ik hier al aangaf ben ik begonnen met het schrijven van mijn eerste roman

Ben je ook aan het schrijven of denk je erover? Blijf deze (maandelijkse) rubriek dan vooral volgen. En heb je zelf nog tips om beter of meer te schrijven? Laat het weten in de reacties onderaan.

Mijn eerste roman

In februari schreef ik 2 avonden (19.00 – 23.00 uur) per week aan mijn roman. In januari schreef ik nog drie avonden, maar ik merk dat ik de tijd ertussen nodig heb om ideeën in m’n hoofd te laten sudderen en dingen te leren die ik kan toepassen in de roman.

Ik schreef 3700 woorden en zit nu op ongeveer 65.000 woorden.

Het aantal woorden nam dus niet zoveel toe, omdat ik er een deel uit heb gehaald. Ook heb ik een stuk herschreven, wat vaak ook wat woorden kost (en er komen minder nieuwe bij), maar het verhaal wordt er wel veel beter van. Er zit nu meer diepgang en structuur in het verhaal.

Social media updates

Op social media deelde ik een aantal updates over het schrijfproces, bekijk alle Instagram Stories en berichten.

Zilveren strop – schrijfwedstrijd

Ook schreef ik een kort verhaal voor de schrijfwedstrijd De zilveren strop. Het was een thriller, dus dat was erg leuk om te oefenen, omdat mijn roman in een ander genre zit. Overigens heb ik nog twee thrillers (ooit verzonnen) in mijn hoofd, dus het is een genre dat ik zeker ook moet gaan oefenen.

Ik merk dat ik door het schrijven van korte verhalen heel veel leer, maar ik maak er nog niet genoeg tijd voor. Dan helpt het als ik meedoe aan een wedstrijd, omdat ik dan een deadline heb. Ik ga er niet vanuit dat ik ze meteen win, maar ik sluit het ook niet uit. Want hé mijn ambitie is hoog, anders word je ook nooit echt goed denk ik. Dus ik hoop dat er nog veel schrijfwedstrijden volgen. Wil je ook meedoen met schrijfwedstrijden? Hier staat een overzicht.

Wat ik las

Ik probeer door middel van boeken en artikelen ook meer te leren over schrijven. Voor mijn korte verhaal haalde ik veel informatie over schrijven van de website schrijfvis.nl van Dennis Rijnvis, echt een aanrader om eens een kijkje op te nemen. Hij heeft ook veel boekentips gegeven die nu op mijn favorietenlijstje staan bij de online bibliotheek.

Ik las een aantal boeken, sommige specifiek over schrijven, anderen over leren in het algemeen:

Haal meer uit je hersenen: over snellezen, geheugentechnieken en mindmapping – Mark Tigchelaar.
Wat nuttig was aan dit boek, is dat het me veel leerde over boekenstructuur en hoe je (studie-) boeken beter kunt lezen. En dat is nu nuttig, omdat ik wel schrijfboeken wil lezen, maar daar wil ik niet meer tijd aan kwijt zijn dan nodig. Omdat ik toch vooral wil schrijven. Ik denk dus dat deze technieken (en alleen al het idee dat ik niet elk boek van kaft tot kaft hoef te lezen), me helpen om sneller beter te (leren) schrijven. Meer info / bestel >>>

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami
Ik was op zoek naar biografieën van schrijvers en Murakami is natuurlijk wel een voorbeeld. Omdat ik ook hardloop kwam ik bij dit boek terecht en ik vind hem zo goed schrijven en het lijkt me ook zo’n leuke man. Het boek ging meer over hardlopen dan over schrijven, maar gaf toch een kijkje in het leven van een schrijver. Onlangs kwam ik er achter dat hij nog een andere autobiografie heeft geschreven die echt specifiek over het schrijven gaat, Romanschrijver van beroep, dus die staat ook op m’n nog te lezen lijstje. Meer info / bestel >>>

Waarom de heks in de oven verdween – Lisette Thooft & Mieke Bouma
Eerder las ik van Mieke Bouma het boek De 12 oerkarakters in storytelling en daarom wilde ik meer van haar lezen, maar dit boek had niet echt mijn interesse. Ik heb meer met psychologie, dan met (helden) verhalen. Meer info / bestel >>>

Intussen ben ik wel een ander boek aan het lezen van Mieke Bouma ‘Het verhaal van je leven‘, omdat ik denk dat meer zelfkennis sowieso goed is voor elke schrijver. Daarnaast ben ik de ‘klassieker’ The Artist Way aan het lezen en ligt het boek ‘Korte verhalen schrijven (Ton Rozeman) ‘ uit de Schrijfbibliotheek (hele fijne serie!) klaar. En tussendoor lees ik veel romans, omdat die nu ook veel interessanter zijn om te lezen: hoe doet die schrijver dit? Wat is de kracht van dit boek?

Wil je alles zien wat ik lees? Volg me dan op Hebban en dan volg ik je graag terug.

Podcasttip

Verder luisterde ik naar de Freedom Writers Podcast van Lou Niestadt, Roos Schlikker en Roanne van Voorst. Het is een ontzettend interessante podcast met een heel groot nadeel, namelijk dat het geluid niet zo goed is en dat ze soms heel hard lachen, waardoor ik er eigenlijk alleen naar kan luisteren zonder geluiden om mij heen (ik zet hem zo zacht mogelijk, omdat het lachen anders echt te hard is). Maar goed, inhoudelijk is het dus zeker een aanrader.

Wil je een kort verhaal (1500 woorden) lezen?

In januari deed ik ook mee aan een verhalenwedstrijd voor een kort verhaal en deze staat online (de uitslag duurt nog even). Als je die wilt lezen moet je even aanmelden voor m’n maandelijkse nieuwsbrief (ik had eerst een speciale nieuwsbrief voor m’n roman, maar die heb ik nu gebundeld), want dan stuur ik de link mee. Sorry, maar ik vind het leuk als m’n trouwste lezers iets extra’s krijgen. Dus schrijf je helemaal onderaan deze pagina snel in voor de nieuwsbrief die ik deze week verstuur.

Nou, dat is wat ik deed in februari. In maart heb ik nog geen wedstrijd gevonden, maar ik ga in ieder geval een kort verhaal schrijven waarbij er niks gebeurt, zodat ik kan oefenen met het beschrijven van een omgeving en een sfeer. Deze zal ik ook op de website plaatsen.

Mocht je ook schrijven en tips hebben, laat het hieronder weten. En wil je erover sparren of elkaar inspireren, dat lijkt me heel erg leuk. Mail dan naar info@lilianonline.com.

>>> Geschreven en geleerd in maart 2021
…en: M’n eerste roman: het gaat zo goed!

2 reacties op “Geschreven en geleerd in februari 2021”

  1. Je hebt veel gedaan in een maand, zeg! Heb je bij zo laat ’s avonds schrijven geen moeite om in slaap te komen? Ik denk dat ik dan veel te lang in mijn verhaal zou blijven hangen in mijn hoofd.

    1. Grappig dat je dat zegt, want er zijn mensen bij wie verhalen afleiden in de nacht, maar ik bedenk juist verhalen om in slaap te vallen. Ik denk altijd als ik ga slapen wel over een verhaal na. Ik moet alleen geen spannende verhalen gaan lezen voor het slapen, maar m’n roman heeft een hele chille sfeer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *