Ga naar de inhoud

Ik schrijf een boek

Bron: pixabay

Ik heb besloten dat 2020 voor mij NIET het jaar wordt van corona, maar het jaar dat ik mijn eerste roman af heb. Want ja, ik schrijf mijn eerste boek. Een roman.

Jarenlang dacht ik dat ik ooit wel een boek zou schrijven, maar pas als ik oud was en heel veel levenservaring had en genoeg fantasie had opgebouwd. En ik had toch een blog om mijn schrijfsels kwijt te kunnen? Ik had bovendien helemaal geen tijd voor een boek!

Een verhaal drong zich op

‘Nu ik schrijf, merk ik dat het zó heilzaam werkt’

En toen drong een verhaal zich op. Een verhaal dat af was in mijn hoofd. Ik slaap namelijk slecht in en in die tijd verzin ik graag een boek. Dat maakt me rustig en dan hoeft ik niet te piekeren. Op een bepaald moment was het verhaal af en moest het op papier. Na een paar weken schrijven – ik had zelfs een hele dag gereserveerd en van 09.00 tot 15.00 non-stop getypt – besloot ik echter dat het verhaal te ingewikkeld was en er teveel research nodig was. Ik zag het verhaal ergens op het eind sneuvelen na heel veel moeite. Dus ging ik verder met een boek dat ik in mijn hoofd jaren geleden al had bedacht, dat iets minder research vergt. En daar ben ik nu mee bezig. Ik ben net over de 10.000 woorden. Dat is nog niet zoveel, maar ik heb nog een half jaar.

Nu ik schrijf, merk ik dat het zó heilzaam werkt. Niet alleen krijg ik enorm veel energie van non-stop typen (alsof de hele wereld vergaat en dat niet erg is, een beetje wat je ook hebt met een pasgeboren baby). Ik merk ook dat (vervelende) dingen waar ik me anders veel te druk om maak, minder gaan tellen. Want ja, ik ben slecht in 98079034 dingen, maar er is één ding waar ik wel goed in ben. Dus dan is het minder erg om slecht te zijn in andere dingen.

Fantasie

Ik denk namelijk echt dat ik goed ben in het schrijven van een boek. Ik ben niet alleen goed in schrijven, ik denk ook dat ik een hele goede fantasie heb. Afgelopen week nog las ik een kort kinderverhaal dat ik maanden geleden schreef aan Anna voor en ze vond hem geweldig. En ik bedacht meteen een nieuw verhaal. Niet dat ik direct de neiging heb om een kinderboek te schrijven, maar als het gaat om kinderboeken kun je wat absurdistischer schrijven. En het is ook gewoon leuk om een verhaal te schrijven voor Anna.

Wat ook leuk is, is dat ik andere boeken nu anders lees. Zo las ik begin deze maand Maarten ’t Hart en realiseerde ik me dat ik nog flink moet oefenen. En dat het nog beter kan. Bij elk boek dat ik lees denk ik nu: ‘hé, wat een interessante flashback’ of ‘wat een bijzondere toon’. En ook de website van Giovanna die ik al heel lang volg, lees ik nu met hernieuwde interesse. Net als alle ontwikkelingen van schrijfster Romy.

ik schrijf een boek
Deel dit artikel op Pinterest

En ik ben trots. En als m’n boek af is ben ik echt zo trots. Ik word al blij als ik eraan denk.

Het verhaal

Maar waar gaat m’n boek nou over? Nou eh, dat kan ik niet direct zeggen. Het gaat over veerkracht. En zoals in alle verhalen die ik heb verzonnen zit er een ‘vergeten groep’ in, in dit geval zijn dit mensen met een laag IQ. Niet laag genoeg voor een instelling, maar eigenlijk wel te laag om het helemaal alleen te rooien. Maar dat is maar een bijrol. Want er zitten ook andere bijzondere karakters in, veel humor en een vleugje liefde. En mensen die uiteindelijk toch anders blijken te zijn dan je denkt.

Dus genoeg verklapt. Koop hem gewoon allemaal in 2021 😉

Wat wordt jouw 2020?

Lees ook: Wie (brieven) schrijft, die blijft
en: Boekenlijst | gelezen in 2020

Tags:

2 reacties op “Ik schrijf een boek”

  1. Wat super leuk dat je besloten hebt om een boek te schrijven! En niet ooit, maar nu! Dat je er energie van krijgt en je je er heerlijk in kan verliezen zegt genoeg.
    Wat leuk ook om te lezen dat je mijn website met hernieuwde interesse leest. 🙂
    En jouw website is mooi geworden trouwens (had ik nog niet gezegd geloof ik)! Heel rustig, duidelijk en overzichtelijk. En je nieuwsbrief trouwens ook, heel sfeervol.
    Heel veel succes en plezier met schrijven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *