Ik had er al veel over gelezen: De capsule wardrobe, een minimalistische garderobe met maximaal 37 items die je goed kunt combineren. In de kerstvakantie besloot ik om maar eens te beginnen aan deze klus.
De capsule wardrobe is volgens sommigen een soort ‘challenge’ tegen de mode-industrie die je het gevoel geeft dat je elke dag en voor elke gelegenheid een andere garderobe nodig hebt. Met de capsule wardrobe kun je mixen tussen basis- en uitgesproken kleuren, nette en casual kleren, zodat je automatisch voor elke gelegenheid wel wat in de kast hebt hangen.
Kort samengevat:
- Een capsule wardrobe bestaat uit 37 items.
- Die kun je combineren tot 80 outfits.
- Onder deze items vallen: broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen.
- Sportkleding, ondergoed en nachtkleding doet niet mee.
- Je maakt een wardrobe per seizoen, dus vier per jaar
En vanwege dat laatste is Marie Kondo’s regel: namelijk dat je al je kleding het hele jaar door in je kast laat hangen, ook geschonden. Dit vind ik overigens wel een goed idee, want mijn kast hing vol met jurkjes die ik toch nooit draag in de winter. Wat een beetje zonde is, want ik heb een vrij kleine kast.
Overigens past de capsule wardrobe verder wel heel goed bij Marie Kondo’s filosofie, want je blijft over met alleen maar kleren waar je heel blij van wordt.
Capsule Wardrobe, stap 1: Kleding uitzoeken
Deze vakantie ben ik begonnen met het uitzoeken van mijn kleding. En dat was nuttig, want er waren een aantal kledingstukken per ongeluk onderin mijn kledingkast terecht gekomen, waarvan ik vergeten was dat ik ze had. Overigens heb ik niet veel kleding, dus dit duurde niet zo lang. Ik hou niet van winkelen, ik geef niet graag geld uit én ik heb weinig gevoel voor style (maar ondanks dat, weet ik altijd wel dat 3/4 van mijn kleding niet mooi staat ;-)).
Het uitzoeken van de kleding deed ik in deze stappen:
1. Zomer-/ winterkleren naar de zolder | Dit leverde voor mij al een hoop op. Ik heb een aantal jurken die ik ‘in principe’ ook in de winter kan dragen met een colbert ofzo, maar aangezien ik dat toch niet doe, besloot ik om deze winter te gaan voor warme jurken en de zomerjurken te bewaren voor de lente & zomer. Ik heb één nette jurk met blote schouders gehouden, omdat dit mijn allernetste jurk is. De zomerkleren gaan dus (sorry, Marie Kondo) naar de zolder.
2. Kleding die stuk is weggooien | Dit klinkt een beetje sneu, maar ik interesseer me gewoon te weinig voor kleding. Of ik heb te weinig alternatieven. Ik had broeken liggen met een stuk eruit gescheurd (wat je niet ziet met een lang vest) en ik had ontzettend veel t-shirts met gaatjes. Of kleding die eigenlijk te vaal was geworden.
3. Kleding die niet lekker zit wegbrengen | Ook hier heb ik veel van helaas, kleding die te kort is en maar bij één broek goed past. Of een longsleeve waar ik snel in zweet (en daarom dus nooit draag). Een t-shirt met te korte mouwen. Deze kleding bewaar ik voorlopig even op zolder (voor als ik spijt krijg en omdat ik nu nog niet genoeg kleding heb) en gaat binnenkort naar de kringloop.
4. Kleding die je nergens mee kunt combineren | Dit zou ik ook weggegooid hebben. Alleen had ik dit zelf eigenlijk niet, omdat ik – zo kwam ik achter – eigenlijk bijna altijd basics koop in wit, grijs of zwart.
Als je hiermee klaar bent, is je stapel kleding – als het goed is – al een stuk gekrompen en kun je aan de slag met de volgende stap.
Capsule wardrobe, stap 2: Wat wil je?
Via met name Pinterest zijn er legio voorbeelden van hoe je je capsule wardrobe kunt samenstellen: zoveel tops, zoveel basics, zoveel broeken. Maar ik denk dat je hier toch een beetje op je eigen gevoel af moet gaan. Onderkleding heb ik minder opties voor nodig, omdat ik toch vaak een broek draag. Bovenkleding verschilt echter best veel, omdat dit meer afhangt van de temperatuur. Dus heb ik daar meer variatie in.
Ook heb ik rekening gehouden met wat ik heb. Na het uitzoeken kwam ik erachter dat ik vooral heel veel basics heb: wit, grijs en zwart. Dit terwijl ik dacht dat ik veel aardetinten had (groen, beige, bruin). De conclusie is dus dat ik vrij saaie kleuren draag, maar het voordeel is dat ik hier wel veel mee kan combineren. Dus qua nieuwe kleding kan ik veel kanten op.
Overigens heb ik wel saaie kleuren, maar geen saaie kledingstukken. Ik hou wel van een tierelantijntje, knoopje of vetertje. Dus daar moet ik ook weer rekening mee houden bij het kopen van nieuwe kleding: wel kleurrijk, maar niet te druk.
Op basis hiervan heb ik uit de losse pols een lijstje gemaakt met wat ik allemaal moet kopen. Dingen die mijn huidige kast aanvullen en waarmee ik zelf denk dat ik er de winter mee doorkom.
Capsule wardrobe, stap 3: Kopen, kopen, kopen!!
Omdat ik dus te weinig kleding heb (ik zit nu op 24 stuks) moet ik er wel iets bij kopen. Ook omdat er iets meer kleur in de garderobe moet. De eerste plek waar ik ga kijken is de kringloopwinkel. Hier kun je makkelijk tijdloze kleding kopen en heb je veel variatie. Ik moet veel kleurige kleding kopen en deze ben je misschien ook eerder zat. Dus kun je ze beter tweedehands kopen en dan wat vaker. Basics, waar ik ook een aantal van nodig heb, zal ik dan weer bij een winkel kopen met echt goede kwaliteit, zodat het lekker lang mee gaat.
Mocht je ook willen beginnen aan een capsule wardrobe, dan hoop ik dat je iets hebt aan mijn actieplan. Binnenkort zal ik een update plaatsen over hoe het is bevallen en wat ik in de praktijk nog heb geleerd.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments.
Leuk dat je je hiermee bezig houdt! Ik ben al een tijdje bezig om mijn kledingkast uit te dunnen, want het bleek dat ik ongeveer 1/3 van alle kleding in mijn kast daadwerkelijk droeg. Bovendien was er weinig waar ik echt blij meer van werd. ( lees: de spark of joy was al tijden niet voorgekomen 😉 )
Ik heb voor mezelf de volgende ‘regels’: ik koop alleen dingen waar ik blij van word en die me goed staan, ik koop geen al te modegevoelige dingen meer bij budgetwinkels en ik koop kledingstukken waarmee ik meteen in mijn hoofd nieuwe outfits mee kan maken ( een hele belangrijke regel!)
Waar ik nu tegenaan loop is dat ik een grote voorkeur heb voor kleur en printjes. Het past bij me en ik word er blij van. Ik heb me er dus maar bij neergelegd dat ik nooit een al te basic kledingstijl ga hebben maar heb nu wel een aantal kleuren die steeds terugkomen in al mijn kledingstukken, wat ook een soort stijl en rust in het geheel creëert. Ook ben ik gek op jurkjes en rokken, dus daar heb ik er in verhouding veel van. Die draag ik ook gerust het hele jaar door, behalve de hoogzomer-exemplaren.
Ben benieuwd naar je update!
Goed om te lezen hoe je blij blijft van kleding 🙂 Die regel om dingen te combineren daar gaat het bij mij vaak mis, want ik heb daar geen kijk op. En rokken en jurkjes draag in de zomer heel vaak (en die staan mij altijd goed), maar in winter niet. Dus daar ga ik sowieso ook naar op zoek!
Wat tof dat je hiermee bezig bent en zo te horen al heel wat goede stappen hebt gezet! Grappig dat je juist onder het aantal kledingstukken uitkwam en daardoor nieuwe (tweedehands) kleding mocht kopen! Een capsule wardrobe zou ik voor mezelf niet echt overwegen, maar ik ruim wel heel regelmatig mijn kledingkast op. Zodra ik iets al een tijdje niet heb gedragen, breng ik het meestal al snel naar de kringloopwinkel. En sowieso doe ik eigenlijk niet snel miskopen, dus dat scheelt 😉
Wat fijn dat jij zo makkelijk de juiste kleding koopt. En geen miskopen? Hoe dan? 😉
Nu ik weer terug ben van onze wereldreis, hoef ik niets nieuws te kopen. De afgelopen 3 maanden kon ik alleen wat ik in mijn backpack had. En dat was niet veel. Dus ik vermaak me weer met alles wat ik al had. Maar, ik heb laatst wel weer alles uitgedund. Dat doneer ik of ik probeer wat te verkopen. En combineren werkt altijd goed. Alles wat mee ging in de backpacks, moest onderling ook te combineren zijn.
Reizen is inderdaad ook een mooie methode om te kijken welke kleren je écht blij van wordt. Alleen niet de goedkoopste oplossing 😉