Ga naar de inhoud

Wat als ik het mis heb?

Bron: pixabay

Er zijn zoveel dingen gaande in de wereld dat het soms vermoeiend wordt om overal iets van te vinden. Daarom vind ik het wel fijn om mezelf af en toe af te vragen: wat als ik het mis heb?

Onlangs las ik voor de tweede keer het boek De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson. Hierin gaat het – net als in veel zelfhulpboeken (ook al vind hij zelf zijn boek een anti-zelfhulpboek) – over overtuigingen en of deze wel altijd kloppen.

Er zijn talloze boeken vol geschreven over beperkende overtuigen (zoals: ‘ik kan niets’, ‘ik ben niet belangrijk’), maar nu heb ik het niet over persoonlijke overtuigingen, maar overtuigingen over de wereld. Of de mensen om je heen. Dat de aarde rond is. En dat de meeste mensen toch blijken te deugen.

Als je er goed over nadenkt is het hebben van overtuigingen heel veilig. Je hoeft er namelijk niet meer over na te denken en het leven is enorm overzichtelijk. Maar eigenlijk is het leven veel leuker… als je het mis kan hebben.

Wat als ik het mis heb?

Want wat nu als je het mis hebt? Als je overtuiging niet klopt. Stel je voor dat al je vooroordelen niet kloppen? Dat Groningers ontzetten positieve mensen blijken te zijn, dat die mopperende buurman eigenlijk een lieverd is en spreken in het openbaar eigenlijk helemaal niet eng is.

Persoonlijk vind ik het idee dat ik het mis heb, dat ik niet weet hoe het zit en dat ik maar een deel van de waarheid ken, enorm bevrijdend. Jaren geleden, toen ik nog een mening had en – nog erger – dingen uit principe wel of niet deed, was dit ook een last. Als je dingen zeker weet, ben je altijd in de weer om je gelijk te halen en je mening te bewaken.

Het is heel erg bevrijdend – helemaal in deze tijden – om gewoon te denken: “Ik heb eigenlijk geen idee. Ik denk dat het zo zit, maar het kán zijn dat ik het mis heb.”

Heb jij het vaak mis?

Lees ook: We klooien toch allemaal maar wat aan
Boek: De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson

11 reacties op “Wat als ik het mis heb?”

  1. Ik las de titel en ik moest al direct aan het boek denken 😉 Ik ben het toevallig nu aan het lezen. Het is eigenlijk alleen maar fijn om het vaak mis te hebben.

  2. Wat een mooie gedachte, ik ben het er helemaal mee eens. Het lijkt soms alsof we altijd het antwoord moeten hebben of een mening, maar uiteindelijk weten we het veel vaker niet 🙂

  3. Mooie overdenking! Ik vond het boek van Mark Manson erg tegenvallen, maar dat zal denk ik aan mij liggen, gezien het boek erg populair is. Maar er zaten ook wel mooie dingen in. En dit is er zeker een van!

    1. Ik vond het boek in het begin helemaal niks. Alleen toen zat ik een keer bij Anna’s zwemles en was dat het enige boek dat ik bij me had. En na een tijdje was ik helemaal enthousiast! Dus je kunt het nog een keer proberen… Ik heb net een boek van Brene Brown geleend bij de bieb, nadat ik over een andere niet zo enthousiast was. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *