Ga naar de inhoud

Gewoontes beter volhouden met een habit tracker

planner

Het is nog januari en dus zijn er wat mensen over die nog bezig zijn met goede gewoontes. En natuurlijk zijn er ook een hoop mensen die al gewoon veel goede gewoontes hebben. Maar hoe zorg je er nou voor dat je met name je nieuwe gewoontes ook volhoudt?

Mijn nummer 1 tip? Een habit tracker. Of nou ja, eigenlijk is mijn nummer 1 tip dat je de gewoonte koppelt aan een gewoonte die je al hebt, maar ik wilde vandaag graag iets schrijven over een habit tracker en dat is zeker de nummer 2. Dat kan een papier zijn waarop je kruisjes moet zetten als je een gewoonte hebt gedaan of een digitale. Ik hou zelf van een digitale, omdat ik op papier zo snel dingen rommelig vind (als ik dan ineens de ‘gewone’ pen niet kan vinden en één kruisje nét een ander kleurtje heeft…) en dan vind ik het niet meer leuk. Daarom doe ik het liever digitaal.

Deel dit artikel op <a href="https://nl.pinterest.com/LilianOnlineCom/" target=_blank">Pinterest</a>
Deel dit artikel op Pinterest
Het voordeel van een habit tracker is dat het je iets ‘oplevert’ als je een goede gewoonte doet. Je kunt namelijk een kruisje zetten. En na een week kun je zien hoe vaak je het hebt gedaan. Helaas ook hoe vaak je het niet hebt gedaan, maar daar zit dus nog uitdaging in.

Comediant Jerry Seinfeld werd ook bekend met zijn eigen Seinfeld strategy. Hij besloot dat hij om een goede cabaretier te worden elke dag een grap moest schrijven. Dus kocht hij zich een jaarkalender waarop hij elke dag een kruisje mocht zetten als hij had geschreven. En dan is de truc… verbreek de ketting niet! Verschillende apps, zoals Duolingo en Snapchat maken hier ook handig gebruik van door te werken met streaks die je niet mag verbreken.

Mijn digitale habit tracker

Maar goed, ik werk dus niet met een kalender, maar met een digitale app, namelijk de app met de simpele naam Gewoontes (in de playstore te vinden als Loop Habit Tracker). Deze app heeft twee grote voordelen:

    Loop Habit Tracker
    Loop Habit Tracker

  • Hij is simpel. Er zijn zijn zoveel habit trackers waar ik dan uiteindelijk meer tijd kwijt ben aan het finetunen dan aan het invullen van gewoontes.
  • Hij is eenvoudig in te vullen. Op mijn telefoon staan widgets met alle gewoontes en die hoef ik alleen maar aan te drukken. Ik heb op mijn telefoon daardoor een heel ‘dashboard’ dat makkelijk bij te houden is.

Het nadeel van deze habit tracker is wel dat je geen overzicht hebt van al je gewoontes op de langere termijn, maar je hebt wel statistieken per doel. En aangezien ik mijn gewoontes wekelijks bijhoudt met mijn accountability partner, heb ik daar een langere termijn overzicht.

Er zijn natuurlijk ook andere habit trackers. Zo heb ik een tijdje je gewerkt met Daylio, maar die vind ik lastiger in te vullen en daarbij kun je zoveel veranderen aan de lay-out, dat deze mij veel meer tijd kost…

Als je niet van apps houdt kun je natuurlijk ook bijvoorbeeld een excelbestand openenen met links de gewoontes en bovenaan de data.

En nog een bonustip als het gaat om gewoontes: ga voor kleine stapjes en één gewoonte tegelijk. Dan kunnen je neurologische verbindingen rustig wennen en kost de gewoonte straks geen moeite meer. Als je hier meer over wilt weten raad ik je het boekElementaire gewoontes aan.

Succes! Hoe hou jij je gewoontes bij?

Lees ook: Boeken over (goede) gewoonten
…en: 10+ favoriete tools voor timemanagement & productiviteit
Boekentip: Elementaire gewoontes – James Clear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *