Meteen naar de inhoud

‘Done is better than perfect’

Het is een quote waar ik momenteel vaak aan denk: “Done is better than perfect’. Hoewel ik mezelf nooit als perfectionist zag, ben ik daar op teruggekomen.
‘Je kunt beter iets half doen, dan helemaal niet doen.’

Ik ben namelijk wel erg bang voor fouten. Op sommige terreinen dan. Op de terreinen waar ik mijn lat eigenlijk te hoog leg. Want hé, iedereen maakt fouten, op alle terreinen. En soms worden andere mensen daar slachtoffer van en met name dát vind ik heel erg.

Lees ook: De Fout

Nu ik inmiddels tot de conclusie ben gekomen dat ik dus tóch perfectionistisch ben, denk ik dus vaak deze quote. Als ik dingen maar niet afgerond krijg, omdat ik teveel bezig ben om alles precies op de juiste plek te krijgen en foutloos af te maken, dan trek ik de lijn. Zo zijn er helaas ontelbare dingen die ik níet bij kan houden en daar moet ik vrede me hebben. Je kunt beter iets half doen, dan helemaal niet doen.

Wat er fout kan gaan…

Bij heel veel dingen die ik doe kán er überhaupt niks fout gaan. Zo is er geen probleem als ik de afbeelding rechts niet helemaal precies heb afgemeten. Er is niemand die er profijt van heeft als ik hier heel veel tijd aan besteedt. En toch zou ik het – in het verleden – misschien wel doen.

(Of nou ja, ik moet eerlijk zeggen dat ik er tijdens het schrijven van deze blog nog aan heb bijgeschaafd, maar ik ben helaas geen vormgever, sorry. Ik heb de afbeelding nú weggegooid, zodat ik er niet meer mee bezig kan ;-)).

De echte moeilijke dingen komen bij dingen waar andere mensen bij betrokken zijn. Zo kan ik ontzettend veel tijd kwijt zijn aan mijn mail. Omdat ik zeker wil weten dat iemands naam klopt. En er geen spelfouten in staan. Of andere onbegrijpelijke dingen. Maar ook daarbij word ik wijzer met de jaren, want ik krijg aan de lopende band mails met fouten erin. En eerlijk: het interesseert me weinig. “Goh, die was druk, denk ik dan” (behalve als iemand m’n naam verkeerd schrijft, dat blijf ik heel irritant vinden). En ik ga weer verder tot de orde van de dag. De tel die ik de fout opmerk, staat in geen verhouding tot de moeite die ik erin stop om elke mail vijf keer heel goed door te lezen en aan te passen. Gelukkig werk ik veel met e-mailsjablonen, maar zelfs dan kost mail nog teveel tijd.

Lees ook: Automatiseren: meer werk verzetten, minder denken

‘Ik kan ontzettend veel tijd kwijt zijn aan mijn mail’

En ook in het huishouden probeer ik de slogan toe te passen. In het verleden gebeurde het zo vaak dat ik ‘even’ wilde schoonmaken en dat ik uren later met wattenstaafjes het gasfornuis schoon zat te maken. Echt, niet meer doen. Want de volgende keer denk ik er wel drie keer overna of ik de keuken wel schoon ga maken (want het is zo-veel-werk).

Dus langzaamaan begin ik er aan te wennen dat tijd schaars is, dat fouten menselijk zijn en dat ik dingen vooral snel klaar moet maken, zodat ik tijd heb voor de echt leuke dingen in het leven. Vandaar het motto: Done is better than perfect

Zijn jullie erg perfectionistisch?

Lees ook: Fouten gemaakt in het verleden bieden géén garantie voor de toekomst
…en: Mijn CV der mislukkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *