Ga naar de inhoud

@Work #1 | Achter lopen & de ‘projectdag’

Zo nu en dan zal ik een persoonlijke stukje delen met dingen waar ik in mijn werk tegenaan loop. Of het nou gaat om planning, bijzondere projecten of nieuwe taken die ik ga uitvoeren. Eén van de persoonlijkste artikelen van deze site, die vind je hier!

Voorjaarsvakantie

Twee weken geleden was het zover: voorjaarsvakantie! Vakanties vind ik altijd lastig. Omdat het werk wel doorgaat, maar ik ook tijd wil maken om leuke dingen te doen. Eén van de grootste voordelen van voor jezelf werken is juist dat je je kind in de vakanties niet naar een opvang hoeft te sturen. Dus het werk staat hier vaak op een laag pitje: alleen in de ochtend even bestellingen checken en mail doornemen. In bijvoorbeeld de kerstvakantie of zomervakantie is dat goed te doen, omdat mijn mailcontacten ook vakantie hebben, maar in zo’n voorjaarsvakantie blijft iedereen maar mailen.

Ik zal overigens binnenkort even wat tips bloggen om de schoolvakanties goed door te komen, want ondanks dat het lastig blijft, is het wel een stuk makkelijker dan twee jaar geleden. Wil je die update niet missen, volg me dan via social media of schrijf je rechts in voor de mail of nieuwsbrief.

Enfin, ik had na de vakantie (+ één studiedag van Anna’s docenten) een enorme mailachterstand. Dat is juist hetgeen dat je niet kunt plannen. Toen die week erna wat stress de productiviteit verder verminderde, liep die achterstand nog verder op. Ik kan me niet heugen dat ik zo vaak heb gemaild: ‘Excuses voor de late reactie…’

☆ Hoe gaan de ZZP’er onder jullie om met schoolvakanties?

Weekroutine & me afsluiten

Boven mijn bureau hangen altijd allemaal briefjes met dingen die ik vaak moet doen, telefoonnummer etc. Zo had ik een ‘dagelijkse routine’-briefje, waarin de volgorde staat van dingen die ik elke ochtend doe. Dingen als: bestellingen winkel checken, facebook plannen, doelstellingen bijwerken, klantmail beantwoorden etc. Deze brief heb ik onlangs vervangen door een weekroutine. Hierin staat elke dag de dagroutine, maar ook dingen die ik maar één keer per week hoef te doen, zoals de administratie, de boeken-agenda en het wekelijkse onderhoud.

Ik heb het lijstje heel mooi opgemaakt en in een fotolijstje gestopt, voor nog een ander doel: mezelf afsluiten. Ik heb nu aan één kant van m’n bureau een muur en aan de andere kant achtereenvolgens een tablet, een fotolijst en een plant, waardoor ik voor m’n gevoel meer in mijn coconnetje zit. Daarnaast zet ik nog een hoofdtelefoon op (zonder muziek) en er kan een kanon worden afgeschoten naast me! 😉

Projectdag

Als je – zoals ik – parttime werkt, dan kom je altijd tijd tekort. En dan wordt je tijd snel opgeslokt door ‘lopende zaken’. Inmiddels werd het zo erg, dat ik een hele lijst had met dingen die nog gedaan moesten worden, maar waar ik nooit aan toe kom. Dingen die ons bedrijf optimaliseren en laten groeien. Ook wel bekend uit de matrix van Covey als de tweede kwadrant: wel belangrijk – niet urgent. Omdat dit juist wel de dingen zijn waar ik energie van krijg, besloot ik dat ik er maar tijd voor moest maken. En daarom heb ik de donderdag ingesteld als mijn ‘projectdag’. Op deze dag doe ik geen mail en en andere ‘spoed’ dingen, maar hou ik me alleen bezig met projecten die belangrijk zijn voor Historiek. Zoals het optimaliseren van categorieën in de geschiedeniswinkel, de facebookpagina van de winkel (zie ook: 4 x facebook inzetten voor je webwinkel ), het versturen van een nieuwsbrief, bepaalde dingen uitzoeken waar klanten om vragen. Dat zijn allemaal dingen waar ik anders niet aan toe kom. En nu dus wel. Op de donderdag. In bovenstaande weekroutine is de donderdag dus ook helemaal vrij gemaakt voor projecten.

Dit waren een paar kleine aanpassingen aan mijn werk in de afgelopen tijd. Wie weet kan ik jullie inspireren om ook kleine wijzigingen toe te passen, waardoor je nog fijner werkt. Hebben jullie op basis van bovenstaande items nog tips? Laat het vooral weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *