Ga naar de inhoud

Er zit weinig realiteitszin in mijn tijdsbesef

Bron: pixabay / jeshoots

Als ik eerlijk ben, ben ik behoorlijk goed in dingen plannen, lijstjes maken… Je zou dus zeggen dat ik nooit tijd tekort heb en super gestructureerd leef. Maar niets is minder waar.

En dat komt: door mijn gebrek aan realiteits als het gaat om tijdsbesef. Ik heb echt geen goed tijdsbesef, maar ik denk dus wél dat ik dat heb. Ik overschat mezelf op dit punt voortdurend.

Zo had ik deze week het idee opgevat om mijn ochtendroutine voor werk, waar ik normaal gesproken anderhalf uur over doe, in 25 minuten te doen (volgens de pomodoro-timer). Ik denk namelijk altijd dat ik daar te lang over doe, dus ik dacht: ik zet er wat tijdsdruk op. Het zou moeten lukken in 25 minuten. Ik redde het natuurlijk niet. Dus na een korte pauze ging ik weer verder. Teleurgesteld…

Toen de volgende 25 minuten voorbij waren, was ik echter klaar. En realiseerde ik me dat ik een klus waar ik normaal gesproken anderhalf uur over doe, nu in 50 minuten heb gedaan! Die tijdsdruk had dus een hele positieve uitwerking. Maar toch gaat het er op één of andere manier bij mij niét in dat het niet lukt in 25 minuten. En ben ik toch een beetje teleurgesteld.

Nog zoiets. Ik moest Anna ophalen bij een vriendinnetje, naar huis fietsen, haar tanden poetsen en met haar naar de tandarts. Toen ik afsprak met het vriendinnetje zei ik dat ik Anna tien minuten voor de tandarts-afspraak zou halen. Later sprak ik met haar moeder iets ruimer af: 10-25 minuten eerder. Toch was ik er niet helemaal gerust op en besloot ik mijn hulplijn in te schakelen: Yuri (dus toch een beetje realiteitszin ;-)). Hij stelde voor dat ik beter 40 minuten van tevoren weg kon gaan om Anna te halen. Dat deed ik en ja hoor, ik was precies op tijd bij de tandarts.

Het punt is dat ik de tijd altijd ruimer inschat. En dus ben ik bijna altijd teleurgesteld omdat de tijd te snel gaat. Of eigenlijk: ik ga te langzaam. Maar op één of andere manier kan ik dat in mijn hoofd niet anders instellen. Het zou toch fijner zijn als het andersom was en je altijd tijd over had.

Of nou ja, die tijd over had ik dan weer bij de tandarts. Want het wachten daar duurt gevoelsmatig dan weer uren…

Kun jij goed tijd inschatten?

Lees ook: Later… als ik tijd heb
…en:Waarom het pakken van een stofzuiger soms een half uur duurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *