Ga naar de inhoud

Vijf momenten om dankbaar te zijn

Gelukkig blij liefde

Dankbaarheid. Als je echt gelukkig wilt zijn, dan is dankbaarheid essentieel. Immers, je kunt alles wel hebben wat je hartje begeert, als je hart het niet daadwerkelijk begeert, dan heb je er niks aan. Stilstaan dus bij wat je hebt: dankbaar zijn.

Het klinkt zo logisch en eigenlijk te makkelijk. Maar telkens als ik er weer ergens over hoorde, dacht ik: “Huh, maar ik wist toch dat dankbaarheid zo belangrijk was, waarom heb ik er de afgelopen jaren dan niks mee gedaan?” Omdat het niet in mijn routine zat. Ik had geen dagelijks moment om dankbaar te zijn en dus verwaterde het.

En dat moest dus anders. Ik besloot om momenten in mijn dag in te bouwen, waarop ik dankbaar ben. Even stil sta bij wat (voor geluk) ik heb. Momenten dat ik moet wachten bijvoorbeeld. Of momenten dat ik me toch al niet zo op m’n gemak voel en het een welkome afleiding is. Hoeveel dingen ik dankbaar voor ben, dat maakt niet uit. Eén ding is al heel waardevol.

Vijf momenten om dankbaar te zijn

Het gaat dus om momenten dat ik dankbaar kan zijn voor de dingen die de rest van de dag gebeuren, niet de momenten waar ik specifiek dankbaar voor ben. Want ik heb een hekel aan wachten 😉

☆ Als m’n wekker snoozed | Die vijf minuten dat mijn wekker snoozed elke ochtend is een goed moment. Te meer omdat ik dan (hopelijk) uitgerust ben, ik naast een leuke man wakker word, de vogels fluiten en ik weet dat ik bijna onder een lekkere warme douche mag. Een goed moment om na te denken dus, maar ook een goed moment om dankbaar voor te zijn. Alleen al voor het feit dat ik pas om 07.10 uur uit bed hoef. Niet iedereen heeft die luxe.

☆ Als ik wacht op het schoolplein | Ik wacht elke dag één tot twee keer op het schoolplein tot Anna vrij is. Althans, tot ze uit de klas is. Anna is steevast de laatste die buiten is van de hele school, dus zelfs terwijl ik standaard vijf minuten te laat kom, moet ik nog best een tijd wachten. Een goed moment om stil te staan bij alle mooie dingen die eerder op de dag mijn leven hebben verrijkt.

Deel op Pinterest☆ Als ik eet | Ik eet eigenlijk altijd te snel, dus misschien een goed moment om even rustig stil te staan bij een aantal dingen. Bijvoorbeeld dat mijn eten zo lekker smaakt meestal. Dat ik zo’n lieve man heb die kookt. En dat we altijd genoeg eten in huis hebben en dat we dat zo van de winkel kunnen halen en niet hoeven te jagen. En door het dankbaar zijn, kan ik ook wat mindfuller eten. Dat schijnt ook goed voor je te zijn.

☆ Als ik mediteer | Als ik mediteer mag ik natuurlijk eigenlijk niet nadenken, maar na het mediteren (wat ik ’s avonds doe), ben ik vrij zen en dus is dat een ideaal moment om even dankbaar te zijn. Voor mijn fijne, rustige slaapkamer, het feit dat ik in stilte kan zitten zonder dat er oorlog is en dat het zo lekker warm is in huis.

☆ Als ik ga slapen | Dat is helemaal een uitgelezen moment om dankbaar te zijn. Niet alleen omdat je kan slapen (en dat je dus de volgende dag niet zo héél vroeg hoeft op te staan), maar ook omdat het vast weer een mooie dag is geweest en er weer een hoop mooie dingen zijn gebeurt waardoor je weet dat je morgen weer dankbaar en blij op kan staan.

Alleen dat al: dat je dat kunt denken en voelen is genoeg om heel erg dankbaar voor te zijn.

Wanneer voel jij je dankbaar?

Lees ook: Mijn positiviteitsdagboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *