Ga naar de inhoud

Mijn positiviteit-dagboek

Dagboek, schrijven, pen
Een tijd geleden deed ik mee met Echte Post is Cool. Ik kreeg toen een notitieblokje. ‘Wat kan ik hier nou mee doen?’ vroeg ik me af. En dit is wat ik deed: ik maakte een bijzonder dagboek.
‘Zelfs de grootste minkukel krijgt mooie dingen
op z’n pad’

Als je een beetje leest over geluk, dan is er één ingrediënt onmisbaar om gelukkig te zijn: dankbaarheid. Het oefenen van dankbaarheid is de soort ‘superfood’ voor een gelukkig leven. Want zelfs de grootste minkukel krijgt mooie dingen op z’n pad. Je moet ze alleen wel zien om ervan te genieten. En dat gaat makkelijker als je ze elke dag opschrijft.

Een dankbaarheidsboekje leek dus een goede invulling voor dit cadeautje (dat ik overigens kreeg van Ramona). Alleen besloot ik er een ‘creatief’ project van te maken én hem in te zetten voor een beter zelfbeeld. Dus werd dit het resultaat:

Een positiviteit-dagboek

Elke avond voor ik ga slapen vul ik een aantal dingen in om terug te kijken op mijn dag: positieve dingen. En omdat ik ’s avonds vaak geen tijd wil maken om nog een heel verhaal te schrijven, hou ik het simpel en doeltreffend. Dit de inhoud:

Cijfer: Hier geef ik elke dag een cijfer. Dit zorgt ervoor dat ik ook op m’n mindere dagen kan zien dat ik over het algemeen heel tevreden ben met m’n leven. Want ik heb soms bij één tegenslag de neiging om m’n hele leven om te gaan gooien. Hoeft dus niet, want mijn laagste cijfer tot nu toe was een 6 en meestal is het een 8 of 9 (10 is voorbehouden aan trouwdagen en bevallingen en die heb ik beide al gehad ;-))

De dag: Hier omschrijf ik in één zin wat ik die dag deed, zodat ik hem me eventueel later nog kan herinneringen. Van Anna’s verjaardag tot Schoongemaakt, het huis is lekker fris.

Dankbaar voor: Hier vul ik elke dag drie dingen in waarvoor ik dankbaar ben. En hierin probeer ik een beetje origineel te zijn, elke dag invullen: ‘Anna, Yuri, dat ik een warm huis heb’, gaat vervelen. Dus ik zoek vaak naar specifieke dingen op die dag, zoals Lekker fruit gegeten, Ik voel me beter dan gisteren of dat Yuri of Anna ergens blij van zijn geworden.

Trots op: Hier vul ik elke dag iets in waar ik trots op ben. Van Veel rotklusjes gedaan in de tuin tot Op hakken van school naar huis gelopen. 😉

Compliment: Dit lijkt een beetje hetzelfde als de vorige, maar bij deze spreek ik mezelf echt aan. Dus in feite moet ik het compliment ook ontvangen, bijvoorbeeld bij: Het huis is nog steeds heel netjes, heel goed gedaan! (Overigens lijkt het misschien nu alsof het vooral om het huishouden gaat, maar dat zijn de dingen die ik makkelijker online kan delen ;-))

positiviteit-dagboek
Deel dit artikel op Pinterest
Beste versie van mezelf: Dit klinkt een beetje vreemd, maar hiermee kijk ik in dit dagboek terug op de dag en herinner ik me een moment waarop ik precies ben zoals ik zou willen zijn. Of in ieder geval het dichtste bij. Ik hoop dat ik hierdoor mijn beeld over mezelf bijstel.

Geleerd: De laatste drie dingen komen uit dit boek van Tony Robbins. Hierbij vul ik soms dingen in die ik door ‘schade en schande’ heb geleerd (zoals bijvoorbeeld: ‘niet meer denken voor iemand anders’) of gewoon praktische dingen, zoals Zweeds gestudeerd of iets dat ik een boek heb geleerd.

Bijgedragen: Dit gaat over wat ik heb bijgedragen aan een betere en mooiere wereld. Deze vind ik nu soms nog lastig in te vullen, maar ik hoop dat ik door hier elke dag bij stil te staan, me er meer bewust van word.

Genoten: Wanneer heb ik op een dag echt genoten? Dit sluit eigenlijk een beetje aan bij mijn dankbaarheidslijstje, alleen sta ik nu wat meer stil bij een moment op de dag en voel ik het genieten ook weer. Dus ook een positieve tip van Tony Robbins.

Ik vind het een hele leuke invulling van m’n boekje en denk dat het best effect heeft, omdat ik nu gedurende de dag al dingen opmerk die ik ’s avonds in mijn boekje kan schrijven. Hierdoor worden mijn dagen steeds voller met dankbaarheid en positieve gedachtes.

Wat doe jij met dankbaarheid? En schrijf je veel positieve dingen op?

Lees ook: Mijn positiviteit-dagboek 2.0.
…en: Vijf momenten om dankbaar te zijn
…of: Hoe het glas halfvol wordt (na veel oefenen)

8 gedachten over “Mijn positiviteit-dagboek”

  1. Vaak hou je in een dagboek juist de rotdingen bij, die je van je af wil schrijven. Tenminste, zo zien mijn tienerdagboeken er uit … Het is natuurlijk veel leuker om bij te houden wat de hoogtepunten zijn van de dagen. Zelf hou ik niet echt een dagboek bij, maar ik heb wel planners, waarvan er één een journal is waar ik ook wel eens wat meer bijschrijf dan de plannen van de week. En mijn Happy Planner maakt me altijd blij, met z’n superpositieve stickers en slogans. Ik ben al een redelijk tevreden persoon. En hoewel ik weet dat ik op een dag veel meer positieve dan negatieve dingen meemaak, kan ik er aan het einde van de dag nooit meer op komen, terwijl ik weet dat ik een leuke dag gehad heb. Ik heb het wel eens geprobeerd, en het is niks voor mij. Maar ik kan net zo goed ook geen negatieve dingen onthouden. Ik kijk denk ik anders tegen dingen aan.
    Maar ik had ook nooit gedacht dat die super-cliche stickers met ‘you got this’ en ‘be kind’ en ‘Make someone smile today’ aan mij waren besteed. En ik vind ze hartstikke leuk.

    1. Zo’n Happy Planner klinkt ook leuk! Ik ben niet zo van de ‘gewone’ dagboeken, maar ik probeerde altijd wel een ‘realistisch’ verhaal op te schrijven en dat was meestal wel positief. Rotdingen probeer ik altijd zo snel mogelijk te vergeten, die hoef ik niet te documenteren 😉 Maar leuk dat je zoveel plezier hebt van je planner! 🙂

  2. Ik heb geen dagboek, maar ik heb zo mijn “mijmermomenten” in de auto van en naar het werk. Dat zijn voor mij de momenten dat ik even niets kan doen ( behalve autorijden en opletten). Omdat ik veel file rijd, zijn er ook genoeg momenten om de dag te overdenken. Ik ben elke morgen blij dat ik met plezier naar mijn werk ga. Het lijkt mij vreselijk om elke dag met de pest in je lijf naar je werk te gaan. Volgens mij wordt een mens daar sneller overspannen van dan van hard werken. Terug naar huis bedenk ik of ik alles goed heb afgehandeld, niets ben vergeten etc. Soms blijven de erg verdrietige dingen nog wat bij me. Ik beschouw dit niet als belastend; dit hoort voor mij nou een keer bij het werk dat ik doe. Omdat ik meer een prater ben, dan een schrijver kan ik mijn gevoelens beter kwijt met vertellen. Gelukkig is Herman thuis die mij geduldig aanhoort als ik ( geanonimiseerd) mijn hart lucht.
    Hij is dus eigenlijk mijn dagboek.

    1. Wat fijn dat je je verhaal zo goed kwijt kunt bij Herman. Lijkt me erg belangrijk in jouw werk. Ik kan dingen altijd beter opschrijven dan ze uitspreken. Die mijmermomenten in de auto mis ik overigens wel als thuiswerker. Maar meestal ben ik blij dat ik geen tijd kwijt ben aan files 😉

  3. Mooi zo’n positiviteitsdagboek! Ik heb een paar jaar geleden wel een tijdje een dankbaarheidsdagboekje bijgehouden, en dat ik dan elke dag vijf dingen opschreef waar ik dankbaar voor was. Maar op een gegeven moment vergeet je dat en ebt het weg.
    Ik ben verder nooit zo’n dagboekenschrijver geweest. Maar in mijn nieuwe planner staat onderaan elke week een vraag, en een invulstukje met ‘Ik ben dankbaar voor’ en een met ‘Mijn geluksmomenten van de week’, dat vind ik wel mooie dingen om wekelijks even bij stil te staan.

    1. Ik schrijf in m’n dagboek altijd meteen na het mediteren, zodat ik het minder snel vergeet. Ik ben ook niet zo’n dagboekschrijver, alleen als er precies staat wat ik moet invullen haha 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *