Ga naar de inhoud

Terugkijken is vooruitzien – de maandreview

Bijna twee jaar geleden deed ik mee aan de jaarplandag van Rick Pastoor en dat opende mijn ogen op een onverwachte manier. Eén van de onderdelen van deze plandag is dat je uitgebreid terugblikt. En mijn devies was toch altijd, het verleden kun je niet veranderen, je kunt je beter richten op de toekomst. Maar het verleden, daar kun je dus wel veel van leren.

Het verleden is sowieso geen vaststaand feit. Natuurlijk, het is voorbij, maar het kan nog behoorlijk veranderen door er alleen al aan te denken. Ten eerste zijn je herinneringen niet helemaal betrouwbaar en ten tweede onthoud je sneller negatieve dan positieve dingen. En zaken waar je de focus op legt worden belangrijker. Op zoek naar een ’trauma’? Je vindt er gegarandeerd één. Ga je echter zoeken naar mooie dingen, dan vind je ze ook.

Maar los hiervan is het verleden vooral een hele mooie en grote leerschool! Al die fouten die je al hebt gemaakt, die hoef je dus niet nóg een keer te maken (maar dat doe je waarschijnlijk toch). Sinds die jaarplandag kijk ik vaker terug. Elke week, waarbij ik bijvoorbeeld mooie momenten opschrijf, maar ook dingen waarmee ik worstelde. Elke maand, elk kwartaal en elk jaar. Hoe groter het tijdvak, hoe meer tijd het kost. Maar daarbij geldt ook dat een jaarreview minder tijd kost als je een kwartaalreview doet die minder tijd kost als je een maandreview doet… je snapt het. Ik ga zelfs zover dat het mijn intentie is om elke dag een (korte) review te doen.

Mijn review van oktober

Maar goed, ik moet zeggen dat die review er ook wel eens bij in inschiet. Mijn wekelijkse review bespreek ik met mijn accountability partner, dus díe doe ik sowieso, maar maand- en kwartaalreviews worden nog wel eens afgeraffeld. Dus besloot ik in oktober om het eens anders aan te pakken. De 31ste (toevallig op dinsdag) ging ik met mijn journal en mijn smartphone naar een restaurant en onder het genot van een cappuccino deed ik met wat leuke nineties hits op de achtergrond mijn maandreview.

En dit is hoe ik dat doe.

H o o g t e – / d i e p t e p u n t e n – Ik maak twee lijsten met links Leuke dingen en rechts Wat beter kon. Vervolgens pak ik mijn agenda, mijn foto-galerie en mijn weekoverzichten. Daarna blader ik door mijn journal op zoek naar deze punten. En vervolgens trek ik dan de conclusie dat ik meer hoogtepunten hebt dan ik dacht. Sommige dingen daarvan was ik alweer bijna vergeten. Fijn dus zo’n terugblik, wat een geweldig leven! 😉

C o n c l u s i e s – Uit dit bladeren komen altijd dingen waar ik mee aan de gang moet zoals gewoontes die ik niet goed vol houd (hoe zorg ik ervoor dat dit volgende maand beter gaat?), dingen die ik doe maar eigenlijk niet leuk vind (moet ik hier mee doorgaan?), dingen waar ik steeds tegen aanloop (en hoe lost ik dat structureel op?).

Deel dit artikel op Pinterest
T h e m a – En hieruit volgt dan vanzelf een soort ’thema’ voor komende maand, iets waar ik extra op moet letten. Dit kan ik dan doen door bijvoorbeeld nieuwe gewoontes in te zetten of door er dagelijks over te schrijven in mijn journal. Afgelopen maand was mijn thema ‘digitaal minimalisme’ (waardoor ik bv elke week een dag mijn telefoon uit heb staan en strenge smartphone-regels heb in mijn werkkamer) en komende maand is mijn thema ‘hulp vragen’, omdat ik dit op bepaalde vlakken nodig heb en dit iets is waarin ik afgelopen maand niet zo goed was.

C a t e g o r i e ë n – Ten slotte kijk ik nog even hoe het gaat met de verschillende categorieën in mijn leven: Werk & financiën, Gezin & Huis, Sociaal & Bijdrage, (Mentale) gezondheid en Hobby’s. Deze categorieën wisselen nog wel eens, maar dit geeft me een beetje houvast.

Ik neem het allemaal niet te zwaar hoor, bij dit soort dingen denk ik altijd: het moet wel leuk blijven, ik ben geen machine. Maar ik geloof er zeker in dat focus je leven waardevoller én mooier maakt en een review is een mooi moment om even je focus terug te pakken.

Enfin, het beviel goed om mijn maandreview een keer op een gezellige locatie te maken! En zonder computer. Ik was in drie kwartier klaar en wie heeft er nou geen drie kwartier per maand tijd voor een beetje zelfinzicht? Bovendien had ik ook nog de wandeling heen en terug waarbij ik overal nog een beetje over na kon denken, heerlijk.

Doe jij wel eens een maandreview? En hoe?

Lees ook: Het Grip jaarplan – mijn ervaring
…en: De zin van (10 min) wekelijkse reflectie

Boekentip: Grip – Rick Pastoor

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *