Ga naar de inhoud

De zin van (10 min) wekelijkse reflectie

Bij het ontwikkelen van jezelf is het terugkijken vaak even belangrijk als het vooruitkijken. Een simpele manier hiervoor is schrijven / journaling. En dat kan elke dag, maar wekelijks kan het ook erg verhelderend werken.

Ik probeer elke avond terug te kijken op mijn dag, met mijn positiviteitsdagboek. Dat is tegenwoordig overigens gewoon een goedkoop schrijfblok van de Hema. Hiernaast probeer ik eens per week iets langer te gaan zitten en een aantal dingen op te schrijven over de hele week. Hierdoor ben ik me weer even bewust van wat er is gebeurd. Hieruit komen lessen die ik misschien komende week weer kan gebruiken.

Mijn wekelijkse reflectie

Mijn wekelijkse reflectie bestaat uit vragen, waarvan een aantal komen uit de High Performance Planner van Brendon Burchard. Het invullen kost soms niet meer dan tien minuten. Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Dit zijn de vragen die ik gebruik:

Drie geweldige dingen die zijn gebeurd…
Dit kunnen sociale activiteiten zijn, succes op het op werk, belangrijke inzichten, maar ook dingen in de wereld.

Welke stap heb ik gezet voor een beter leven?
Heb ik bijvoorbeeld iets nieuws geleerd? Ben ik ergens mee gestopt? Door deze vraag te beantwoorden ben je je meer bewust van je vooruitgang. Al moet ik zeggen dat ik deze vraag ook het moeilijkst vind van alle vragen. En ik niet altijd een antwoord heb.

De belangrijkste uitdaging die ik had afgelopen week? – Iemand anders met dit probleem zou ik adviseren…
Dit vind ik één van de fijnste dingen die ik heb geleerd in de afgelopen jaren, het anticiperen op problemen en uitdagingen. Soms als er iets vervelends gebeurt neemt je emotie het over waardoor dingen enorm kunnen worden overdreven. Door elke week stil te staan bij je uitdaging (vaak dingen die regelmatig terugkomen) neem je de ruimte om over het probleem na te denken zónder dat je er middenin zit. En dat is ontzettend waardevol als het probleem zich weer voordoet. Meestal weet je immers wel wat het beste is.

Twee dingen die ik leerde in de afgelopen week…
Ik schrijf elke avond op wat ik heb geleerd, dus soms put ik uit deze lijst en soms weet ik gewoon meteen wat een belangrijke leermoment van de afgelopen week was.

Twee dingen die ik leerde over anderen…
Hierdoor ga je nadenken over de mensen om je heen en hoe je deze mensen beter kunt begrijpen en/of kunt helpen. Ook een waardevolle les.

De zin van (10 min) wekelijkse reflectie
Deel dit artikel op Pinterest
Wat heb ik bereikt en wat is niet gelukt?
Voor wat niet is gelukt kan ik vaak putten uit mijn dagelijkse antwoord op de vraag in mijn dagboek: ‘Wat kon er beter?’. Er is bijna altijd wel iets dat beter kan. En soms moet ik daar best lang over nadenken, dus dat is extra motiveren. Maar bedenken wat je hebt bereikt is natuurlijk ook fijn en belangrijk. Vaak is het een doel dat ik heb gehaald of iets nieuws waar ik aan ben begonnen. Het sluit een beetje aan bij de vraag ‘welke stap heb ik gezet voor een beter leven’, maar niet precies en zo kun je ook twee dingen bedenken. 😉

Welk voornemen heb ik voor de komende week?
Dit hoeft maar één ding te zijn, al is het iets kleins, het is gewoon fijn om na een reflectie meteen even vooruit te kijken. Misschien kun je eerdere antwoorden hierbij betrekken.

Voor mij is die wekelijkse terugblik ontzettend waardevol gebleken. Het is geen heel moeilijk zelfonderzoek waarbij je helemaal in je emoties moet gaan graven, maar toch krijg je er zelfkennis van. En het kost je maar tien minuten per week!

Doe jij aan wekelijkse reflectie?

Lees ook: Mijn positiviteit-dagboek
…en: High performance habits, een lifechanger
Boekentip: De High Performance Planner (Brendon Burchard)

3 reacties op “De zin van (10 min) wekelijkse reflectie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *