Onlangs las ik het boek High Performance Habits. How Extraordinary People Become That Way en dat boek heeft toch wel een beetje mijn leven veranderd. Een inkijkje in het boek én mijn ervaring ermee.
Het boek is geschreven door Brendon Burchard, jullie hebben hem al wel eens voorbij zien komen op social media. Ik kwam hem tegen via een podcast van Jay Shetty en ik was meteen geïntrigeerd. Voor het boek heeft deze coach onderzoek gedaan onder mensen die buitengewoon presteren in hun vakgebied. Mensen zoals Oprah Winfrey, die dol op hem is. Zijn vraag was:
Hoe komt het dat deze mensen zoveel beter presteren dan mensen met een soortgelijke achtergrond en intelligentie?
Op basis van een enorm onderzoek concludeert hij dat deze mensen een aantal eigenschappen/ gewoontes hebben die ervoor zorgen dat ze op alle vlakken van hun leven (niet alleen qua werk, maar ook privé en spiritueel) beter presteren. En deze eigenschappen zijn, je raadt het: De High Performance Habits. Het boek is volgens mij alleen in het Engels verkrijgbaar overigens.
De High Performance Habits
Dit zijn de High Performance Habits op een rijtje. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat het (vrij dikke) boek veel dieper ingaat om alle gewoontes. Ook geeft het boek veel richtlijnen over hoe je deze gewoontes in je dagelijks leven kunt inpassen.
1. Seek clearity (zoek helderheid) | High Performers (HP) weten precies waar ze naartoe willen op het gebied van self, social, skill & service. Ze weten precies wat hun why is. En al hun taken stemmen ze daarop af. Dit is overigens een proces en kan ook veranderen.
2. Generate energy (genereer energie) | Energie héb je niet, dat genereer je, aldus Burchard. Hierin heeft hij tips als: slaap genoeg (ongeveer de belangrijkste tip), eet gezond, sport genoeg (2x per week een uur intensief en dan nog 2x twintig minuten rustig), maar hou ook elk uur pauze om je spieren weer op te warmen en je hoofd leeg te maken met een ademhalingstechniek (release meditation).
3. Raise Necessity (verhoog noodzaak) | Waarom moet je de beste versie van jezelf zijn? En voor wie? Als je dat helder hebt, dan heb je altijd genoeg motivatie. Dit is vooral een eyeopener voor mij, want ik ben snel geneigd om te denken: wie zit er nou op mij te wachten, wat maakt het uit? Nou, na het lezen van dit hoofdstuk heb ik dat dus niet meer. 😉 Het delen van je doelen is bijvoorbeeld ook een tip in dit hoofdstuk, omdat het helpt als je denkt dat iemand je verantwoordelijk houdt.
4. Increase productivity (verbeter je productiviteit) | Dit houdt verband met dat je heel veel vooral niet doet. Hij wil dat je tijd blokt voor dingen die iets in beweging zetten (moving the needle). Ook roept hij je op om bij elk doel goed na te gaan wat de vijf belangrijkste stappen zijn die je nu moet doen om je doel te bereiken.
5. Develop influence (ontwikkel invloed) | Dit gaat erom dat je als je een professional bent, het belangrijk vindt om je kennis te delen, maar ook om te leren van anderen. Succes heb je nooit alleen. Ik vond dit ook een eye-opener, omdat hij hier ook opmerkt dat je altijd invloed hebt, maar dat het aan jou is wat die invloed is. Zo realiseer ik me voorbeeld dat als ik iets niet durf te vragen, dat ik dan desïnteresse toon. En dat ik als ik klaag negativiteit deel en dat dan mijn invloed is. En dat wil je natuurlijk niet.
6. Demonstrate courage (laat moed zien) | Tja, dit is natuurlijk waar de meeste mensen op stuk gaan. Om te groeien moet je enge dingen doen. In zijn planner die hij naar aanleiding van dit boek heeft gemaakt moet je ook elke dag iets invullen om te doen wat je eng vind: iets vragen / iets proberen… Gelukkig heb ik altijd veel opties haha. Je kwetsbaar opstellen hoort ook bij dit hoofdstuk.
Ik heb al veel podcast en video’s gezien van Burchard en wat me zo aantrekt denk ik is dat hij geen extraverte goeroe is, zoals Tony Robbins, maar gewoon een introverte schrijver die zich dingen heeft aangeleerd omdat hij een missie had. Zo had hij ook enorm veel moeite met spreken in het openbaar, maar heeft hij mensen gevraagd die het goed konden wat hij moest doen om het te leren en vervolgens is hij gewoon gaan oefenen. Deze methode van nieuwe dingen leren (van anderen) vind je in het hele boek terug.
Hoe je zelfvertrouwen krijgt
Wat verder nog iets is dat mijn ogen heeft geopend, is een apart hoofdstuk over zelfvertrouwen. Hij heeft namelijk ook gevraagd hoe het kan zijn zijn High Performers zoveel zelfvertrouwen hadden. En één reden daarvoor is dat ze vertrouwen hebben in hun kwaliteiten omdat ze zorgen dat ze goed zijn geworden in wat ze willen. Zelfs de wetenschap dat je ergens goed in gaat worden helpt al in je zelfvertrouwen. En ik merk dat persoonlijk ook met schrijven. Ik ben misschien niet de allerbeste schrijver, maar ik heb er vertrouwen in dat ik dat kan worden als ik goed oefen. En daarom haal ik er nu al zelfvertrouwen uit. Binnenkort zal ik hier een wat uitgebreider artikel over schrijven, maar wat het concreet heeft opgeleverd is dat ik nu veel gestructureerder dingen aan het leren ben, zodat ik er goed in kan worden en hier zelfvertrouwen uit kan putten.
Wie je wilt zijn
Een ander groot ding dat ik eigenlijk al uit een podcast van hem haalde, maar waar het boek ook over gaat is een quote die al een tijdje op MindStones staat:
Ofwel, het verleden is niet zo belangrijk, het gaat om vandaag en wie je wilt worden in de toekomst. En dat scheelt een hoop kindertrauma’s haha 😉 Dus sindsdien probeer ik elke dag zo te zijn. Dat lukt niet altijd, maar toch een stuk beter dan eerst.
Ik raad iedereen die houdt van een beetje coaching aan om het boek te lezen. Mocht je meer willen weten, luister dan de podcast van Brendon Burchard. Als je even scrollt vind je hier zelfs gratis de audioversie van het boek. Ik heb hem eerst geluisterd maar alsnog gekocht en nu lees ik hem weer. Maar ook zijn andere podcasts zijn erg interessant.
Kende jij Brendon Burchard of dit boek?
Boek: High Performance Habits – Brendon Burchard
Lees ook: 30+ leuke & nuttige boeken over zelfontwikkeling, mindfulness, timemanagement & geluk
Ik ken het boek en de auteur niet, maar klinkt interessant. Ik ga eens naar zijn podcast luisteren!