Ga naar de inhoud

Een planning van vier weken

Een tijdje terug volgde ik een cursus van businesscoach Arina Kuijpers over het maken van je perfecte planning. Zij werkt met een planning van vier weken. En hé, wat een goed idee!

Een planning van vier weken kom je wel vaker tegen. Het lijkt natuurlijk een beetje op een maandplanning, maar voor mij werkt het fijner. Als ik een maandplanning maak, dan betekent dit vaak vooral dat ik in de laatste week ineens heel veel te doen heb. Vier weken vind ik overzichtelijker. Voor vrouwen is het voordeel dat je planning dan synchroon kan lopen met je menstruatiecyclus.

Ik heb Arina gevraagd of ze wat kon vertellen over hoe haar planning bevalt en hoe dat zit met die seizoenen/cycli:

‘Een periode lang genoeg om een mooi project from start to finish op te pakken en niet zo lang, dat je het geheel niet meer kan overzien’

“Ik ben altijd een planner geweest en heb heel wat plannertools uitgeprobeerd. Toen Trello op mij pad kwam was ik direct verliefd, maar de ‘hoe’ in het optimaal gebruiken van Trello miste nog. Toen ik mij ging verdiepen in planningsmethoden en -technieken uit het bedrijfsleven, in eerste instantie uit nieuwsgierigheid en voor mijn eigen ontwikkeling, ontdekte ik wat er miste. Een overzichtelijke indeling en een ritme!

Ik koos ervoor om te gaan plannen per 4 weken. Een periode lang genoeg om een mooi project from start to finish op te pakken en niet zo lang, dat je het geheel niet meer kan overzien. Vanuit mijn 4 weken planning, maak ik elke week een selectie voor mijn weekplanning. Ik houd hierbij rekening met de tijd die ik beschikbaar heb. Ik heb vaste planmomenten voor mijn 4-weken planning, en elke zondagavond selecteer ik mijn weeklijst. Ik heb hiermee een ritme gevonden die perfect bij mij past en die moeiteloos meebeweegt met mijn groei en die van mij bedrijf.

Een groot voordeel van het plannen per 4 weken is ook dat ik mijn planning kan aanpassen op de fases / seizoenen van mijn cyclus.

‘We hebben geluk gehad met het weer’

De seizoenen

Winter, de start van je cyclus. Je keert helemaal naar binnen, heb behoefte aan stilte en voelt je vermoeid. Je mag je workload aanpassen. Het is een herstelfase waarin je er op mag vertrouwen, dat wat nu blijft liggen je in de lente moeiteloos oppakt.

Lente, de eerste week na het vloeien. Is een fase van ontwikkeling, groei en vernieuwing, Je ervaart grote helderheid en hebt enorm zin om dingen te ondernemen. Een goed moment om je plannen uit te werken.

Zomer, de week vanaf je ovulatie. Je zit in deze fase vol energie. Je bent communicatief sterk en zit vol zelfvertrouwen. De perfecte fase voor ondernemers om nieuw aanbod te lanceren en sales gesprekken in te plannen.

Herfst, de week voor je menstruatie. Een fase die in het teken staat van loslaten. Een moment voor reflectie met mooie (levens)vragen over ambities, dromen en verlangens. Je keert wat meer naar binnen en kan je minder goed concentreren.”

Wil je meer lezen over Arina haar vierweekse planning (met trello), sluit je dan aan bij Arina’s Perfecte planning Community op Facebook.

Waarom ik meteen enthousiast werd

Dit zijn een aantal redenen dat ik ook meteen enthousiast werd van deze manier van werken:

Ik kan me een week focussen op één ding | Ik ben vaak met verschillende dingen bezig en die wil allemaal af. Soms loopt dat zo door elkaar heen, dat er op een bepaald moment teveel dingen niet af zijn. Ook kan ik heel slecht switchen tussen taken. Beide problemen zijn opgelost door me per week te focussen op één ding. Zo heb ik voor MindStones een week uitgetrokken om voor vier weken content te maken. De andere weken kan dan aan de slag met andere projecten. Eén project per week, totdat hij af is. Voor Historiek heb ik mezelf bijvoorbeeld een opdracht te geven om één week bezig te zijn met alle geldzaken (inclusief omzetbelasting), zodat ik dit na de week klaar heb.

Deel dit artikel op Pinterest
Niet elke week is hetzelfde | Ik hou van verandering, dus alleen al het idee dat niet elke week hetzelfde is, vind ik fijn. Daarom plande ik voor MindStones een dag in waarop ik buitenshuis ging werken aan content. Even de deur uit en manlief had een leuke middag met Anna. Hoe ik dat verder ga invullen moet ik nog even kijken, maar ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat ik elke vier weken een paar dagen rust plan.

Je hebt meer motivatie om dingen af te maken | Met een weekplanning begin je eigenlijk elke week opnieuw. Bij vier weken heb je al dingen ingepland voor volgende week, dus schuif je minder snel dingen door, omdat er gewoon geen ruimte meer voor is. Daardoor heb je meer motivatie om dingen af te maken. Ik maak voor mezelf een planning en als ik het niet af krijg, ga ik op zaterdag vroeg uit bed om het af te maken. Dat wil ik eigenlijk niet, dus tot nu toe lukt het 😉

Je plant sneller dingen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt | Het lijkt alsof je meer tijd hebt, omdat je vaak nog niet precies weet wat je over vier weken gaat doen. En dus kun je dan ook dingen inplannen waar je nu geen tijd voor hebt, maar die wél belangrijk zijn voor je ontwikkeling. De dingen uit kwadrant 2 van Covey.

Dus ik ben nu in week 3 en ik ben tot nu toe erg enthousiast. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte.

Kennen jullie de 4-weekse planning?

Lees ook: Timemanagement | Hoe doe je dat en wat heb je er aan?

1 reactie op “Een planning van vier weken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *