Ga naar de inhoud

Minder zitten – 7 tips

Digitaal minimalisme | Laptop regels

Ik las onlangs dat Nederlanders kampioen zitten zijn. Dat vind ik niet gek, ik verbaas me er soms over hoeveel mensen zitten en hoe weinig energie sommige mensen hebben. Zelf heb ik een aantal methodes om – zelfs als thuiswerker – niet teveel te zitten.

Ik moet eerlijk bekennen: als ik teveel zit, krijg ik rugklachten. Ik heb dus een goede motivatie om meer te bewegen en hierdoor heb ik in de loop der jaren ook geleerd om minder te zitten. Dit zijn mijn tips.

Stappenteller, fitbit
Stappenteller

1. Neem een stappenteller

Mijn beste motivatie om meer te wandelen (en dus minder te zitten) is wel mijn stappenteller. Ik heb hem nu bijna vier jaar en ik loop echt véél meer dan vroeger, omdat ik elke dag een stappendoel heb dat ik moet halen. Dit is geen dagelijkse afmatting, maar hierdoor heb ik dagelijkse routines ingebouwd, waardoor het doel goed te halen is. En van alle beweging (dat je dus afhoudt van het zitten) is wandelen toch het eenvoudigst te doen.

2. Hou voldoende pauzes tijdens het werk

Elke timemanagement-goeroe kan je vertellen: pauzes zijn essentieel om scherp te blijven. Je concentratieboog is nu eenmaal beperkt. Maar ook fysiek is dit natuurlijk prettig, want hierdoor moet je even opstaan en loop je misschien een stukje, al is het maar naar de koffiezetter of waterkoker. Wij hebben vaste momenten op de dag, meestal werk ik niet langer dan anderhalf uur achter elkaar. En dan loop ik helemaal de trap af en daarna weer op. En soms loop ik nog naar de woonkamer, of loop ik gewoon rondjes terwijl de waterkoker warm wordt, vanwege die stappenteller. Het is ook slim om tijdens je pauzes je lichaam weer een beetje wakker te maken door te bewegen. En ik eet mijn fruit in de ochtend altijd staand op, terwijl ik naar buiten staar (waarmee ik mijn ogen rust geef en stress verminder door naar de natuur in de tuin te kijken). Een wandeling tijdens de middagpauze is natuurlijk ook een goed idee.

3. Neem een sta-bureau

Je kunt natuurlijk ook tíjdens het werken gaan staan met een zit/sta-bureau. Tijdens mijn callcenter baantjes in mijn studententijd werkte ik vaak aan een zit-/stabureau en dat is echt lekker! Ik sta sowieso graag als ik praat.

Accountability partner

4. Doe op je werk meer dingen staand of lopend

Natuurlijk heb je niet per se een bureau nodig om je werk staand te doen. Zo kun je bijvoorbeeld telefonische afspraken staand of al wandelend doen of check je je social media alleen staand. Er zijn ook veel bedrijven die staand vergaderen, omdat dit de vergaderduur ook vaak enorm verkort. Ook kun je misschien in plaats van typen, teksten inspreken terwijl je staat of loopt.

5. Kijk tv op je hometrainer of loopband

Tja, zo’n bank is natuurlijk aantrekkelijk om uit te rusten voor de tv, maar je word er ook ontzettend suf van, dus waarom niet tv kijken op je fitnesapparaat? Ik kijk nog wel eens een serietje op de hometrainer of ik lees een boek. Het geeft wat variatie in de dagelijkse sleur en je raakt ‘gratis’ calorieën kwijt, dus het is ook nog goed voor lijn!

Minder zitten – 7 tips
Deel dit artikel op Pinterest

6. Rij minder auto

Wat natuurlijk ook behoorlijk wat ‘zit-uren’ kan opleveren is minder autorijden. Misschien dat we hierdoor kampioen zijn in de wereld, vanwege al die files. In dit artikel heb ik nog een aantal redenen om de auto wat vaker te laten staan.

7. Verander je routines

Eigenlijk zijn dit alle bovenstaande tips samengevat. Kijk gewoon eens kritisch naar je routines en hoe je deze zo kan veranderen dat je minder hoeft te zitten en meer kan bewegen. En denk dan ook eens hier over na:

“Wanneer voel jij je beter? Als je onderuit hangt op de bank? Of als je wandelt door het park?”

Gelukkig zijn hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn. Gezondheid ook niet. Hup, MOVE THAT ASS.

Hoe krijg jij je beweging?

Artikel: Nederland Europees kampioen zitten
Lees ook: 8 redenen om de auto èn de fiets te laten staan
…en: Mijn 7 gezonde dagelijkse gewoontes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *