Ga naar de inhoud

Klussen en opruimen in huis: de Huis 10-daagse

rommel zolder huis opruimen
Gisteren op Facebook lichtte ik al een tipje van de sluier op wat we tegenwoordig allemaal aan het doen zijn… we zijn aan klussen! Yuri bedacht zes dagen geleden om een huis 10-daagse in te stellen met als regel: we gaan tien dagen lang, elke dag minstens een half uur iets doen in huis om het mooier te maken.

Je kent dat vast wel, van die dingen in huis die niet mooi of niet af zijn en waar je je bijna dagelijks aan ergert maar nooit tijd voor hebt om het te doen. De ‘we moeten binnenkort ook een keer…. regelen’. Dat soort dingen proberen we dus in deze dagen te doen.

Inmiddels zijn we op dag zes en schiet het aardig op. Van kleine dingetjes (het inpakpapier netjes opgeborgen en een lichtstripje achter de tv) tot grote dingen (kleine kastjes op zolder en in de badkamer, de zolder leegmaken). Elke dag een half uurtje. Yuri gebruikt de timer en na een half uur stoppen we weer.

Het ‘knutselzolder’ project

Het grootste project op dit moment is de zolder. Deze was tamelijk netjes hoor (dankzij Marie Kondo), maar toch erg vol. We hebben bedacht dat we de helft van de zolder willen gebruiken als werk-, knutsel- en chillzolder. En daarvoor moet het één en ander weg, want we hebben dan niet veel bergruimte meer. Goh wat erg. We hanteren een beetje het principe van de Zweedse ouderen-rage death cleaning, waarbij je huis zo netjes maakt, dat wanneer je sterft je familie er niet teveel omkijken meer naar heeft. Nou, we kunnen bijna rustig sterven 😉

Lees ook: Kerstvakantie: opgeruimd het nieuwe jaar in!

Maar onze intentie is dus niet om te gaan sterven, maar om er een gezellige zolder van te maken. Zodat we hem ook echt actief kunnen gebruiken. Anna kan lekker haar speelgoed en bouwwerken laten staan, ik kan lekker knutselen en Yuri kan er muziek maken, een boek lezen, rustig werken, whatever.

Het schiet al behoorlijk op, we blijken toch niet zo heel veel nodig te hebben.

Ik zal op Facebook een beetje de ontwikkeling proberen bij te houden. En misschien dat we na tien dagen nog niet klaar zijn, dan blijven we nog even bezig. 🙂

3 reacties op “Klussen en opruimen in huis: de Huis 10-daagse”

 1. “Je kent het vast wel (…)” en óf ik het ‘vast wel’ ken!
  Werkt dat goed, het hanteren van een half uurtje? Ik ga zo eens linkjes klikken maar meer aanpak-/opruim- tips zijn altijd (méér dan!) welkom 🙂 Voor volgend weekend staat ‘het ontdooien van de vriezer’ op de lijst (tot die tijd bewaak ik dat ding met hondsdolheid) – maar lang niet elk weekend wordt er hier iets ‘productiefs’ gedaan.. Nog genoeg dagen om vol te plannen én aan te pakken dus.. niet geheel onnodig 😉

  Leuk idee trouwens, voor jullie zolder. Onze grote zolder in het ouderlijk huis is eens voor Sinterklaas omgebouwd tot hobby-hok – een groot succes! Wat ik jou/jullie dan ook wens 🙂

  1. Een half uurtje per dag is goed te doen, het schiet al aardig op op zolder. Alleen waren we niet binnen die tien dagen klaar, dus we moeten nog wel even aan de slag.
   Ontdooien van de vriezer staat hier ook al drie jaar op de agenda 😉

 2. Laatst was hier een CV monteur een nieuwe ketel aan het installeren. Daarbij had hij blijkbaar ruimte nodig (ik had al fors wat ruimte gemaakt) en daarbij had hij vanalles omgegooid en over elkaar gegooid. Maar..positieve ervan is dat ik dat vben gaan opruimen, en ik dacht “ik ga verder dan dit….”, dus het zette mij aan tot actie. Ik deed al 4x een beetje. Door pauze te nemen kom je ook op ideeën.
  Mijn ouders zijn hun zolder ook aan het schonen,..hierbij moest ik lachen om de teskt van de Death-cleaning en ‘maar wij gaan niet sterven”…..hm ik denk dat mn ouders meer de Zweden bedoelen dan. Maar, het moet gezegd worden, opruimen is heerlijk. Alles weer overzichtelijk. Vooral categoriseren werkt goed en werken met dozen/bakken, stevige tassen(kwam zo uit) en in de hoogte. Vooral laag liggend spul is een ruimtevreter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *