Ga naar de inhoud

Wintertijd: zo maak je (goedkoop) een knus huis

Bron: pixabay / jil111
Ik wil me niet mengen in de discussie: gaan we over op zomer- of wintertijd (check hier), maar één ding is zeker, zodra de wintertijd ingaat, gaat het roer hier om. Dan is de tuin klaar en schakel ik om van een tuinleven naar een huisleven.

In de zomer is mijn huis vooral zo licht mogelijk: zo min mogelijk meubels, minder voor de ramen etc. Zodat ik het gevoel heb dat ik buiten leef. In de winter daarentegen pak ik mijn huis graag in. Minder inkijk, dimlichten voor een mooi kaarsjeseffect en dekens, kleden en kussens. En daarom is die overgang voor mij wel prettig, want hierdoor heb ik elke half jaar een ander huis. En ik hou van verandering 😉

Zo maak ik het knus

Je hoeft er niet veel geld voor uit te trekken, met een beetje creativiteit én pinterest kom je al een heel eind.

Kaarsen | Kaarsen, veel kaarsen! In de zomer heb ik echt praktisch geen kaarsen in huis, omdat er een keertje één is gesmolten voor het raam. Over de dure gordijnen. 🙁 Kaarsen voor de sier vind ik sowieso niet echt iets voor het hele jaar, dus meestal gaan ze tegen het voorjaar weer naar de zolder, zodat je er in de winter altijd een paar hebt als de wintertijd aanbreekt en je nog geen herfstboodschappen hebt gedaan. Overigens is het wel zo dat kaarsen best duur zijn. Maar een waxinelichtje in lege groentenpot is ook erg knus.

Dekens | De dekens die in de zomer veelvuldig gebruikt worden voor de picknick, gaan in de winter weer lekker het huis in, zodat het warmer oogt. Waar ik de zomer dus een vrij minimalistische inrichting heb, mag het van mij in de winter wel wat drukker. Op één of andere manier word ik daar ook fysiek warmer van. Misschien is het puur psychisch.

Veel (grote) planten | Omdat mijn tuin er halfdood bij hangt, wil ik graag iets meer groen in huis. Dat kan op zich vrij makkelijk. Kijk maar eens om je heen en grote kans dat er ergens babyplantjes uitgroeien. Of je kunt heel lomp een plant doormidden hakken en hem in twee potten doen (check wel even bij welke planten dat kan natuurlijk). Planten kopen is overigens ook niet zo duur (als je maar weet naar welk tuincentrum je moet gaan, want soms verschillen ze enorm qua prijs!) en anders kun je ook nog stekjes schooien bij vrienden. Voor goedkope potten kun je heel goed terecht bij een kringloopwinkel.

Veel ovenschotels | En wat altijd goed werkt om de winter iets dragelijker te maken, zijn ovenschotels. Die geuren het hele huis lekker en brengen meteen wat warme mee. Overigens is het sowieso goed om wat vaker warm te eten in de winter (vind ik dan). Meer eieren, soepjes, gehaktballetjes etc.

Warme choco met slagroom en pepernoten | Dit is heel cliché, ik weet het. Maar ik heb in dit opzicht nog wel een tip: koop gewoon chocomelk en warm dat op. Dat gaat vaak makkelijker dan via schepjes cacao (waar dan weer klonten in komen). En waar iedereen om mij heen moppert over ’te vroeg in de winkel’, vind ik pepernoten heel goed passen bij het ingaan van wintertijd. Net als van die grote brokken speculaas. Ik vind de periode tussen paaseitjes en pepernoten sowieso altijd véél te lang duren 😉

Een herfststukje | Dat is ook altijd een mooie traditie. En je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Ook hierbij kun je flink los gaan in de Kringloopwinkel, maar dat hoeft niet eens per se. Wij zijn dit jaar geslaagd met kaarsen (die nog op zolder stonden van vorig jaar), gekleurde bladeren, andere spulletjes in het bos

Eigenlijk zouden we het een soort jaarlijkse traditie van het ingaan van wintertijd moeten maken. Oh nee, dat wordt waarschijnlijk afgeschaft…

Wat doe jij om het een beetje gezellig te maken in huis met deze donkerder dagen?

2 reacties op “Wintertijd: zo maak je (goedkoop) een knus huis”

  1. Serieus hè, ik zit hier in een schitterend land. Maar ik mis dus echt de gezellige feestmaand. Juist die donkere dagen, kaarsjes, kerstboom, cadeautjes zoeken voor elkaar, warme choco… Nee, kerst is hier serieus compleet sfeerloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *