Ga naar de inhoud

De 6 fases van de zieke moeder

‘Een moeder kan niet ziek zijn’ is een veelgehoorde uitdrukking ;-). Nee eigenlijk niet, maar soms is ze het toch. En dat ziek zijn verloopt vaak in zes bijzondere fases.

Als moeder is het altijd lastig om ziek te zijn, omdat je moet werken, een kind hebt om voor te zorgen en een huishouden te runnen hebt. Toch kun je er niet altijd om heen. Helemaal met jonge kinderen is je huis een waar bacillen-walhalla en ga je eens voor de bijl. En dit is hoe het gaat:

1. De ontkenningsfase

Hier begint het mee. Je hebt gewoon iets te weinig geslapen, niet goed genoeg gegeten of jezelf op een andere manier verwaarloosd. Je valt bijna flauw, mensen raken bezorgd, maar echt er is niks aan de hand.

2. De definitieve diagnose

En dan gebeurt er iets waardoor het definitief is: je geeft over, je spieren doen het niet meer, je wordt duizelig of je hebt meer dan 39 graden koorts. Het staat echt zwart op wit, er is niks meer aan te doen. Je bent officieel ziek en je geeft je er aan over.

3. Totale instorting fase

En waar je in de vorige fase nog enigszins opgelucht was een excuus te hebben om alles te laten vallen, breekt nu de paniek uit. Ziek zijn is namelijk vreselijk! Alles doet pijn, er zijn teveel mensen om je heen, het huis is te vies, de to do-lijst gaat mis. En die pijn is niet te doen! Vloeken, tieren, schreeuwen en doodgaan, dat is wat je nu eigenlijk het liefste doet.

De 6 fases van de zieke moeder
Deel dit artikel op Pinterest

4. Schuldgevoel fase

Kort na de instorting voel je je daar weer schuldig over. Want waar is die sterke, stoere vrouw gebleven die je ooit was / dacht te zijn? Kom op zeg, er zijn mensen die chronisch ziek zijn en nog steeds gelukkig en jij maakt je zo druk om een griepje? Wat een vreselijk mens ben je zeg. En dan heb je nog een man die zich voor je uitslooft en die nu jouw taken doet en je scheldt ook nog tegen hem. Nee, wat een vreselijke zieke moeder ben je.

5. De het-gaat-al-beter fase

En dan komt er weer een keer licht aan de horizon, het gaat weer wat beter. Je geniet ervan en stiekem blijf je net even wat langer liggen dan noodzakelijk, zodat je nog even je serietjes kunt uitkijken of van dat versgeperste sapje van je Lief kunt genieten. Terwijl hij de kids zo leuk vermaakt.

6. De wederopbouw fase

En dan ben je echt weer beter en kun je weer bewegen. Dan begint de grote wederopbouw. Want het huis is een enorme chaos, je kind is onhandelbaar en je collega’s zijn radeloos. En natuurlijk ben je daar heel blij om. Want er zou toch niks erger zijn dan dat je dagen ziek bent geweest en alles draaide gewoon door zonder je.

Hoe ben jij als zieke moeder?

Lees ook: Zo word je een relaxte moeder
…en: 5 tips om geen slons te worden (als moeder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *