Meteen naar de inhoud

Marie Kondo met kids | 3. Paperassen & knutselspullen

Afgelopen weken heb je kunnen lezen hoe wij onze kleding en boeken uitzochten naar aanleiding van het boek Opgeruimd van Marie Kondo. Nu was het tijd voor de paperassen & knutselspullen.

Knutselspullen worden niet zo specifiek genoemd, maar zijn toch een belangrijk item in menig gezin. En volgens de Pinteresters past hij goed onder de paperassen.

Opruimen van de paperassen

Maar goed, eerst dus de paperassen.

Als je – zoals ik – werkt met de Getting Things Done methode, dan heb je een Inbox, een lopende projectenbakje en een archief. Marie Kondo maakt het nog eenvoudiger, alles waar je nog iets mee moet doen gaat staand in de kast (niet in stapels, want die vragen erom volgegooid te worden) en de rest in de archief. Dat archief bestaat dan wel weer uit twee delen; dingen waar je nog eens bij moet en dingen die mogen verstoffen (zoals garantiebewijzen die je bijna nooit gebruikt). Als je het precies wilt weten, koop het boek.

Enfin, dat archief mag zo klein mogelijk. Ook daarvan mag je van Marie Kondo bijna alles weggooien. Alleen… Marie Kondo woont niet in Nederland. En hier moet je van belastingdienst heel veel bewaren. Ondanks dat heb ik mijn (privé-) archief van drie multomappen terug gebracht naar één dunne. De zakelijke administratie laat ik er maar even inzitten, maar die is eigenlijk voor het grootste deel digitaal. Met succes geslaagd dus!

De hel in elk gezin: knutselspullen & kinderknutsels…

Ik zal vast niet de enige tijd met een teken- en knutselverslaafd kind die alles wil bewaren. Wij hadden drie grote dozen vol met smartiedoosjes op een papiertje (een smartiemachine), lege doosjes met glitters, wcrollen met iets er aan wat allemaal heel erg belangrijk was en absoluut niet weg mocht.

In dit geval heb ik dus iets gedaan wat van Marie Kondo eigenlijk niet mag… ik heb heel veel weggegooid zonder dat Anna daar toestemming voor gaf. Net voordat Anna naar bed ging gooide ik alles op een stapel midden in de woonkamer met de belofte aan Anna dat alles netjes was als ze weer wakker werd. En dat was ook zo, vooral omdat er twee vuilniszakken vol zaten met knutselspullen. Niet alleen al die foeilelijke knutsels gingen weg, ook heel veel potloden en stiften. Want echt, wat heeft een kind daar veel van! Ongeveer drie dozen per verjaardag, dus reken maar uit na vier jaar. Ik heb van de potloden, stiften, glitterstiften en krijtjes allemaal het beste setje gehouden en de rest weggegooid. Net als half lege stikkervelletjes, kleurboeken waar ik haar te oud voor vond en een hele stapel washitape.

Alles opgeruimd, bij elkaar

En vervolgens moet je van Marie Kondo alles bij elkaar opruimen. Dat is niet helemaal gelukt, ik heb het verdeelt in drie dingen: ik heb laadjes gebruikt voor tekenspullen en veelgebruikte knutselspullen zoals vouwblaadjes, scharen & lijm. Ik heb een doos voor de alle spullen die we niet zoveel gebruiken, maar alleen als we er echt voor gaat zitten (3d-papieren, veertjes, opplakoogjes etc.) en er staan een aantal dingen naast een kastje die nergens in passen (grote kartonnen etc.)

Best weer een behoorlijk succes dus. Ik moet me alleen aanwennen dat ik nieuwe spullen ook wat sneller een plekje geef en dan ook weer wat weggooi 😉

☆ Bekijk/bestel: Opgeruimd! – Marie Kondo
☆ Lees ook: Marie Kondo met kids: de kleding
☆ en: Marie Kondo met kids: de boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *