Ga naar de inhoud

Covey’s begrafenisrede: beginnen met het eind voor ogen

Schrijf eens een liefdesbrief
Als je met timemanagement bezig bent, dan ben je hem vast tegengekomen: Stephen Covey. Zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, is de inspiratie van veel wat over dit onderwerp op internet te vinden is.

Waar hij zich vooral hard voor maakt als het gaat om productiviteit is het stellen van de juiste prioriteiten. Weten waar je naar toe gaat. Voordat je gaat klimmen, moet je eerst zeker weten dat de ladder tegen de goede muur staat, aldus Covey.

Om te bepalen welke muur je op moet, adviseert hij om eens na te denken over je begrafenis of crematie. Dat klinkt creepier dan het is, je hoeft niet de grond of de oven in ;-). Maar wat wil je dat mensen dan over je zeggen? Wat voor iemand wil je dan zijn? En dus, worden? Wat voor relaties heb je? Welke karaktereigenschappen zijn kenmerkend voor jou? Wat heb je bereikt? Dit vormt de basis om te bepalen welke kant je op gaat werken en waar je dus je tijd aan besteed.

Covey zegt ook dat als je zelf je richting niet bepaald, deze wordt bepaald door de mensen om ons heen. En ik denk dat dit voor praktisch al mijn lezers wel herkenbaar is. Het is soms alleen zo moeilijk om te bepalen wie je wilt worden… er zijn zoveel mogelijkheden.

Wie wil je zijn (geweest)?

Deel dit artikel op Pinterest
Ik vind het een hele nuttige oefening, al moet ik eerlijk zeggen dat ik hem nog nooit helemaal precies heb uitgevoerd. Maar ik heb wel een soort van levensmissie in de zin dat ik probeer om me te richten op bepaalde aspecten van mijn karakter die ik heel erg belangrijk vind. En waarvan ik denk dat ik ze niet voor niks heb. Zoals schrijven. En het helpt me wel vaak als ik me irriteer aan dingen of iets gigantisch opblaas. Het helpt me dan om te realiseren dat dít niet de dingen zijn waar het om gaat. Hier heeft niemand het over 50 jaar nog over.

Wat je je bijvoorbeeld af kunt vragen is:

  • Waar ben ik goed in? En wat heeft de wereld hier aan?
  • Wat is mijn positiefste eigenschap en hoe kan ik deze inzetten?
  • Wat voor mens, geliefde, ouder en collega wil ik zijn?

Als je zo een mooi beeld van jezelf kan schetsen aan het eind van je leven, dan heb je een richtlijn waaraan je acties kunt koppelen. En voorkom je dat je ladder tegen de verkeerde muur staat.

Wie wil jij worden / zijn?

Lees ook: Prioriteitenmatrix van Eisenhower (en Covey)
…en: Als je oud bent, wát is dan echt belangrijk geweest in het leven?
Boekentip: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen R. Covey

2 reacties op “Covey’s begrafenisrede: beginnen met het eind voor ogen”

  1. Ik zou het vooral tof vinden als er een heel bont, open-minded gezelschap op mijn afscheid aanwezig is. 🙂 Allerlei mooie mensen, van jong tot oud, met verschillende achtergronden. Dat besef geeft inderdaad richting aan wie (en wat!) ik wil worden/zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *