Ga naar de inhoud

Hoe een alarm de dag makkelijker maakt

tijd wekker smartphone horloge

Als er iets is dat mijn leven makkelijker maakt en stress vermindert, dan zijn het wel alarmen. Laat je er continu aan herinneren wat je moet doen en je vergeet nooit meer wat. En als je angst krijgt van een alarmtoon, gebruik gewoon een trilfunctie of fitbit.

Ik mediteer al jaren, waardoor mijn concentratie waarschijnlijk beter is dan bij de meesten. Toch dwalen ook mijn gedachten continu af. Zonder alarmen zou ik dus een groot deel van de dag bang zijn om iets te vergeten, waardoor ik continu op de klok moet kijken en véél minder productief ben. En ik heb flink meer stress.

Een paar dingen waar ik dagelijks een wekker voor gebruik.

Wakker worden

Ik ben vaak wel voor de wekker wakker, maar niet altijd. En bovendien als ik mijn wekker niet zou zitten zou ik waarschijnlijk drie keer per nacht wakker schrikken om te kijken of het al ochtend is. Ik zet tegenwoordig mijn alarm op mijn fitbit, deze trilt alleen een beetje, waardoor Yuri niet meteen óók rechtop in bed hoeft te zitten. Ik zet wel altijd de wekker op mijn telefoon als reserve. Ook voor het geval mijn fitbit plotseling leeg is (dat gebeurt nog wel eens helaas). Maar de fitbit is dus meestal ideaal, behalve als je net met je oor op je pols ligt als de wekker gaat. Dan schrik je je h-e-l-e-m-a-a-l lam.

Pauzes

Als je thuiswerkt ben je snel geneigd om continu door te werken, maar dit gaat natuurlijk ten koste van je productiviteit, omdat je toch vermoeid raakt. Ik heb elke ochtend steevast een alarm aanstaan als ik een uur heb gewerkt. Dan ga ik even lekker bewegen, oefeningen doen, fruit maken en dat opeten terwijl ik uit het raam staar (goed voor m’n ogen). Lees ook mijn gastblog hierover.

Als ik een afspraak heb

Ik heb zelden een afspraak buiten de deur, maar Yuri en ik vergaderen wel eens per week en daarvoor staat mijn alarm dan aan. Of als ik een beldate heb met een vriendin of met mijn accountability partner. Kort daarvoor gaat dan een alarm, zodat ik tijd heb om koffie te zetten of me voor te bereiden

Als ik Anna op moest halen van school

Dit hoeft nu niet meer, omdat ze naar de middelbare gaat, maar ik haalde Anna tot groep acht nog steeds graag op van school, zodat ik mooi weer een wandelingetje had en ook hiervoor zette ik mijn alarm. Niets is zo funest voor je zelfvertrouwen als moeder als vergeten om je kind op te halen. Maar als ik soms nét in een flow terecht bent gekomen let ik wel eens niet zo goed op… daarom, een alarm!

Deel dit artikel op Pinterest

Om je aan belangrijke dingen te herinneren

In het boek High Perfomance Habits wordt aangeraden om een paar keer per dag een alarm te zetten met daarin je kernwaarden of dingen als ‘maak plezier’. Zodat je weer opfleurt en je jezelf blij maakt. Dit heb ik een tijd gedaan, maar omdat ik niet altijd mijn telefoon in de buurt heb, werden mijn huisgenoten hier een beetje gek van. ‘Gaat er weer een alarm!’. Dus daarom ben ik hiermee gestopt, maar ik probeer bij de andere alarmen (op mijn fitbit) wel positieve mantra’s te denken.

Dingen die je moet onthouden voor anderen… kinderen met name

Ik probeer zelf dus zo min mogelijk ‘aan’ te moeten staan om dingen te onthouden. Maar in het verleden moet ik soms Anna aan dingen helpen herinneren. Gelukkig heeft ze nu zelf haar eigen alarmen ingesteld.

Ik denk dat de reden dat veel mensen géén wekker gebruiken is dat ze vinden dat ze ‘belangrijke’ dingen moeten onthouden. Maar waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken en je denkkracht niet bewaren voor kenniswerk en lastige besluiten?

Waar zet jij je alarm voor?

7 tips voor een fijne ochtendroutine
Waar gaat je tijd naartoe? Doe een time audit

1 reactie op “Hoe een alarm de dag makkelijker maakt”

  1. Tja ik denk dat dit sinds de mensheid bestaat een ding is hoor. Polshorloges, zakcomputers, notitieblaadjes, een kalender, whiteboard, en interactiever de smartphone, of desktop-apps.

    Ik gebruik dus de smartphone met zijn timer en kalender. De timer vnl voor de wasmachine of tv programmas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *