Ga naar de inhoud

7 tips voor een fijne ochtendroutine

Bron: Pixabay

Als je zo vergeetachtig bent als ik, dan is routine het ultieme redmiddel. Sinds Anna elke ochtend naar school gaat, gaan ze zaken hier huis soepeler omdat ik nu 5 van de 7 dagen een ochtendroutine heb.

Ik heb de hele dag door wel routines, maar mijn ochtendroutine is altijd het belangrijkst. Als er iets misgaat, dan ben ik reddeloos verloren; dan vergeet ik Anna’s rugtas, klussen die ik moet doen, dan is mijn dag echt een ramp.

Mijn tips voor een fijne ochtendroutine

Maar meestal gaat die dus goed, de ochtendroutine. Het zorgt ervoor dat ik minder moet nadenken en alles wat meer op rolletjes verloopt. Dit zijn mijn tips:

1. Sta op tijd op | Al die stress ’s morgens is echt niet nodig als je gewoon elke morgen 10 tot 15 minuten eerder opstaat. Is je nachtrust je zo heilig? Ga dan gewoon ’s avonds 10 tot 15 minuten eerder slapen ?

2. Sport | Ik kreeg ooit een keer de tip om het sporten meteen uit bed te doen. Omdat je dan nog tijd hebt. Om deze reden wandel ik elke ochtend nadat ik Anna naar school heb gebracht. En één a twee keer per week fitness ik, óók in de ochtend.

3. Drink twee glazen water | Ik heb ’s morgen altijd dorst, maar het schijnt ook nog heel goed voor je te zijn. Het is op zich ook wel logisch dat ons ‘vochtige’ lichaam ’s morgens enorm behoefte heeft aan water.

4. Ontbijt gezond en fris | Ontbijten is natuurlijk sowieso belangrijk, maar is je lichaam er nou niet op gebouwd om elke morgen een paar brokken brood naar binnen te werken? Begin dan gewoon met fruit of yoghurt. Of allebei, zoals ik. Ik doe er dan ook nog muesli door, omdat ik echt heel veel honger heb altijd ’s morgens. Ik hoorde laatst dat het eigenlijk het best is om de dag te beginnen met je grootste maaltijd en dan elke maaltijd wat minder te eten totdat je naar bed gaat. En fors ontbijt is dus belangrijk. Op welke brandstof moet je anders je dag opstarten?

5. Ruim 15 minuten op | En net huis, is een net hoofd. Als je niet thuiswerkt, kun je dit doen voordat je weggaat (zodat het lekker netjes is als je weer moe thuiskomt) of je doet het op je kantoor. Ik werk altijd thuis en meestal ligt er best wel veel troep door het huis: oude kleren, ontbijtspullen, spullen van de vorige avond. Ik zet de timer dan op 15 minuten en doe eerst de bovenverdieping. Ik ruim alles op, maak het bed op en zet alle ramen lekker open. Dan ruim ik beneden op totdat het alarm gaat. Die timer vind ik heel handig, omdat ik zonder de neiging heb om zo een half uur te gaan opruimen. Volgens mij zorgt de timer er ook voor dat ik het sneller doe.

6. Bepaal je dag | Ik heb jarenlang slecht gefunctioneerd, omdat ik deze stap over sloeg en dus altijd ging doen wat er in me opkwam of op mijn pad kwam. Ik denk dat het heel belangrijk is om elke morgen even een lijstje te maken met wat er per se moet gebeuren en wat er nog kan. Zo werk ik een stuk sneller! En ik laat me minder afleiden door andere ‘taken’ die binnenkomen per mail etc.

7. Doe je werkroutines | Bovenstaande routine is natuurlijk heel erg gericht op huis en persoonlijke dingen, maar als je klaar bent om te gaan werken, dan is het natuurlijk ook prettig om een aantal routines te hebben. Ik heb een lijstje naast m’n bureau hangen met alle klussen die ik elke dag moet doen. Van doelen bijwerken tot bestellingen checken.

Wat is belangrijk in jouw ochtendroutine?

3 reacties op “7 tips voor een fijne ochtendroutine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *